Incepând din anul 2008, Asociatia Internationala a Bibliotecilor Scolare (IASL) a declarat luna octombrie drept „Luna internationala a bibliotecilor scolare”. Proiectul a fost initiat de Asociatia Sister Libraries, care propunea pe acesta cale „infratirea” bibliotecilor scolare din intreaga lume. Scopul proiectului este stârnirea interesului elevilor pentru lectura si informarea tinerilor despre functiile unei biblioteci.

Biblioteca „Cleopatra Tautu” a Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau participa la acest proiect inca din anul 2009, initiatoare si coordonator general al activitatilor specifice din liceu fiind prof. bibl. Maria Cretu. Biblioteca liceului este, in prezent, infratita cu o biblioteca din Pontoise, Franta.

Sloganul sub care s-au organizat actiunile din anul acesta a fost „Your library – a map-mind central” (in traducere libera, „Biblioteca ta – laborator de idei”). La prezenta editie, in colegiu s-au organizat activitati diversificate, desfasurate de catedrele de limba româna, limba franceza si limba engleza, fiind conduse de profesoarele Georgeta Marinescu, Calina Stroe, Ramona Mocanu, Oana Lupu, Mihaela Stoean, Elena Paduraru si Afrodita Timofti, care i-au coordonat pe elevii din clasele a IX-a D si E, a X-a B, C si D, a XI-a C, G si J.

Programul activitatilor a cuprins mai multe sectiuni: info, creatie literara (biopoeme, concurs de eseuri), concursuri cu tematica specifica, dezbateri, expozitii de desene, afise si poeme haiku, recomandari de lectura si „Serbarea cartii”.

Sectiunea info a constat in expunerea unor prezentari pe teme culturale diverse: „Alain Fournier”, „Ceramica de Horezu”, „Constantin Brâncoveanu”, „Nicolae Breban”. Sectiunea de creatie literara (eseuri) a fost coordonata de profesoarele Calina Stroe, Oana Lupu si Mihaela Stoean. Dezbaterile, cu tema „Les pratiques de la lecture”, conduse de prof. Georgeta Marinescu, au vizat clasele a X-a si a XI-a. Clasele a X-a C si D au participat la o competitie de redactare si ilustrare de biopoeme, bazate pe basmul „Povestea lui Harap-Alb”, sub indrumarea prof. Ramona Mocanu, care a coordonat si activitatea „Lecturi adolescentine”, la clasa a IX-a E, unde elevii au avut oportunitatea de a le prezenta colegilor cartile lor preferate si de a le recomanda intr-o maniera originala. Tot in cadrul sectiunii de creatie s-a incadrat si realizarea de poeme haiku, ce s-a finalizat si cu o expozitie, activitate coordonata de prof. Elena Paduraru.

Elevii clasei a IX-a D, sub indrumarea prof. Afrodita Timofti, si-au exprimat latura artistica printr-o expozitie de desene si afise, cu titlul „Biblioteca: Harta mintii si a sufletului”.

Cel mai complex eveniment din cadrul „Lunii internationale a bibliotecilor scolare” a fost „Serbarea cartii”, unde au fost prezenti aproape toti elevii din clasele participante, impreuna cu profesoarele Georgeta Marinescu, Ramona Mocanu si Elena Paduraru. Activitatea si-a propus sa recreeze atmosfera dintr-o biblioteca, astfel incât desfasuratorul a cuprins un recital de pian al elevei Alexandra Tudor (XI J) si de poezie, o parada a personajelor literare si promovarea a trei romane de exceptie din literatura contemporana, potrivite pentru tineri. Prezentarea autorului catalan Carlos Ruiz Zafon, devenit celebru in toata lumea, si a doua dintre romanele sale, „Umbra vântului” si „Marina”, a fost realizata de profesoarele Georgeta Marinescu si Ramona Mocanu, momentul beneficiind si de un material video in care autorul insusi ilustra o subtila paralela intre romanele „Umbra vântului” si „Jocul ingerului” (apartinând tetralogiei „Cimitirul cartilor uitate”). Publicul a fost surprins apoi cu prezentarea volumului „Divergent”, de Veronica Roth, realizata de eleva Maria Birgu (IX E), care a avut drept scop incurajarea lecturii inainte de vizionarea ecranizarii unei carti, având in vedere ca aceasta ordine le-ar oferi tinerilor o perspectiva mai clara asupra actiunii si a universului fictional ilustrat, asadar ar avea un efect benefic asupra imaginatiei acestora.

Maria Birgu, clasa a IX-a E

1prof. georgeta marinescu„Scopul principal al activitatilor este de a pune in evidenta rolul bibliotecii in viata scolii si a tinerilor, caci ea este laboratorul de idei si sufletul scolii. Biblioteca este locul unde se gasesc informatii autentice, de calitate.

E locul unde patrunzi in lumea magica a literaturii, unde te identifici cu un personaj, este o poarta catre o lume de vis, o lume nemaiintâlnita, bineinteles, accesul fiind asigurat de lectura.

Atragerea tinerilor catre lumea cartii a fost obiectivul principal al activitatilor noastre, pentru ca acum ei citesc tot mai putin sau deloc, Internetul, televiziunea, jocurile pe computer si alte asemenea atractii luând locul lecturii, din pacate, cu efecte dezastruoase asupra modului lor de a gândi si de a se exprima.”
prof. Georgeta Marinescu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Interesanta initiativa, dar putea fi mai elaborata activitatea, nu atat de monotona. Elevii nu vor fi atrasi de lectura niciodata decat daca va fi utilizata noua tehnologie.Asa ca e-books ar fi trebuit introduse in activitate, nu activitati muzicale care nu au nicio legatura cu lectura.

  2. Măi Loredana, ce interesata esti tu de activitatile din Alecsandri!! Mereu nemulţumită, mereu critică!! Oare simt un pic de frustrare din motive stiute de toti?

  3. Felicitari profesorilor si le multumim pentru tot ceea ce fac.Avem o rugaminte fata de directorii care sunt si au fost, sa nu isi mai manifeste frustrarile aici.Le multumim frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ