25 aprilie 2024
CulturăBiblioteca Judeţeană: 126 de ani în slujba cetăţii

Biblioteca Judeţeană: 126 de ani în slujba cetăţii

Joi, 27 iunie, şi vineri, 28 iunie, în Bacău se desfăşoară o serie de activităţi culturale şi artistice care au menirea de a marca împlinirea a 126 de ani de la înfiinţarea primei biblioteci publice. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc joi, la ora 10.00, la sediul Bibiliotecii „Costache Sturdza”, cu o comunicare

„126 de ani de bibliotecă publică”, susţinută de Adrian Jicu, directorul instituţiei.
În perioada interbelică, Bacăul era considerat capitala Moldovei, cunoscând o dezvoltare economică formidabilă, atât în ceea ce priveşte zona industrială, cât şi cea agricolă, care veneau în prelungirea unei mai vechi tradiţii negustoreşti. Explicaţia acestei dinamici, care va transforma Bacăul din comună urbană în municipiu şi va duce la o explozie demografică, ţine nu doar de poziţionarea geografică fericită şi de resursele judeţului, ci şi de interesul pentru şcoală şi pentru propăşirea culturală a locuitorilor.
Încă de la mijlocul veacului al XIX-lea, băcăuanii luptă pentru înfiinţarea de şcoli şi pentru înlesnirea accesului la carte, prin înfiinţarea de societăţi culturale, de biblioteci şi prin încurajarea artelor. Astfel, la 27 iunie 1893, societatea „Cultura” înfiinţa, în clădirea Primăriei Bacău, prima bibliotecă publică. Printr-un apel semnat de primarul G. Sturza, cetăţenii erau invitaţi să asiste la inaugurarea acestei biblioteci, care avea să poarte numele principalului donator, Costache Sturza. Oameni cu viziune, interesaţi de binele comunităţii, fondatorii societăţii au înțeles că viitorul urbei depindea în mare măsură de educaţia copiilor şi vor face eforturi pentru a asigura accesul la carte şi cultură. Roadele se vor vedea peste decenii, când noile generaţii vor contribui, în diverse moduri, la progresul localităţii.

Ne amintim cu recunoştinţă de înaintaşi



„Astăzi, Biblioteca Judeţeană «Costache Sturdza» este cea mai veche instituţie de cultură din Bacău. E o tradiţie care ne onorează şi care ne obligă să ducem mai departe ceea ce acei oameni generoşi, cu dragoste de locurile natale şi de ţară, au construit. La împlinirea a 126 de ani de la nobilul lor gest, ne amintim, cu recunoştinţă, de aceşti vizionari, cărora Bacăul le datorează enorm. Rostul Zilelor Bibliotecii este tocmai de a sublinia eforturile înaintaşilor.
În acest sens, în aceste zile vom organiza câteva evenimente cultural-artistice, având ca invitaţi speciali importanți scriitori şi artişti actuali: Gabriela Adameşteanu, Ovidiu Genaru, Bianca şi Paul Cernat, Carmen Mihaiu (managerul Bibliotecii Naţionale a României), Alexandra Uşurelu Band, soprana Gabriela Iştoc, pictorul Ioan Măric”, a spus Adrian Jicu publicului prezent
Cu aceeaşi ocazie, în Sala Multimedia a bibliotecii, a avut loc şi vernisarea expoziţiei de artă naivă a pictorului Ioan Măric, prezentată publicului, de bibliotecarul Radu ciobanu, în termeni elogiosi, tehnici şi artistici, cu frumoase trimiteri la izvoarele artei naive, în general, şi la originea subiectelor artistului naiv, în particular, cunoscut şi apreciat mai mult în străinătate, decât acasă la el, în particular de bibliotecarul Radu Ciobanu
De la ora 11.00, la Secţia pentru copii, a fost inaugurat „Colţului poveştilor”, după care, în prezenţa a mai multor copii, dar şi maturi, a avut loc lansarea volumului „Poveste de sertar” (Editura Casa de pariuri literare, Bucureşti, 2019), autor fiind cunoscuta scriitoare de literatură pentru copii, Mădălina Rotaru. Într-o atmosferă „copilăroasă”, despre carte a vorbit Virginia Stelea, iar Mădălina a povestit istoricul subiectului cărţii, menţionând, nu fără emoţie, că este o carte de familie, atât la propriu cât şi la figurat (ilustrația aparține Sînzianei Bălțătescu, sora autoarei, iar Luminița și Costinel Cristescu, părinții, au semnat rebusul de la sfârșitul cărții), fiind asaltată apoi de copii şi părinţi pentru autografe.

Carte premiată de Uniunea Scriitorilor, lansată la Berăria Valhalla

Cel mai aşteptat moment al primei zile s-a petrecut de la ora 18.00, la Berăria Valhalla. Publicul a avut ocazia să se întâlnească cu poetul Ovidiu Genaru, care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru Cartea de Poezie „La opt, gaura cheii şi alte patimi” (Iaşi, Editura Junimea 2018). Despre scriitorul Ovidiu Genaru cât şi despre „cea mai bună carte de poezie din 2018”, a vorbit criticul Paul Cernat.
A urmat apoi un concert susţinut de Alexandra Uşurelu Band.
Zilele Bibliotecii Judeţene sunt realizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău (ordonatorul de credite al bibliotecii) şi cu ajutorul unor instituţii şi oameni de cultură: Biblioteca Naţională a României, POLIROM, Editura „Junimea”, Casa de pariuri literare, Teatrul Bacovia, Centrul de cultură „George Apostu” Bacău, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Universitatea „George Bacovia” Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău, Asociaţia Patrimonium Bacoviensis. Deşteptarea a fost partener media al evenimmentului.

* * *

Programul zilei de vineri, 28 iunie: De la ora 10.00: 126 de ani. 126 de cărţi. 126 de copii – Secţia pentru copii, în incinta „Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Ora 11.00: Arc peste timp (la sediul instituţiei), prezentarea cărţilor din colecţia „Genius loci” a Editurii Bibliotecii.
Ora 18.00: Gala Bibliotecii (Teatrul Municipal „Bacovia”): Gabriela Adameşteanu în dialog cu Bianca Burţa-Cernat, pornind de la romanul „Fontana di Trevi” (Iaşi, Polirom, 2018). Recital extraordinar: soprana Gabriela Iştoc.
Intrarea la evenimentele din cadrul Zilelor Bibliotecii este liberă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri