23 aprilie 2024
Cultură„Bobocel de la Bacau”, sarbatoare pentru copii

„Bobocel de la Bacau”, sarbatoare pentru copii

Ziua Copilului, sarbatorita in fiecare an pe 1 Iunie, a depasit de mult limita acestei date din calendar. Un viu exemplu este Festivalul – Concurs de interpretare vocala a cântecului popular românesc „Bobocel de la Bacau”. Acest eveniment, dedicat si anul acesta celor mai mici si celor mai tineri artisti, ajuns la editia a XIII-a, s-a desfasurat duminica, 29 mai, in Parcul Cancicov.

Organizat de catre Asociatia Culturala „Floricica” si Primaria Bacau, in colaborare cu Scoala Populara de Arte si Meserii, Festivalul „Bobocel de la Bacau” a reunit pe scena 24 de concurenti din judetele Bacau, Iasi si Neamt, elevi ai scolilor populare de arte, cluburi ale elevilor si liceelor de arta, acestia concurând pe trei categorii de vârsta: 10-14 ani; 14-18 ani si 18-22 ani.

Probele de concurs au constat in interpretarea unei strofe dintr-un cântec liric (doina) fara acompaniament, si interpretarea unui cântec pe negativ de orchestra. Juriul a fost alcatuit din: prof. Carmen Voisei – directorul Scolii Populare de Arte si Meserii Bacau – presedinte; prof. Marinela Potârniche – inspector de specialitate la I.S.J. Bacau – membru; prof. Dumitru Sascau – Universitatea de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – membru; prof. Petru Colodiuc – Scoala Populara de Arte si Meserii Bacau – membru; prof. Maria Salaru – Scoala Populara de Arte si Meserii Bacau – membru si director de festival.



Au mai cântat la festival, in afara concursului, grupurile „Boboceii” si „Floricica”, iar invitati speciali au fost copiii Ansamblului „Rapsozii Ivestiului” din jud. Vaslui. Toti participantii in concurs au primit premii, câstigatorii bucurându-se de diplome, medalii si cupe. Câstigatoarea marelui trofeu al Festivalului a fost Diandra Bancu din Roman. Cel mai important titlu obtinut de micutii artisti bacauani a fost cel obtinut de Vlad Amariei care si-a adjudecat trofeul categoriei 10-14 ani. Vladut are 10 ani, este in clasa a IV-a la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” si face muzica de la trei ani si jumatate.

„Pentru mine, aceasta reusita inseamna foarte mult. Asta inseamna ca am evoluat si exact asta imi doresc pe viitor: sa cresc pâna la limita maxima a puterilor mele”, ne-a declarat proaspatul câstigator. „Am inceput de la trei ani jumate sa cânt si invat cu doamna Maria Salaru si ma mândresc cu treaba asta”, a completat Vlad Amariei. Micutul rapsod nu are un gen preferat, spunând ca ii plac si horele si doinele si sârbele, chiar toate.

Intre interpretii lui favoriti, primul loc il ocupa evident, Maria Salaru, profesoara lui, dar i-a enumerat si pe Gelu Voicu sau Anton Achitei. Intrebat ce-si propune pentru viitor, Vladut a raspuns cu o inocenta copilareasca incântatoare dar si plina de realism: „Nu stiu sa spun exact. Dar atât timp cât este doamna lânga mine, simt ca pot sa razbat pâna la limita puterilor mele. Si trebuie sa spun ca ma bucur de sustinerea totala a parintilor mei care sunt foarte bucurosi si se mândresc cu mine.”

Revenind la festival, trebuie remarcat ca toti copiii, atât participanti, cât si spectatori s-au bucurat de atenia organizatorilor, care le-au oferit premii.
De mentionat ca toti participantii in festival au fost sau sunt elevi ai Scolii Populare de Arte Bacau.

Premiantii bacauani la cea de-a XIII-a editie a Festivalului „Bobocel de la Bacau”:
Madalina Moraru, 10 ani, Parava, jud.Bacau, premiu special cu medalie argintie; Elisa Mariut, 10 ani, Bacau, locul II; Vlad Constantin Amariei, 10 ani, Bacau, Trofeul categoriei 10-14 ani; Maria Claudia Neculcea, 10 ani, com. Agas, jud.Bacau, locul I; Patrick David Covaci, 11 ani, Bacau, premiu de excelenta cu medalie aurie; Alexia Prihoanca, 12 ani Bacau, premiu special cu medalie argintie; Adina Chifani, 12 ani, com.Pincesti, jud.Bacau, locul I; Georgiana Frant, 14 ani, Agas, jud. Bacau, Premiul Maria Salaru ( medalie aramie); Ana Maria Anton, 17 ani, Buhusi, jud. Bacau, locul III; Catalina Teleuca, 17 ani, Balcani jud. Bacau Premiul Maria Salaru (medalie aramie si CD).

„Eu cred ca niciun efort nu este prea mare atunci când bucuri sufletul unui copil, când vezi stralucirea din ochii lui si mai ales când ii vezi imbracati in costume populare si interpretând cântecele noastre traditionale. Trebuie sa privim dincolo de ideea de concurs. Copiii acestia ne duc traditiile mai departe iar acest lucru este cel mai important, dincolo de premii… Consider ca prin pastrarea traditiilor, se preda stafeta radacinilor noastre mai departe copiilor”, a declarat prof. Maria Salaru, directorul festivalului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri