25 aprilie 2024
OpiniiEditorialBogatiile unora, iluziile altora

Bogatiile unora, iluziile altora

Un economist explica, pe la inceputul crizei economice, ca un adevarat om de afaceri isi demonstreaza anvergura si priceperea prin modul in care stie sa se descurce tocmai in conditiile dificile ale crizei.

Adica, atunci când preturile se duc la vale, când exista blocaje financiare majore, când riscul de insolventa este major, când trebuie sa taie din cheltuieli, pentru a se mentine pe o linie de plutire. Problema e complexa, dar topul celor mai bogati români din anul 2014, abia aparut, ne da o imagine asupra acestor oameni care au stiut sa supravietuiasca sau chiar sa isi majoreze considerabil averea.

In Bacau ii avem probabil pe cei mai de succes oameni de afaceri din România ultimilor ani: fratii Paval, de la Dedeman. Cu tenacitate si mai ales cu mult curaj, ei au investit in toti acesti ani in care pe ceilalti i-a batut crivatul economic.

Când preturile au ajuns la pamânt, au cumparat ieftin cam tot ce le-a trebuit pentru a-si extinde afacerea de retail si astfel au dublat, poate chiar au triplat, cifra de afaceri, profit, valoarea mijloacelor detinute. Este adevarat, nu sunt singurii care s-au orientat in ceata densa a crizei, dar au avut cel mai mult de câstigat. Pe ansamblu, averea cumulata a milionarilor României este în crestere fata de 2013.

Unii vad in asta luminita de la capatul tunelului, semnul ca a luat sfârsit criza. Sa nu uitam ca guvernantii spun de vreo trei ani ca tot vad luminita, desi nimeni altcineva nu o vede nici acum. Insa evolutia mediului de business, unul dintre principalii indicatori ai evolutiei economice, pare in sfârsit sa se afle pe drumul cel bun, chiar daca averea bogatilor tarii a scazut la aproape jumatate fata de 2008, când toata lumea traia pe credit si când economia duduia in mintea prim-ministrului de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Semnele bune sunt insa umbrite de multe alte probleme, precum lipsa locurilor de munca, lipsa investitiilor, dezordinea si incertitudinile fiscale. Toate acestea le resimt insa afacerile private, in vreme ce statul isi continua drumul triumfal al risipei si ineficientei.

Cresterea de aproape un miliard de euro a averii bogatilor României, din ultimul an, este totusi o veste buna: economia pare ca da primele semne de viata, de normalitate dupa o lunga perioada de asteptare. Mai ramâne sa ne intre normalitatea si in portofele si apoi mai vorbim.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri