6 mai 2024
ActualitateBilete de tratament balnear, peste o lungă așteptare

Bilete de tratament balnear, peste o lungă așteptare

Primele bilete la tratament balnear, subvenționate, destinate pensionarilor și asiguraților în sistemul public de pensii, nu vor veni curând nici în acest an. Este o concluzie firească dat fiind faptul că proiectul actului normativ, care va reglementa numărul biletelor în anul 2022, modul de acordare, distribuirea și decontarea acestora, a fost afișat abia la jumătatea săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Muncii, în secțiunea ”Transparență decizională”, unde va sta în dezbatere publică până în 23 februarie.

Se știe, totuși, că, în mod cert, potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, în acest an va fi alocată aceeași sumă de bani ca în 2021, respectiv de 200.000.000 lei. Cu această sumă, conform proiectului amintit, vor fi achiziționate 101.000 bilete (anul trecut au fost 97.626). Din acestea, maximum 60.420 vor fi în stațiunile unde baza de tratament aparține Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Celelalte peste 40.000 bilete vor fi în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea unor firme private. Cu acestea, însă, ca în fiecare an, vor fi negociate tarifele, procedura urmând să fie demarată de către CNPP după ce proiectul va fi aprobat. Când se vor finaliza negocierile, rămâne de văzut. În anii anteriori, primele bilete în stațiunile unde baza de tratament este în proprietatea unor operatori economici au venit în județ la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie.



Dar, deocamdată, este cert că și în 2022 vor fi tot 19 serii de bilete, care vor include tariful pentru 12 zile de tratament balnear, respectiv un sejur de 16 zile, din care 2 sunt rezervate plecării și întoarcerii din stațiune. Din totalul biletelor repartizate lunar Casei Județene de Pensii, și în acest an 15 la sută le vor fi rezervate beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit un accident de muncă ori sunt afectate de o boală profesională.

În ceea ce privește criteriile și condițiile de acordare, mai mult ca sigur, și în acest an vor rămâne neschimbate. În prezent, reglementările prevăd că pentru fiecare criteriu se dă un anumit punctaj. Cel mai mare punctaj îl va avea, de exemplu, un pensionar de invaliditate, cu o pensie mică și care nu a mai beneficiat în ultimii doi ani de un bilet. Pensionarii achită, pentru un bilet, jumătate din pensie. În cazul în care contribuția datorată depășește tariful biletului, evident vor plăti exact cât costă acesta.

Asigurații care au venituri mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie plătesc 50 la sută din prețul biletului. Cei care depășesc acest câștig suportă tariful integral. Să mai notăm că anul trecut tariful maxim al unui bilet într-un hotel de 2 stele a fost de 1.840 lei, iar în unul de 3 stele, de 1.928 lei.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri