Mizerie, mirosuri insuportabile si o galagie de nedescris. Aceasta este atmosfera care domneste pe strada Pictor Aman, in jurul blocului nr. 5.
Primaria si Directia de Sanatate Publica au inspectat zona. Se incearca aducerea locatarilor pe drumul cel bun. Vor avea toate utilitatile, dar vor plati ce distrug.

Bacauanii care locuiesc in apropierea blocului 5 au ajuns sa urasca zona in care au trait ani de zile. “Stau aici de mai bine de zece ani, dar nebunie ca acum nu am mai pomenit, a declarat Ioan Maftei, in varsta de 67 de ani. Au devenit insuportabili. Pe langa faptul ca fac multa mizerie, tipa, injura…nici nu pot sa va descriu in ce conditii am ajuns sa traim din cauza lor. Nu ia nimeni nici o masura”. Blocul nr. 5 arata de parca o echipa numeroasa de barbari s-ar fi straduit din greu sa-l distruga. Murdar, cu geamurile sparte, fara usi, uns cu tot felul de mizerii. Multi locatari din zona nu se mai incumeta nici macar sa treaca pe langa blocul cu pricina, pentru ca risca sa se trezeasca in cap cu sticle, pungi cu apa sau chiar cu… surprize. “Nu mai putem trai alaturi de ei, este ingrozitor, spune Claudia Neculai. Avem copii si ar trebui sa le asiguram un mediu de viata sanatos, insa nu se poate cu astfel de vecini. Spatiile din jurul blocului au devenit ghene de gunoi pentru romi, care nu se mai multumesc sa isi arunce mizeria langa blocul lor, ci au inceput sa arunce spre blocul nostru”. Oamenii mai spun ca atunci cand erau calduri foarte mari, in jurul blocului nr. 5 se formau adevarate focare de infectie. “Acum avem noroc ca nu mai este canicula, dar a fost o perioada cand imi venea sa merg cu o masca
pe fata din cauza mirosului, afirma Dumitru Muraru. Fac scandal mereu, nici macar nu ne mai putem odihni din cauza lor, pentru ca dau muzica foarte tare”. Picatura care a umplut paharul pentru locatarii blocului nr. 7 a fost leaganul de langa bloc, care este mereu ocupat de romii de alaturi. Si nu de copii, ci de oameni in toata firea, care din lipsa de ocupatie stau in leagane “sa mai treaca timpul”.

Izvor de epidemii

Ieri, reprezentantii Primariei si ai Directiei de Sanatate Publica au inspectat blocul 5. “Este de neimaginat ce am vazut acolo, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. Trebuie luate urgent masuri, caci este un izvor de epidemii. Nu puteam face nici controlul. Au aruncat de la etaj cu apa si chiar o punga cu excremente”. Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau, ne-a declarat ca, in 10 zile, blocul 5 isi va schimba complet infatisarea. “RAGC a intrat deja in bloc pentru a lucra la reteaua de canalizare. Urmeaza Termocet, pentru instalatia de termoficare. Cei din apartamente sunt obligatia de a-si repara si intretine instalatiile interioare. Majoritatea sunt proprietari, asa ca nu putem intra in apartamentele lor. Ideal ar fi ca instalatiile, interioara si comuna, sa fie gata in acelasi timp. Vor fi betonate si caile de acces. Se va reface si fatada. Inca nu stim la cat vor ajunge cheltuielile. La final, DSP va deratiza si dezinfecta blocul. Actiunea se va incheia cu o razie a politiei, pentru ca multe persoane locuiesc acolo fara forme legale”. Se pare ca locatarii din acest bloc vor avea din nou apa calda, rece si caldura. Vor fi obligati sa plateasca utilitatile si tot ce distrug.
Scris de Alina RATA Doina MINCUPUBLICITATE