19 aprilie 2024
ActualitateBogdan Seto a divorțat de ADIS. Sau invers

Bogdan Seto a divorțat de ADIS. Sau invers

„E o conferință de presă atipică”, a declarat Bogdan Seto, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS Bacău) la întâlnirea cu ziariștii, organizată joi, la sediu. Conferință prilejuită de încetarea contractului de muncă cu ADIS.

Pentru șase luni, atribuțiile sale vor fi preluate de Carmen Stoican, contabil în cadrul asociației, persoana care, „alături de mine, cunoaște cel mai bine detaliile finaciare ale ADIS”, a precizat Bogdan Seto.

Vestea bună e că, înainte de a pleca, a mai lăsat „o noutate absolută de implementat”, care decurge din protocolul semnat cu GreenPoint Management, organizație de transfer de responsabilitate, care preia obligațiile de mediu privind gestionarea ambalajelor introduse pe piață de marile companii, cum ar fi Coca Cola sau Dedeman.



Directorul ADIS a prezentat date privind situația la zi a asociației care a încheiat contrat cu Romprest și Eco Sud în numele unităților administrativ-teritoriale (UAT) din județ. Ca să știe lumea ce a făcut în nouă ani și ce lasă în urmă. „Toate cele 93 de UAT-uri sunt deservite de operatorii de salubritate, ne-a asigurat Seto. Din cele trei UAT-uri supuse limitării serviciilor au rămas două deoarece am primit dimineață hotărârea prin care CL Huruiești își asumă datoria”.

Criza deșeurilor a fost depășită

S-a depășit perioada critică: primăriile plătesc la cantitate, au posibilitatea să subvenționeze serviciul de salubrizare dacă banii din taxe nu ajung, iar restanța a scăzut. „De la 20 de milioane, cât ajunsese datoria către operatori, astăzi mai avem de plătit 3,7 milioane de lei, la care se adaugă facturile pentru ianuarie și februarie. Raportul între 3 milioane de lei și 20 de milioane de lei e unul favorabil ADIS”, a insistat directorul.

El a mulțumit celor care au contribuit la deblocarea situației, în primul rând Municipiului Bacău, care a achitat facturile integral, dar și celorlalte UAT-uri care și-au asumat datoria prin HCL, urmând să o plătească în aprilie. Unii au ales să temporizeze, a amintit Seto, referindu-se la primarii din Dărmănești și Secuieni, care au dat în judecată asociația.

UAT-urile au dreptul să-și apere cum cred drepturile, însă „ADIS a câștigat întotdeauna, și când a atacat, și când a fost atacată în instanță”. Referindu-se la cele două sisteme de plată – taxa/locuitor și plata la cantitate -, Bogdan Seto a afirmat că ambele sunt corecte. Primul a dus la un dezechilibru din cauza depopulării satelor, mai ales că, în mod ciudat, deși locuitorii (plătitori) erau mai puțini, cantitatea de gunoi era aceeași.

Demisionar, apoi demis…

Se va plăti din ce în ce mai puțin pentru salubrizare, a spus optimist șeful ADIS, în ultima lui zi de lucru. Cu cât va crește cantitatea de deșeuri reciclabile cu atât vor scădea facturile. „Dintre toți primarii, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, e cel care va putea atinge cel mai repede ținta obligatorie privind deșeurile reciclabile”, a declarat Bogdan Seto.

La ora aceasta, în județul Bacău doar 1% din cantitatea totală de deșeuri e colectată selectiv, iar ținta e de 13%. Protocolul semnat cu GreenPoint Management va schimba lucrurile în bine. În fine, în loc de raport ar trebui citit procesul verbal emis de Garda Națională de Mediu după controalele efectuate în județ: „Nu se aplică sancțiuni, ceea ce dovedește că ADIS, în relațiile cu partenerii și membrii săi, nu a greșit cu nimic.”

ADIS nu a greșit, criza s-a încheiat, totuși directorul pleacă. Bogdan Seto le-a amintit ziariștilor că a demisionat pe 18 ianuarie, când a primit notificarea Eco Sud că va suspenda serviciile în întreg județul, urmând să rămână (în preaviz) până la depășirea crizei. După o lună a solicitat revocarea demisiei, dar Consiliul Director al ADIS l-a înștiițat cu privire la încetarea contractului de muncă. De ce? Bogdan Seto nu a vrut să comenteze.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri