Bilanțul primului an de mandat al primarului Cosmin Necula

24

* primarul Necula a prezentat realizările primului său an de mandat * el spune că a mizat mai mult pe crearea de proiecte, de care Bacăul ducea lipsă totală * au fost reluate proiectele abandonate și puse pe picioare noi idei benefice pentru oraș

A trecut un an de mandat al primarului Cosmin Necula, prilej pentru acesta să își prezinte realizările din această perioadă, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată joi.

Un an în care s-a pus mult accentul pe realizarea de proiecte de care Bacăul ducea lipsă și pe îndreptarea unor erori făcute în administrațiile anterioare. Erori care ne costă în continuare, dovadă fiind cele trei milioane de lei corecții financiare achitate acum două zile către Uniunea Europeană, alături de alte plăți anterioare, fiindcă multe proiecte nu au fost duse la sfârșit așa cum scria în contractul inițial de finanțare.

PUBLICITATE

Primarul apreciază că a reușit în această perioadă să echilibreze situația financiară și din „capitală a fărădelegilor”, așa cum l-a denumit, să îl transforme în capitală a tineretului.

„Nu vreau să prezint realizări mărețe, ci să arăt că am pornit în sfârșit pe un drum al normalității, după 12 ani de administrație care a lăsat în urmă un dezastru. Când am venit în Primărie nu aveam proiecte, strategii, raționamente pe termen mediu și lung, un oraș plin de datorii și de dosare de cercetare al actelor din administrație. Am reușit să demarăm câteva proiecte importante, iar rezultatele se vor vedea, sper, în cel mai scurt timp”.

primarul Cosmin Necula

Stadionul

„Stadionul este important pentru oraș, dar nu cel mai important. Trebuie să avem un stadion corespunzător cu activitatea sportivă din Bacău”, spune primarul. Prin urmare, s-a demarat expertiza tehnică și actualizarea Documentației Avizare de Lucrări de Intervenție (DALI) pentru realizarea unui stadion de 15.000 de locuri, precum și o pistă de atletism cu 10 culoare. În toamna acestui an se preconizează că va începe etapa de desemnare a unui executant.

Spitalul Municipal

Spitalul municipal, la care se lucrează de 12 ani, a revenit în orgrada Primăriei, după lungi bătălii cu firma constructoare care nici nu și-a făcut treaba, dar nici nu a vrut să cedeze construcția. Firma a fost dată în judecată de municipalitate pentru recuperarea a 39,5 milioane de lei ca despăgubiri și penalități. A fost semnat și protocolul de complementaritate a Spitalului Județean cu cel Municipal, iar rezultatul va fi Spitalul de Urgență „Sf. Maria”. A fost desemnat proiectantul pentru restul lucrărilor și urmează scoaterea la licitație a lucrărilor.

Clase pregătitoare

Municipalitatea va suporta financiar amenajarea a 56 de clase pregătitoare în 23 de unități școlare pentru noul an școlar 2017-2018. Până în septembrie se vor monta mobilier nou, computere, imprimante, videoproiectoare, tablă de protecție.

Locuri în creșe și grădinițe

De la preluarea mandatului, Municipiul Bacău a investit în crearea a 80 de locuri la creșă. Sumele sunt prevăzute în buget și vizează amenajarea a 4 săli de creșă în incinta grădiniței 27, strada Alecu Russo. De asemenea, a demarat elaborarea caietelor de sarcini pentru construirea de creșe și grădinițe la Colegiul „N.V.Karpen” (3 clase grădiniță și 3 grupe creșă), Școala „Georgeta și Mircea Cancicov” (5 grupe de creșă), Școala „Nicu Enea” (3 clase de grădiniță și 2 grupe creșă).

Rezerva de apă a municipiului

Municipiul Bacău se află în procedura de achiziție publică pentru realizarea expertizei tehnice și a DALI. După aprobarea în Consiliul Local va fi semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. „Sunt convins că doamna Sevil Shhaideh se va ține de cuvâmt și va aloca cele 5 milioane de euro pentru realizarea rezervei de apă”, spune primarul, care a precizat că deja pe anumite porțiuni se lucrează.

Transport în comun gratuit pentru elevi

Măsura a fost implementată în 2016 și de ea beneficiază 6500 de elevi ce învață în municipiul Bacău. De asemenea, au fost introduse facilități la transportul în comun pentru 10.000 de pensionari.

Iluminat public și monitorizare video

Proiectul este derulat în parteneriat cu BERD, iar negocierile au început în octombrie 2016. Vor fi înlocuite circa 9000 de corpuri de iluminat, iar valoarea proiectului se ridică la 4 milioane de euro. Alte 7 milioane de euro vor fi folosiți la reabilitarea infrastructurii de iluminat public de pe 46 de străzi din Bacău. Un milion de euro vor fi utilizați la achiziționarea echipamentelor de monitorizare inteligentă a traficului din 20 de „puncte fierbinți” ale orașului, zone criminogene, tocmai pentru a spori siguranța cetățenilor și a se putea interveni operativ în orice situație.

Finalizarea SIDU și PMUD

Municipalitatea a încheiat elaborarea SIDU și PMUD, documente strategice fără de care Municipiul Bacău nu poate accesa fondurile prevăzute pe Axa 4 a POR (alocare de 40,8 milioane de euro).
În cadrul PMUD se urmărește înființarea a două noi sensuri giratorii în zona Șerbănești, adică la intersecțiile Unirii cu Tecuciului și Romanului cu Bârladului.

Insula de Agrement

Dat fiind că proiectul inițial a fost greșit, s-a făcut o nouă expertiză care s-a finalizat la 9 iulie 2017, pentru amplasarea parcării de la intrarea pe insulă. Proiectantul ar putea fi stabilit chiar luna aceasta, iar până în vara viitoare ar putea fi finalizate și restul de 30% din lucrări care au mai rămas de executat, după cum apreciază primarul Necula.

Reabilitare blocuri cu risc seismic

Municipalitatea a finalizat DALI, iar în perioada următoare se va realiza proiectul tehnic de reabilitare a imobilelor 4, 7, 9, 10, 12 de pe Calea Mărășești. Banii pentru reabilitare și de execuție vin de la Ministerul dezvoltării, care deja i-a alocat.

Nu în ultimul rând, primarul Necula s-a referit la statutul de Capitală a Tineretului din România pe care îl deține Bacăul, prilej pentru o mulțime de manifestări care fac cinste urbei. De asemenea, primarul a reiterat ideea că în fostul Cinema „Orizont” va fi amenajat un centru pentru tineret.

De asemenea, s-a făcut referire la mulțimea de locuri de joacă nou create sau reamenajate, cu o cheltuială, până acum, de peste 460 mii lei fără tva. Pe lână parcurile deja existente mai urmează amenajarea Parcului Făgăraș, Parcului CFR și modificări importante ale Parcului Gherăiești.

Modernizarea străzilor este un alt capitol foarte important, fiind în derulare acum lucrări pe 13 străzi și urmează să fie contractate lucrările pe alte 14 artere.
Nu au fost uitate nici modernizarea sediului Direcției de Impozite și Taxe Locale, precum și modernizarea străzii Aeroportului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

24 COMENTARII

   • Dar afecteaza in mod direct tot traficul din oras deci e o problema ce vizeaza in primul rand ORASUL. Cand incepuse lucrarile la centura si-o treceau toti la realizari chiar daca nu trecea prin oras chiar daca erau primari sau presedinti de consiliu judetean.

 1. Haideti sa fim obiectivi si sa spunem ca a fost inca un an de declin, ce a continuat declinul din perioada 2012-2016! Au fost mult prea putine realizari, nu numai fata de asteptarile noastre, ale bacauanilor, dar mai ales fata de programul cu care s-a castigat alegerile, program care apropo, nu mai apare pe site-ul domnului primar, site ce acum directioneaza spre pagina de facebook a dansului.

  Sunt foarte multe de spus, care nu se pot spune intr-un simplu comentariu!

  La Parcul Fagaras este a doua saptamana consecutiva in care nu s-a mai lucrat, desi acesta trebuia terminat pe 20 iulie 2017! Nu am stabilit eu termenul de executie, ci conducerea Primariei Bacau! In Parcul Fagaras s-au facut doua alei si s-a nivelat un pic terenul (nu tot) si cam atat! Parcul va avea doar 2 alei? Si mobilierul urban (banci, cosuri de gunoi, toalete etc.) unde este? Dar gazonul si copacii unde sunt?

  La stadion se tot vorbeste, ba ca va avea 15.000 de locuri, ba ca va avea 20.000 de locuri, dar dupa un an de zile nu avem nici macar proiectarea finala a acestuia si licitatia de executie pusa pe SEAP! Despre ce vorbim aici?

  Si discutia poate continua la nesfarsit!

  PS: Bine ca stim mereu sa dam vina pe cei care au fost inainte! Dar dumneavoastra ati fost ales tocmai pentru a indrepta ce s-a facut gresit in perioada 2012-2016, nu sa vorbiti mereu de ce s-a gresit in trecut! Atunci cand ati candidat la Primaria Bacau stiati la ce va inhamati, nu? Bacaul trece intr-adevar printr-o perioada mai dificila, dar ati promis ca veti SCHIMBa acest drum gresit! DAR NU SE VEDE!

 2. O iau punctual si asta nu pentru ca sunt carcotas ci pentru ca asa se vede din unghiul meu:
  “Nu vreau sa prezint realizari marete”… pentru ca nu sunt.
  Spitalul municipal: Cred ca este spitalul cu cele mai multe taieri de panglici din univers fara ca vreun pacient sa fie consultati/tratat vreodata.
  Rezerva de apa: cred ca era mai eficient un castel de apa asa cum era in anii 50. Cu atatea avarii, parca CRAB nu ar avea conducere… dar au si platita cu varf si indesat. Ne-am cam saturat sa platim lipsa de profesionalism la suprapret.
  Reabilitarea constructiilor cu bulina. Totusi sa nu uitam ca s-au inchis niste firme care contribuiau la buget si unde erau niste locuri de munca. Acum se da somaj tot din banii nostri.
  Iluminatul sper ca nu va fi mai intunecat decat este acum. Alti stalpi, alte smecherii…
  Insula: OK parcarea a fost proiectata gresit. Asta nu vad cum justifica oprirea lucrarilor la decolmatare. Mlastina aceea nu este sanatoasa pentru locuitori.
  Stadionul: pe masura realizarilor sportive? OK Fotbalisti nu avem, insa avem un liceu cu program sportiv care ar putea deveni o pepiniera de sportivi asa cum a fost pana ceva timp. Vad ca daca fotbal nu e, nimic nu e. Insa mai sunt ramuri sportive in care Bacaul nu a avut rivali: atletism (campioni mondiali, olimpici), lupte greco-romane (un medaliat cu bronz la olimpiada din SUA) si exemple sunt mai multe. Pentru aceste sporturi nu se mai face nimic. Sa nu mai vorbim de handbal, echipa de fete chiar a fost campioana europeana in niste vremuri.

 3. Dar str.Costache Radu, este in Bacau si nu s-a facut ninic, sunt numai gropi iti rupi masina. Locuitorii de pe aceasta strada nu sunt locuitori ai Bacaului,ca de cand este primar nu s-a adus macar o masina cu pietris.

 4. Multă gargara plătită din banii primriei. De 27 de ani suntem duși de nas cu proiecte și studii de fezabilitate.
  Orice băcăuan poate observa ca Bacăul arată mai rău ca acum 2 ani cel puțin la curățenie și spații verzi. Au cheltuit 100000 euro pt locuri de joaca pt copii… nu se vede nimik… doar proiecte. Parcul Cancicov arată deplorabil locul de joaca pt copii vechi de 15 ani cu piatra și noroi.

 5. Eu sunt dezamagita in legatura cu Insula!De Spital,strazi,iluminat,cladiri mancate de vreme care stau sa se prabuseasca,nici nu mai vorbesc!Cred ca apuc sa mai vad Insula(locul meu favorit din oras) pe la 80 de ani, daca ma mai intorc in acest oras falimentar.
  Tot ati papat pentru binele vostru!Ma refer in special la liberali dar nici cu ceilalti nu mi-e rusine!

 6. Ii doresc in continuare succes primarului ! Dar pana acum nu a facut nimic concret, numai vorbe si promisiuni. E normal, ca de la un mandat la altul sa existe in continuare.lucrari incepute si neterminate Dar a ramas tot cu vechea meteahna da vina pe altii: ” altii sunt de vina ” In continuare proiecte, proiecte, dar nimic concret, doar festivaluri si blocaje in circulatia orasului.

 7. Stadionul are 20.000 de locuri acum.Din 2014 când s-a propus modernizarea lui au trecut 3 ani in care structura in parte compromisa a suferit degradări mari. Este interesant sa realizezi la acest stadion numai 15.000 de locuri când el are 20.000 de locuri mai ales ca pe SEAP in caietul de sarcini a apărut corect 20.000 de locuri. De asemenea pastrarea păguboasă a condiției de gastigare a licitației de proiectare este prețul minim și nu și capabilitatea firmei cu respectarea Legii 98/2016 unde prețul reprezintă maxim 40 la suta va conduce la un proiect susținere la cerințelor actuale.

 8. Inceputul e greu pentru oricune. Nimeni nu cred ca reuseste in primul an de mandat sa faca minuni. Eu zic sa mai avem rabdare! Inca nu mi-am pierdut increderea si mai sper…

 9. Oh, ati prins glas?! 12 ani cat v-a f…recat Stavarache, aveati buzele lipite de bucile lui. N-ati vazut ca nimic nu merge. Acum ii dati toti in cap lu’ Necula ca n-a reparat intr-un an cat a stricat Stavarache in 12.

  Si ia amintiti-va ce a facut Stavarache in primul an! A schimbat mobila din birou si s-a plimbat pe la televiziuni. Atat, nimic mai mult.

  • Vasile,in momentul in care domnul Necula va reusi sa duca pana la capat cateva din proiectele incepute de celalalt primar(de trista amintire),dar la modul concret, in sensul ca bacauanii vor fi multumiti,le va da liberalilor peste nas definitiv!
   Daca reuseste sa deschida cladirea noua a Spitalului si face si rezerva de apa a orasului,castiga la puncte detasat!

 10. si eu ca fiecare om de aici e nemultumit ca nu s-a facut nimic concret. insa orice investitie necesita un proiect, si un milion de hartii. si un om normal care vrea sa isi ridice o casa, ii ia un an cu masuratori, cu topometristi, proiectanti, arhitectie, specialisti in fonduri europene si cati mai cati. o adevarata birocratie. inchipuiti-va la nivel de lucrari mari (stadioane spitale ce se intampla). eu unul sunt resemnat…

 11. Exista o mica mare diferenta intre fostul primar Starache si prezentul Necula. Stavarache era inginer si intelegea tehnic multe lucruri pe cand dl. Necula nu are habar la capitolul tehnic. De aceia este si usor de dus de nas si este dezorientat pt ca nu intelege lucrurile, nu le vede deloc. Actualul primar nu are experienta profesionala dobandita deci nici forta de a da directie orasului.

 12. Parca mai e o raza de speranta, supravegherea video e buna, sper sa dea politia amenzi dupa filmarile video la fel cum se face peste tot in Europa si sa nu aiba emotii sau sa le fie rusine.
  Nu uitati de ocolitor si mai repede cu celelalte lucrari.
  Giratoriile de la Serbanesti sunt un MUST

LĂSAȚI UN MESAJ