16 mai 2024
ActualitateBiserica ortodoxă „Sf. Nicolae” din Călinești a împlinit 250 de ani

Biserica ortodoxă „Sf. Nicolae” din Călinești a împlinit 250 de ani

La altarul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Călinești (Parohia Negri, Protopopiatul Bacău) s-a înălțat, sâmbătă, 2 iulie, o sfântă rugă cu prilejul împlinirii a 250 de ani de existență a acestui lăcaș. Totodată s-a statornicit ca această biserică pe lângă mijlocirea și rugăciunile Sf. Ierarh Nicolae să aibă ocrotitor și pe Sf. și Marele Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei. Biserica a fost construită în jur de 1772, catapeteasma în 1798, iar pictura datează din 1957.

 

Tot cu acest prilej, la biserica din Călinești a fost sfințit și Centrul Socio-Educațional „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, în care funcționează un Centru de catehizare pentru copii și un Centru de socializare pentru vârstnici. La finalul suitei de evenimente, a fost organizat și un ceremonial religios la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, aflat în cimitirul bisericii și renovat de curând prin lucrări coordonate de noul paroh Vlăduț Dăscălașu. La biserică au fost aduse și moaște ale Sfinților Efrem și Nectarie.



Aceste evenimente au avut loc în suita de manifestări „Zilele Parohiei Negri”, organizate în perioada 1-3 iulie. La evenimente au fost prezenți protopopul de Bacău, părintele Eugen Ciprian Ciuche și preoți ortodocși și romano-catolici din mai multe parohii băcăuane și din județul Suceava, primarul comunei Negri, Eugen Dumea, și președintele, prim-vicepreședintele și secretarul Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, Cristinel Aioanei și Petru Done.

La biserică a fost ținută, întâi, slujba Sfintei Liturghii, urmată de un moment catehetic despre rugăciune. De asemenea, din partea IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost înmânată o „Distincție de vrednicie” părintelui Octav Sandu, care a slujit peste 44 de ani, din care 42 de ani numai în Parohia Negri.

La Monumentul Eroilor ceremonialul religios a fost ținut sub protia protopopului Eugen Ciprian Ciuche. Despre istoria ridicării Monumentului și despre semnificația existenței lui ca simbol al respectului locuitorilor comunei Negri pentru sacrificiile Eroilor Neamului a vorbit Dănuț Voicu. „Monumentul – a precizat vorbitorul – a fost construit în 1930. A fost construit și îngrijit foarte bine alături de cele 25 de morminte ale eroilor din Primul Război Mondial. Este o cinste deosebită să găsești astfel de monumente păstrate intact și bine îngrijite”.

Președintele Filialei Cultul Eroilor a înmânat, apoi, Diplome Aniversare din partea Filialei care va împlini în această lună 30 de ani de la reînființare, preotului Vlăduț Dăscălașu, primarului Eugen Dumea și directoarei Școlii Gimnaziale din comună, Doina Patriche.

La final, la Monument a fost depusă o coroană de flori.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri