Ultima duminica a lunii mai, o zi superba cu cer senin si soare stralucitor, a strans in parcul Cancicov sute de bacauani. Pe langa faptul ca au iesit la o plimbare, concitadinii nostri s-au bucurat de cateva festivaluri, unul dintre ele fiind cea de-a XIII-a editie a Festivalului “Bobocel de la Bacau”, festival-concurs de interpretare vocala a cantecului popular romanesc.

Organizat de catre Asociatia Culturala “Floricica” si Primaria Bacau, in colaborare cu Scoala Populara de Arte si Meserii, Festivalul “Bobocel de la Bacau” a reunit pe scena 24 de concurenti din judetele Bacau, Iasi si Neamt, elevi ai scolilor populare de arte, cluburi ale elevilor si liceelor de arta, acestia concurand pe trei categorii de varsta: 10-14 ani; 14-18 ani si 18-22 ani. Probele de concurs au constat in interpretarea unei strofe dintr-un cantec liric (doina) fara acompaniament, si interpretarea unui cantec pe negativ de orchestra.

Juriul a fost alcatuit din: prof. Carmen Voisei- directorul Scolii Populare de Arte si Meserii Bacau – presedinte; prof. Marinela Potarniche – inspector de specialitate la I.S.J. Bacau – membru; prof. Dumitru Sascau – Universitatea de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – membru; prof. Petru Colodiuc – Scoala Populara de Arte si Meserii Bacau – membru; prof. Maria Salaru – Scoala Populara de Arte si Meserii Bacau – membru si director de festival.

PUBLICITATE

Au mai cantat la festival, inafara concursului, grupurile “Boboceii” si “Floricica” iar invitati speciali au fost Ansamblul “Rapsozii Ivestiului” din jud. Vaslui. Toti participantii in concurs au primit premii, castigatorii bucurandu-se de diplome, medalii si cupe. Castigatoarea marelui trofeu al Festivalului a fost Diandra Bancu din Roman.

La categoria 10-14 ani cel mai important trofeu a fost adjudecat de Vlad Amariei din Bacau, iar la categoria 14-18 ani s-au acordat doua distinctii majore, acestea revenind Dianei Enea si Biancai Rotaru, ambele din judetul Neamt. De mentionat ca toti acesti castigatori ai trofeelor majore, sunt elevi ai Scolii Populare de Arte Bacau. La categoria de varsta 18-22 ani nu s-a acordat un trofeu major, participantii neindeplinind conditiile juriului, pretentiile fiind mult mai mari.

[wonderplugin_gallery id=”568″]

“Am ajuns de aceasta data la a XIII-a editie a festivalului si nu as vrea sa rup firul povestii, desi este foarte greu sa mentinem totul la un nivel ridicat. Eu cred ca niciun efort nu este prea mare atunci cand bucuri sufletul unui copil, cand vezi stralucirea din ochii lui si mai ales cand ii vezi imbracati in costume populare si interpretand cantecele noastre traditionale. Este minunat. Consider ca prin pastrarea traditiilor, acestea sunt duse mai departe, se preda stafeta radacinilor noastre mai departe copiilor” a declarat prof. Maria Salaru, directorul festivalului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Cine i-a pus sa cante pe alei….pacat de comportamentul urat si fara pic de respect fata de organizatori, au facut pretentii ca nu le place scena, ca nu le place sonorizarea. Eram langa scena si asteptam sa intre copilul meu in concurs si am auzit ce urat i s-a adresat doamnei de la sunet, unul din reprezentantii ansamblului…a agresat-o verbal efectiv, ca de ce nu intra ei odata si hai mai repede….comportament specific satului Ivesti. Cu scuzele de rigoare dar asa ceva este inadmisibil sa vina altii din alte parti sa-si dea aere ca vai cine sunt ei domnule. Nu mai spun de faptul ca acest festival trebuia sa inceapa la orele 17 si a inceput cu o ora si jumatate mai tarziu….le-au dat efectiv tot programul peste cap…..

  2. Foarte frumos ca au canta pe alei, insa cine i-a oprit sa cante pe scena. Este adevarat ca scena era mult prea mica pentru a incapea toti.Insa oamenii buni incap mai ales cand acestia s-au adunat la un spectacol de suflet. Nu este frumos ca s-au comportat atat de urat cei care au condus grupul si au intors spatele jignind organizatorii “aceasta estescena? sa veniti la noi la Ivesti sa vedeti” Eram langa scena asteptand sa intre eleva mea care si e asteptase pentru s-a decalat timpul.Nu putem sa judecam oameni care se dedica, asa cum este d-na Maria Salaru. Numai cine nu a organizat un asemenea eveniment de amploare , nu stie cat de greu. Pacat insa de copiii de la Ivesti atat de frumos imbracati ca nu au dansat, si ca li s-a smucit din mana si aruncat darurile pe care cu greu au fost pregatite pentru copii. Pacat !

LĂSAȚI UN MESAJ