26 aprilie 2024
EconomieBomba cu ceas

Bomba cu ceas

CET Bacau, o piatra de gatul contribuabililor bacauani

An de an, CET sisteaza furnizarea de apa calda catre clientii din sistemul public de termoficare. Motivul oficial este ca Eon Gaz, a intrerupt alimentarea cu gaz a societatii, din cauza datoriilor de milioane de euro pe care aceasta le are catre furnizor.
CET Bacau este o societate detinuta integral de Consiliul Local. La randul sau, CL este dominat de o puternica majoritate liberala aflata la dispozitia sefilor municipalitatii. In plus, Adunarea Generala a Actionarilor, structura de conducere prin care CL isi impune deciziile in economia CET, este controlata tot de catre alesii locali liberali.
In ultimii sase ani, edilii nu au reusit sa solutioneze imensa si costisitoarea problema numita CET. Daca in 2004, societatea inregistra pierderi de doar 45 de miliarde, cuantumul acestora a ajuns, in 2008, la peste 380 de miliarde lei vechi. Fostii colaboratori ai administratiei Stavarache sustin ca sistemul public de termoficare este in faliment, in pofida investitiilor de milioane de euro cu care municipalitatea se lauda. De suferit, sufera peste 20.000 de familii din municipiu.

Peste 20.000 de familii din municipiul Bacau au suferit de pe urma intreruperii furnizarii apei calde, la mijlocul acestei luni, cand conducerea CET Bacau s-a vazut pusa in situatia de a sista alimentarea cu agent termic catre clientii sistemului public de termoficare.
La data respectiva, sefii CET-ului au recunoscut ca societatea inregistreaza o datorie de 9,3 milioane lei catre furnizorul de gaz Eon Gaz (peste 2 milioane de euro). Pasivele societatii de termoficare ating valori record, fiind cele mai mari de la preluarea CET de catre municipalitate.

Datoriile catre EON, o „traditie“ costisitoare



Datoriile catre furnizorul EON au devenit traditie. O traditie costisitoare pentru buzunarele contribuabililor bacauani. Numai in ultimii doi ani restantele CET catre furnizorul de gaz au insumat milioane de euro. In iunie 2009, din cauza datoriilor uriase catre EON Gaz, CET era obligata sa sisteze furnizarea apei calde, in plin sezon cald. La data respectiva, datoria CET catre furnizorul de gaz se ridica la peste 15,86 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro), din care 4,44 milioane lei (1 milion de euro) penalitati.
In februarie 2010, conducerea CET a raportat datorii de peste 20 de milioane de lei. Pasivul exorbitant este alcatuit din 11 milioane lei, datorii catre EON Gaz, 8,7 milioane lei catre furnizorii de carbune, respectiv 17,5 milioane lei catre transportatorii de carbune.

Primaria Bacau, primul dintre rau-platnici

Intreruperea furnizarii apei calde la mijlocul acestei luni a ridicat mai multe semne de intrebare legate de facturile emise de CET. Constantin Scripat, fost viceprimar al municipiului Bacau, a dezvaluit ca Primaria este primul datornic pe lista societatii de termoficare. Scripat a precizat ca majoritatea unitatilor de invatamant aflate in subordinea administrativa a Primariei sunt bransate la sistemul public de termoficare. Acestea, a opinat fostul viceprimar, inregistreaza facturi uriase la CET, in conditiile in care furnizarea agentului termic se calculeaza in sistem pausal. „Primaria are cele mai mari datorii catre CET, dar asta nu se spune niciodata. Datoriile se acumuleaza prin toate unitatile de invatamant care sunt bransate la CET. Directorilor nu li s-a permis sa puna centrale proprii pentru scoli. In scoli s-a dat caldura si in vacante, si sambata si duminica. Primaria nu a platit si nici nu are de unde sa plateasca aceste datorii. Sistemul nu e contorizat, inca se calculeaza la metru patrat, in sistem pausal“, a spus Scripat.
Cuantumul datoriilor pe scoli inregistrat de Primarie se ridica la 243.000 lei (peste 2,4 miliarde lei vechi).

Jonglerii cu carbuni de miliarde

In lunile iulie-august 2009, CET a achizitionat 74.000 de tone de carbune, in doua transe (50.000, respectiv 24.000) de la Societatea Nationala a Carbunelui (SNC) Ploiesti. Primul transport, cel de 50.000 de tone, este atribuit pe 13 august 2009 catre o societate bacauana privata, SC Business SRL Bacau. Valoarea transportului este de 2.150.000 lei noi, aproximativ 500.000 de euro. Din verificarile efectuate la Registrul Comertului a rezultat ca institutia nu are in evidentele o societate cu acest nume. La adresa specificata in documentele Registrului functioneaza LMT Business SRL, firma la care 50 la suta din partile sociale sunt detinute de un batran de 77 de ani, Constantin Gh. Ursu. Celalalt actionar este un oarecare Crinel Prisacaru. Acesta detine cealalta jumatate de participatiuni.
Business SRL nu a reusit sa aduca 50.000 de tone de la Ploiesti din cauza problemelor intampinate pe parcursul anului trecut de compania prahoveana. Al doilea transport, de 24.000 de tone, a fost incredintat firmei BVA Construct SRL, in actionariatul careia se regasesc doi tineri de 34, respectiv 36 de ani. Costurile celui de-al doilea transport s-au ridicat la 1.298.000 lei, aproximativ 300.000 de euro.
Pentru ca nu a reusit sa aduca cele 74.000 de tone de carbuni de la Ploiesti, conducerea CET s-a reorientat catre o nebuloasa firma din Moinesti: SC L&DL International SRL. Cu aceasta firma CET a incheiat un contract pentru 100.000 de tone de carbuni, achizitie plus transport. Valoarea contractului, atribuit catre L&DL in august 2009, se ridica la peste 12.705.000 lei fara TVA, peste 4 milioane de euro. Firma moinesteana a reusit sa aduca in stocul CET Bacau aproximativ 18.000 de tone de carbune dupa care s-a oprit. L&DL trebuie sa mai primeasca de la CET suma de aproximativ 6 miliarde lei vechi pentru serviciile prestate.

„Societatea CET Bacau S.A. a acumulat datorii semnificative fata de E.ON Gaz Romania, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate si a intarzierilor la plata facturilor. La data de 08.04.2010, valoarea totala a datoriilor restante ale CET Bacau se ridicau la peste 9,3 milioane de lei. Intrucat obligatiile de plata asumate de CET Bacau prin contractul de furnizare a gazelor naturale si prin conventiile incheiate cu societatea noastra nu au fost indeplinite, E.ON Gaz Romania a fost nevoita sa sisteze furnizarea gazelor naturale catre societatea de termoficare, în data de 12 aprilie a.c. Interesul companiei noastre este recuperarea datoriilor restante si nu intreruperea furnizarii gazelor naturale. Desi sistarea serviciilor ramane ultima masura la care E.ON Gaz Romania apeleaza, aceasta masura este necesara pentru a nu permite cresterea nivelului creantelor.“

Corneliu Zait, purtator de cuvant E.ON Gaz

Cine controleaza CET-ul?

Potrivit documentelor de la Registrul Comertului, CET Bacau are drept unic actionar Consiliul Local. Forul deliberativ este controlat in mod autoritar de majoritatea consilierilor PNL, 12 la numar, aflati si ei la cheremul edilului sef. Conducerea municipalitatii isi impune vointa asupra CET Bacau prin intermediul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Structura de conducere amintita este formata din 7 persoane si copiaza arhitectura politica a Consiliului Local. 5 dintre membrii AGA sunt alesi locali ai PNL (Ilie Birzu, Ion Rotaru, Mircea Fechet, Ileana Paduraru, Isabela Adam), in timp ce PD-L si PSD au cate un reprezentant – Liviu Curca, respectiv Nicolae Zaharia (vezi ilustratia 2). Cei 5 reprezentanti ai PNL sunt si oameni de incredere ai primarului in exercitiu. Pentru un plus de siguranta, acesta si-a plantat apropiati inclusiv in structurile de conducere ale societatii de termoficare. Dintre acestia se remarca Marius Stanila, cumnat al primarului Stavarache si artizanul unor operatiuni economice de amploare, vizand vanzarea de certificate de carbon, respectiv Gabriela Mazilu, director economic al CET si reprezentanta a PNL in Birourile Electorale Judetene cu prilejul diferitelor scrutine care au avut loc in ultimii ani.

Lucian Bogdanel
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri