26 aprilie 2024
ActualitateBolile de sezon care ne pot baga in spital

Bolile de sezon care ne pot baga in spital

* perioada estivala, cea mai asteptata din an, nu vine doar cu temperaturi ridicate si vacante relaxante ci si cu boli de sezon * cele mai frecvente sunt afectiunile digestive

Zilele frumoase de vara se pot transforma intr-un adevarat cosmar daca nu avem grija de sanatatea noastra. Si acest anotimp are boli specifice, iar cele mai des intâlnite sunt tulburarile digestive, cea mai frecventa afectiune fiind boala diareica acuta (BDA), intâlnita mai ales in rândul copiilor. Directa de Sanatate Publica Bacau monitorizeaza cazurile aparute si potrivit oficialilor institutiei „in perioada 1 iunie – 26 iulie, la nivelul judetului Bacau s-au inregistrat 406 internari din rândul persoanelor diagnosticate cu BDA.

Cei mai afectati sunt copiii cu vârste cuprinse intre 0 si 4 ani”, explica Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. Medicii ne sfatuiesc sa avem grija ce mâncam, daca nu vrem sa ne imbolnavim. „In aceasta perioada nu poti sa manânci orice. Proteinele risti sa le manânci intr-o stare de degradare si atunci apar probleme. Provoaca varsaturi, diaree si apare starea de deshidratare. Cei mai afectati sunt copiii si batrânii. De aceea este bine sa consumam multe fructe si legume, multe lichide si mai putine proteine animale”, spune dr. Elena Stânga, medic de familie. Specialistul mai recomanda ca batrânii care se stiu cu afectiuni medicale sa evite sa iasa pe strada la orele amiezii in zilele caniculare si sa se hidrateze suficient.



Nu va scaldati in ape neautorizate

O mare atentie trebuie acordata si conditiilor de pastrare a alimentelor. La temperaturi ridicate bacteriile se inmultesc foarte rapid iar mâncarea se altereaza in scurt timp. Asa apar toxiinfectiile alimentare. In urma cu o luna, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau au ajuns opt persoane cu stare generala de rau si varsaturi dupa ce au mâncat cas.

Si scaldatul in râuri sau lacuri, la care au acces si animalele, este periculos pentru ca se poate contacta leptospiroza, o boala ce poate provoca moartea. Se manifesta prin febra, frisoane, varsaturi sau icter si netratata afecteaza sever ficatul si rinichii. Imbaierile in ape murdare favorizeaza si aparitia otitelor sau conjuctivitelor.

Capusele – un pericol mortal

In aceasta vara, zeci de bacauani s-au prezentat la spital dupa ce au fost muscati de capuse, dar sunt destui care merg la cabinetul medicului de familie. Oamenii sunt speriati ca s-ar putea alege cu boala Lyme si de aceea cer ajutorul specialistilor. „Muscatura in sine nu este o problema, dar, la unele persoane, poate sa transmita boala Lyme. Am avut multi pacienti care au venit la cabinet. Li se dezinfecteaza locul unde au fost muscati, le dau antialergice si ii mai chem peste o saptamâna. Daca totul este normal, inseamna ca nu sunt probleme, daca pe piele apare o eruptie, ce nu seamana cu urticaria sau alte eruptii, atunci ii trimit la Sectia Infectioase pentru investigatii”, a mai spus dr. Stânga. Anul acesta, in judetul Bacau, la DSP s-a inregistrat un caz de boala Lyme. Daca diagnosticul nu este pus la timp, pacientul poate muri.

Masuri de prevenire a bolilor de sezon

– spalarea pe mâini cu apa si sapun, inainte de masa, dupa folosirea toaletei si ori de câte ori este nevoie
– spalarea fructelor si legumelor inainte de consum
– prepararea termica corespunzatoare a alimentelor perisabile
– pastrarea alimentelor in conditii corespunzatoare, acoperite pentru a le feri de vectori
– pastrarea apei in recipiente curate si inchise sau acoperite
– indepartarea sau distrugerea vectorilor (muste, sobolani)
– evitarea consumului de alimente de la comerciantii stradali sau magazinele care nu detin instalatii frigorifice functionale pentru pastrarea alimentelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri