Bilanțul provizoriu al atentatelor teroriste comise vineri noaptea la Paris a ajuns la 128 de morți și 180 de răniți, dintre care cel puțin 80 în stare gravă, potrivit unei surse apropiate Parchetului general francez, informează AFP și Reuters.

Potrivit agenției britanice de presă, dintre răniți 99 s-ar afla în stare critică.

La zece luni după atacul de la redacția săptămânalului Charlie Hebdo, Franța a fost plasată în stare de urgență după seria de atacuri comise vineri noaptea în șase locuri diferite din Paris — de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piața Republicii, unde se află și sediul publicației Charlie Hebdo.

Mai mulți bărbați înarmați au pătruns vineri seară în sala de spectacole Bataclan — unde avea loc un concert al trupei americane ‘Eagles of Death Metal’ — strigând ‘Allahu Akbar!’, după care au deschis focul de armă automată. Spectatorii au fost ținuți ostatici timp de trei ore. În acest incident au fost ucise cel puțin 82 de persoane.

”Am auzit clar ce le-au spus ostaticilor: ‘Este greșeala lui Hollande, este greșeala președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria’. Au evocat și Irakul”, a mărturisit Pierre Janaszak (în vârstă de 35 ani), animator radio și TV care se afla în sala Bataclan.

Asaltul forțelor de poliție a fost lansat vineri noaptea puțin înainte de ora locală 00:30 (23:30 GMT) și s-a încheiat spre ora 01:00 (sâmbătă 00:00 GMT). Cei patru autori ai luării de ostatici au fost lichidați.

O primă explozie s-a produs în jurul orei 21:20 (20:20 GMT) în apropiere de Stade de France, unde avea loc un meci amical de fotbal între selecționatele Franței și Germaniei, stadionul care va găzdui finala Campionatului European de Fotbal în iulie anul viitor.

Președintele francez François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate. În total trei explozii au avut loc la Stade de France, pierzându-și viața un civil și cei trei atacatori-kamikaze.

În estul Parisului, pe strada Charonne, 18 persoane au murit într-o scenă de război. Un martor a declarat că a auzit rafale de armă automată timp de 2-3 minute. ‘Am văzut multe corpuri pe jos, pline de sânge’, a spus el. Țintele atacului au fost o cafenea și un restaurant japonez.

Puțin mai la nord, pe strada Alibert, un atac asupra terasei restaurantului ‘Le Petit Cambodge’ s-a soldat cu cel puțin 12 morți.

Alte cel puțin cinci persoane au fost ucise pe terasa pizzeriei ‘La Casa Nostra’, la câteva sute de metri de sala de spectacole Bataclan. ‘Erau cel puțin cinci morți în jurul meu, alții erau pe stradă. Am avut mult noroc’, a spus Mathieu (35 de ani), martor la sângerosul atac.

Al șaselea atentat a avut loc pe bulevardul Voltaire, nu departe de sala Bataclan, atacatorul-kamikaze și încă o persoană pierzându-și viața.

Unul dintre teroriști, identificat după amprente

Unul dintre teroriștii care au provocat vineri seară un masacru în sala de concerte Bataclan, din centrul Parisului, a fost identificat după amprente, fiind deja în evidența poliției din cauza legăturilor sale cu mediile jihadiste, a transmis sâmbătă presa franceză, citată de EFE.

Este vorba de un tânăr din localitatea Courcouronnes, situată la 35 de kilometri sud de Paris, potrivit postului de radio ‘Europe 1’. Tânărul este cetățean francez, transmite AFP, care citează surse concordante.

Politica Franței a contribuit la ‘expansiunea terorismului’, susține președintele Siriei

Politica Franței în Orientul Mijlociu a contribuit la “expansiunea terorismului”, a declarat sâmbătă președintele sirian Bashar al-Assad, într-o primă reacție la atentatele de vineri seară din Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic și soldate cu cel puțin 128 de morți și 250 de răniți, transmit AFP, EFE și DPA.

“Politicile eronate adoptate în regiune de țările occidentale, îndeosebi de Franța, au contribuit la expansiunea terorismului”, a spus Al-Assad, citat de agenția oficială siriană Sana. Potrivit sursei citate, președintele Al-Assad a făcut această declarație în timp ce primea o delegație franceză condusă de deputatul Thierry Mariani (din partea partidului Republicanii, de opoziție).

“Atacurile teroriste care au vizat capitala franceză nu pot fi disociate de ceea ce s-a întâmplat recent la Beirut, nici de ceea ce se întâmplă de cinci ani de zile în Siria”, a apreciat Al-Assad, făcând referire la atentatul comis joi de Statul Islamic într-un fief al Hezbollah din capitala libaneză și în care și-au pierdut viața 44 de oameni. “Franța a simțit ieri (vineri) ceea ce trăim noi în Siria de cinci ani de zile”, a adăugat Al-Assad.

“Am avertizat în legătură cu ce avea să se întâmple în Europa încă de acum trei ani, am spus să nu se treacă ușor peste ceea ce se întâmplă în Siria. Din nefericire, responsabilii europeni nu ne-au ascultat. Doar să dai declarații împotriva terorismului nu servește la nimic, (terorismul) trebuie combătut”, a declarat Al-Assad, citat de Europe 1.

În legătură cu o posibilă colaborare cu Franța în lupta antiteroristă, președintele sirian a apreciat că guvernul francez “nu este serios”. “Suntem gata să combatem terorismul cu cei care vor într-adevăr acest lucru și, până acum, guvernul francez nu a fost serios”, a susținut Al-Assad, în opinia căruia nu poate exista cooperare a serviciilor secrete fără o cooperare politică.

DPA amintește că puterile occidentale, care susțin grupările de opoziție ale rebelilor din Siria, au cerut în repetate rânduri plecarea de la putere a lui Al-Assad.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ