Regii fructelor din piete sunt pepenii. Gramezi uriase din racoritoarele curcubitacee umplu tarabele taranilor si ale comerciantilor de peste tot. In general, sunt ale producatorilor ajunsi cu marfa din zonele mai de la sud ale tarii. Tanti Ionica, de 46 de ani, e din Cudalbi, judetul Galati, o comuna renumita prin cultivatorii de pepeni – „satul cu bostanari”, cum le mai zice lumea.

Are o suprafata de un hectar jumate cu pepeni, pe care o lucreaza impreuna cu sotul. Samânta de pepeni rosii (de regula, produsa de olandezi) o cumpara de la magazinele specializate, iar cea pentru pepenii galbeni o aduna de un an la altul din pepenii din cultura proprie.

„Sotul sta acasa si pazeste, sapa sau recolteaza pepenii când nu mai am in piata, iar eu ii vând. Aici m-am obisniut, vin de peste zece ani numai in Bacau. In alta parte n-as putea sa merg. Aici dorm, aici manânc. E greu sa faci pepeni, mai ales anul asta, ca n-a plouat. Ii muncim de când punem samânta in pamânt si pâna la recoltare. Desi, noi le punem folie, ca sa nu ii napadeasca buruienile si tot trebuie prasit”, povesteste doamna Ionica.

PUBLICITATE

Un ARO pe sezon, pe vremea lui Ceausescu

Vecina de taraba, Maria are 54 de ani si e tot din Cudalbi. Familia ei, de trei generatii se ocupa cu pepenii. Ca ciobania, zice femeia. A invatat ca din cultura pepenilor se fac bani frumosi. De aia a cultivat si anul acesta peste 2,5 hectare cu pepeni.

„Pe timpul lui Ceausescu, am cumparat o masina cu banii de pe pepeni, un ARO 10. Ehe, era Mercurialul atunci, si-i dadeam cu 2,50 de lei kilogramul. Acum, e un risc si cu pepenii. De exemplu, a dat o ploaie de «Dragaica», pe 24 mai, daca nu, era investitia pierduta. Numai daca da Dumnezeu apa, se fac pepeni. Noi ne orientam dupa iarna, daca este bogata in precipitatii, anul va fi bun pentru pepeni.

Mai traim cu speranta ca, poate, in mai – iunie, mai da o ploaie. Stiti vorba aia din popor «ploua in mai, mâncam malai»”, povesteste femeia. Cei doi copii sunt plecati la munca in strainatate, unul in Italia – paznic de plaja, si celalalt in Spania, la o ferma de porci. Anul acesta, cu putin noroc, crede ca va obtine o productie de 16-20 de tone, pentru ca n-a plouat cât trebuia. Putin, zice femeia, fata de 50-80 de tone, cât ar fi scos intr-un an normal. Din pacate, nu sunt irigatii in zona, altfel i-ar fi ajutat sa scoata productii record.

„Daca mai traia Ceausescu, aveam si noi irigatii. Era canalul facut, tevile bagate santuri. Totul pregatit. Le-au furat pe toate, dupa Revolutie. Acum, cu ce vând anul asta, nu-mi mai pot cumpara masina. Poate o caruta. Sau mai bine schimb o usa ori fac acoperisul”, glumeste femeia, grabindu-se spre un client, sa nu-l piarda. „Sunt mai buni, fata de ce a luat baiatul meu din magazin. Nu avea niciun gust, parca era injectat cu apa”, marturiseste clientul domnei Maria.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. SA FURAT TOATE TEVILE DE IRIGATII DE PE TARLA SI ACUMA NE RUGAM LA DUMNEZEU SA PLOUA IN LUNA MAI SA MANCAM MALAI…..ARABII DIN NISP FAC PRODUCTII DE LEGUME MAI MULT CA ROMANIA SI NU AU APE ASA CUM AVEM NOI NICI MACAR 5 LA SUTA….APA NOASTRA SE REVARSA IN MARE IN LOC SA O CAPTAM SI SA FACEM AGRICULTURA

  2. Le-ati furat nu “au” furat ,cand va aud ca altii au furat e de tot rasulati furat toti pe rupte si acum va plangeti, ca doar nu a venit populatia de la oras sa va fure irigatiile

LĂSAȚI UN MESAJ