21 iunie 2024
ActualitateBilanțul IPJ Bacău: Infracționalitatea a scăzut cu peste 10 procente

Bilanțul IPJ Bacău: Infracționalitatea a scăzut cu peste 10 procente

Activităţile desfăşurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, în anul 2023, au vizat creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin    protejarea persoanei, a patrimoniului,  siguranţă stradală şi rutieră.

 Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău, infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare cu 10,7% faţă de anul 2022. Au scăzut cu 13,6 % infracțiunile de natură judiciară și cu 5,9 % cele de altă natură. Infracţiunile stradale au scăzut, în perioada analizată, cu 14,1 %.

 

Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 809 acțiuni cu efective mărite și 1.366 de controale directe în urma cărora au fost aplicate 89.122 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 33,3 milioane de lei. De asemenea, polițiștii au intervenit la 27.913 sesizări, dintre care 24.429 prin S.N.U.A.U. 112.

 

Principalele misiuni desfășurate în cooperare cu unitățile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Bacău, în domeniul ordinii și siguranței publice, au fost cele prilejuite de sărbătorile religioase, manifestările comemorative, manifestările cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini, manifestații de protest și alte manifestări.

 

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, abuzurilor sexuale, activități de criminalitate organizată, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice. În cadrul celor trei programe au fost desfășurate 278 de activități preventive în care au fost informaţi 984 de beneficiari.

 

În privința infracţionalității, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău s-a înregistrat o scădere cu 10,7% a infracţiunilor sesizate. Din totalul acestora, 53,7% au fost înregistrate în mediul urban, iar 46,3% în mediul rural.

 

Infracționalitatea sesizată contra patrimoniului înregistrează o diminuare cu 13,5%. Infracțiunile de furt sesizate au scăzut cu 17,3%. Furturile din locuințe au scăzut cu 24,4%, cele din societăți comerciale au scăzut, în perioada analizată, cu 16,4%, din auto au scăzut cu 26,3%, infracţiunile de distrugere au scăzut cu 15%, iar tâlhăriile cu 2,3 %.

 

Pentru prevenirea violenței în familie, pe parcursul anului 2023, polițiștii au emis 753 de ordine de protecție provizorii. În cursul anului trecut, la nivelul județului Bacău au fost emise în total 408 ordine de protecție, dintre care 228 provenite din ordine de protecție provizorii.

 

În ceea ce priveşte urmărirea şi supravegherea judiciară, a fost dispusă măsura urmăririi, la nivel naţional, a 106 persoane, pentru 51 dintre acestea fiind solicitată şi urmărirea internaţională. De asemenea, a fost solicitată revocarea unei astfel de măsuri pentru alte 118 persoane, dintre acestea 70 fiind date şi în urmărire internaţională. De asemenea, pe parcursul anului 2023, au fost soluţionate prin intermediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, 39 de mandate europene de arestare, emise de autorităţile judiciare ale altor state.

 

Structurile de supravegheri judiciare ale I.P.J. Bacău au înregistrat şi luat în supraveghere 475 de persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În 57 de situații, polițiștii au formulat sesizări către organele judiciare cu privire la nerespectarea măsurilor dispuse, fiind admise 35. În consecință, au fost emise de instanţele de judecată 31 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de 4 persoane cercetate a fost dispusă înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

 

Urmare a activităților specifice la regimul armelor și munițiilor au fost indisponibilizate 52 de arme, 491 de elemente de muniție, 1.060 de kilograme de articole pirotehnice și 2 autovehicule.

 

În domeniul silvic, la nivelul județului, polițiștii au acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal, fiind diminuate tăierile ilegale de material lemnos din fondul de stat.

În acest sens, au fost organizate 995 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost verificate 175 de obiective și controlate 2.612 vehicule. De asemenea, au fost înregistrate 616 dosare penale, dintre care 110 din oficiu și au fost constatate și aplicate 365 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 437.000 de lei.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a 2.943 de m.c. material lemnos în valoare de 882.000 de lei, în mare parte descoperit în trafic, 13 ferăstraie mecanice, 7 autovehicule, 7 atelaje hipo și  2 taf-uri.

 

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră,  în județul Bacău, în anul 2023, au fost organizate 1.008 acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 47.706 sancțiuni contravenționale, au fost reținute 7.324 de permise de conducere, retrase 2.259 de certificate de înmatriculare și indisponibilizate 264 de vehicule.

În anul 2023, au fost înregistrate mai puține decese din accidente rutiere, ceea ce înseamnă mai puțin cu 27 de persoane decedate, respectiv o diminuare cu 35,5 %.

Principalele cauze generatoare de accidente au fost neacordare prioritate de trecere, indisciplina pietonilor, viteza neadaptată și abateri săvârșite de bicicliști.

 

Activităţile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale au fost desfășurate, atât de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cât și de cei de la alte structuri, în cadrul organizaţional stabilit prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010. În acest sens, în cursul anului 2023, au fost aplicate 168 de contravenţii, în valoare de 527.900 de lei, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 179.959 de lei, precum și bunuri care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, în valoare de 1.916.296 de lei.

Totodată, au fost confiscate 48.436 de țigarete, fiind instrumentate 11 dosare penale față de 6 persoane.

 

Criminaliștii din cadrul inspectoratului au efectuat în cele 12 luni, 5.231 de deplasări pentru cercetarea locului faptei. Astfel, au fost ridicate 7.796 de urme și mijloace materiale de probă, dintre care 2.366 papilare și 1.158 biologice, realizate 322 de lucrări de expertiză și constatare criminalistică, fiind examinate 3.630 de materiale și efectuate 259 de identificări criminalistice și 77 de percheziții informatice asupra a 348 de dispozitive.

 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 577 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 199.740 de lei,  au fost emise 36 de ordine de plasare a animalelor în adăpost, fiind plasate, în total, 92 de exemplare, realizate 2 percheziții domiciliare și au fost reținute 7 persoane, pentru 24 de ore.

 

Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic în școli și în proximitatea unităților de învățământ, au fost efectuate patrulări, iar polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 326 de activități educativ-preventive în unitățile de învățământ preuniversitar pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, cu un total de 8.900 de beneficiari.

 

În anul 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Bacău au acționat pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și combaterea infracționalității, fiind organizate 73 de acțiuni și 1.887 de patrulări, dintre care 1.737 în trenuri de persoane.

Au fost aplicate 1.136 de contravenții și au fost prinși 6 urmăriți național.

 

Pe linie de resurse umane, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, în cursul anului 2023, au fost desfășurate programe de inițiere și dezvoltare a carierei. Totodată, polițiștii Serviciului de Pregătire Profesională au desfășurat activități de pregătire și evaluare a polițiștilor inspectoratului, conform planurilor de formare profesională. Astfel, au fost realizate 195 de activități de pregătire și evaluare în domeniul educației fizice, 60 de activități de pregătire tactică polițienească, 160 de sesiuni de tragere și 45 de sesiuni de instruire teoretică și practică pentru conducerea în regim prioritar.

 

Pentru anul 2024, obiectivele generale ale Inspectoratului de Poliție Județean Bacău sunt în concordanță cu cele stabilite la nivel național, prin documentele de planificare strategică.

 

Rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, siguranța rutieră, precum și legalitatea mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.

 

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img