Cu totii asteptam Craciunul. Unii mai mult sau mai putin cu gândul la Cel in numele caruia s-a nascut aceasta traditie. Dar, chiar nu mai conteaza, pentru ca, nu-i asa?, nimeni nu-i perfect. Dincolo de toate, ma bucur ca românul nu si-a pierdut credinta, el s-a nascut, a crescut si s-a desavârsit in spiritul ei.

Macar ca-si face semnul crucii (chiar daca unii numai când s-ar afla in cumpana) si asta ma multumeste. Socot ca românul este si va fi la fel cum viata l-a format: bun, marinimos, ingaduitor, iertator…bogat in toate. Românul, parca, mai ceva ca multe alte natii, a stiut sa le raspunda mereu zâmbind tuturor ce l-au felicitat sau injurat, deopotriva. Pentru c-asa-i românul. El nu-si va uita originile, oricât de bine sau de rau i-ar merge.

Chiar si când ajunge printre straini, inainte de a le prelua din bunele obiceiuri, stie sa impartaseasca din valorile neamului care l-a nascut. Si, culmea!, vecinul de curte, fie ca-i englez, neamt, italian sau alta natie pe care a invadat-o dupa ’89, contribuind la inaltarea ei, ei bine!, mai intâi, il priveste cu marturisita curiozitate, dupa care ii imbratiseaza, placut impresionat, trairile de zi cu zi, dar mai ales cele de sarbatoare.

PUBLICITATE

Românul stie sa se faca prieten cu oricine, fiindca-i place, mai ales, viata in bucurie, chiar si in saracie sarbatoare-i fiind in toate zilele de peste an. E drept ca, uneori, e si un pic ciudat in gesturi. Cu precadere, liderii lui, care s-au luptat sa-i ramâna micul traditional in meniu, cu toata opozitia Europei, dar a renuntat sa-i mai ceara Germaniei datoria istorica de 19 miliarde de euro. Chiar si asa, românul nu se simte mai sarac (eventual, saracit), nu dispera, iubeste viata asa cum e ea.

Isi taie porcul de Craciun, nu-l impusca, asa cum vrut-a Europa, isi culege mai departe viile hibride, mostenite din mosi stramosi, refuzând sa si le dezradacineze, cum si-a dorit, mai pe la-nceput, lacomosul Occident. Si mai cu seama, isi poarta cu mândrie numele de Român, scris R mare de tipar, asa cum l-au invatat dascalii, inca din frageda pruncie a românismului. Sarbatori cu bine, bunii mei români!!!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ