Una dintre bolile la români, devenita acuta, care nu se deconteaza pe cardul de sanatate, este lipsa dialogului, a transparentei, totala indiferenta fata de soarta unei decizii, a unei legi, a unei hotarâri, a felului in care sunt receptate, intelese, dar mai ales cum sunt aplicate.

Sunt boli cumulate, netratate de ani buni, ceea ce naste controverse, confuzii, uneori haos in institutiile din structurile de aplicare. Se arunca respectivele hotarâri pe diferite site-uri si cu asta basta; Dumnezeu cu mila. Este cazul, daca ar fi sa ne oprim doar la ultimele luni, la Legea de introducere a Cardului de Sanatate, card introdus dupa ani si ani de tergiversari, modificari, contre, loby negativ, indecizie politica, de rezistenta in spatiul medical.

In loc ca ministrul Sanatatii sa-si faca veacul in televiziuni, sa dea interviuri in presa scrisa, la radio, sa explice, sa deznoade toate imperfectiunile aparute pe parcursul aplicarii, la 1 mai, data de implementare, Banicioiu pleaca in excursie prin Orient, iar in tara tot felul de nichipercea au facut pe nefacutul.

PUBLICITATE

S-a vorbit ca in Turnul Babel, Casa de Asigurari a fost pe post de Gica contra, Ministerul s-a incurcat in propriile decizii, medicii de familie au tinut-o pe a lor, ca de fiecare data, pacientii au pus cardul pe oala cu chisleag, si-au adus aminte de el fix pe intâi mai, cu toate ca-l aveau in casa de peste o luna.

Acesti domni, alesi, pusi pe aceste functii, habar nu au de procesul luarii unei decizii, cu toate ca, asa era pe timpul meu (!), aceste lucruri se invata prin clasele de liceu. Si mai este un aspect, extrem de important, toate institutiile cu putere de decizie au, in buget, sume considerabile pentru promovare, pentru disipare a informatiei, pentru pliante, brosuri, publicare in presa.

Ce se intâmpla cu acesti bani? De la decizie, care poate fi buna, pâna la punctul de aplicare, normal, informatia se distorsioneaza, intervine radio sant, uneori si “o parte a presei” care are alte interese, alteori insusi decidentul creaza, prin interventiile nefericite, ale unor “nefericiti” din organigrama, confuzii.

Au trecut 15 zile si Cardul de Sanatate este plimbat de la un medic la altul, fara sa i se descopere patologia. Asa s-a intâmplat si cu Codul Silvic, cu pensiile pentru parlamentari, cu modificarile la Codul penal. Aruncam bomba, dupa care asteptam, ca la circ, sa vedem explozia. Cu siguranta, efectele vor fi catastrofale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ