În oceanul imens al nepăsării de la noi, o picătură tocmai ce a evadat, evident, în chinuri groaznice. Mă refer la introducerea obligatorie a supravegherii video în toate unitățile de servisare auto unde, printre altele, se executa și inspecția tehnică periodică – ITP – la autovehiculele de toate tipurile. Un amănunt banal, poate, pentru unii, dar care trebuia rezolvat de multă vreme. Altfel nu s-ar fi ajuns ca străzile din toată țara să fie însângerate din cauza rablelor, a „tigăilor” pe patru roți care rulează aproape nestingherite de zeci de ani.

Căci, tocmai ITP-urilor făcute doar „pe hârtie”, nu și în realitate, au fost motivul producerii a zeci de mii de accidente rutiere, de-a lungul timpului. În plus, dacă ne gândim puțin, asta era chiar o adevărată „industrie” în care se se învârteau bani, nu glumă, în ea fiind prinși atât samsarii auto care aduceau și vindeau („la negru”, fără a fiscaliza tranzacția) toate rablele pe care occidentalii nu le mai puteau ține (statul obligându-i să scape de ele, dacă nu voiau să fie suprataxați), cât și unii angajați ai atelierelor auto autorizate de RAR, care, în schimbul unui șpriț „grețos”, treceau cu vederea defecțiunile auto nepermise.

Personal, aș merge chiar mai departe cu „Big brother-ul” ăsta și aș obliga toate service-urile auto, dar toate!, chiar și pe cele de cartier, improvizate în mai știu eu ce garaj dărăpănat sau dugheană părăsită. Cu toate că, atenție!, acest lucru este reglementat de lege încă din…2013. Până la urmă, e în folosul nostru, al tuturor, să fie supravegheat întreg procesul efectuării ITP-ului.

Devii, parcă, mai sigur pe tine în trafic, atunci când știi că rablele au fost trase pe dreapta, definitiv, nu? Știți, e ca atunci când, de pildă, cei care și-au amplasat o cameră video pe bordul mașinii devin mai relaxați că nu mai umblă după martori când un imbecil le taie calea pe drumurile țării sau că un neghiob le rașchetează (din neatenție sau, pur și simplu, nepăsare) caroseria. „Fratele cel mare” stă de veghe pentru ei.