18 aprilie 2024
Top StoryBiblioteca din Cartierul CFR căutată de copii în vacanţă

Biblioteca din Cartierul CFR căutată de copii în vacanţă

În Cartierul CFR, mai precis la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Leonida”, funcţionează de mai bine de şase ani o filială a Bibliotecii Judeţene. Este o fericită întâmplare relocarea ei din str. Energiei, astfel că filiala ţine loc şi de bibliotecă şcolară. Cu un fond de carte de peste 30.000 de unităţi, din toate domeniile, aici, de luni până vineri, în intervalul orar 7.30 – 16.00 (luni-joi) şi 7.30 – 13.30 (vineri) se desfăşoară un impresionant program educativ, la care participă copii, dar şi maturi. „Avem, în medie, 40-50 de persoane pe zi care ne deschid uşa. Evident că majoritatea sunt copii, cu vârste între 3 şi 15 ani, dar, să ştiţi, că avem şi cititori de vârste mai înaintate, în special pensionari. Ace;tia solicită cărţi poliţiste, de aventuri, de sănătate, doamnele citesc cărţi de medicină, de igienă, romane de dragoste”, cne spune Lucica Ababei, şefa filialei.

Interesant este că la această filială nu doar se împrumută carte, fie din programa şcolară (elevii găsesc aici aproape toate cărţile recomandate), fie la cerere, ci, în regie proprie sau în colaborare cu educatorii şi profesorii, se desfăşoară şi diverse activităţi educative. „Faţă de activitatea din alte filiale, aici este mult mai plăcut, organizăm diferite ateliere, de desen, de recitări, de jocuri, confecţionarea diferitelor obiecte din hârtie. De asemenea, un atelier special, foarte căutat, este cel de calculatoare. Acum, în vacanţă, sunt copii care mă aşteaptă de la ora şapte, pentru a putea prinde un loc la un calculator. Îl vedeţi pe cel mic, are trei ani, nu ştie să citească, dar este «maestru» la jocuri pe calculator”, ne spune Lucica Ababei.

Părinţii sunt mulţumiţi că îi ştiu în siguranţă şi nu umblă pe străzi, iar bucuria bibliotecarei este că reuşeşte să-i introducă în lumea cărţilor, a mediului virtual.



Am întâlnit-o ieri şi pe Elena, o fetiţă de 9 ani, care vine la bibliotecă aproape zilnic. Este deja o mică vedetă, desenează foarte frumos, lucrările ei sunt într-o mică expoziţie din bibliotecă, citeşte foarte mult („a citit toate cărţile de la Editura Arthur”, intervine bibliotecara). „Îm plac cărţile, îmi place să citesc. Am învăţat de la părinţi să vin la bibliotecă. Mă bucur că doamna bibliotecară mă lasă să le caut eu, să le răsfoiesc, să le aleg. Este plăcut şi frumos aici, în vacanţă vin şi cu prietenele mele. Cărţile sunt bucuria mea”, ne spune Elena.

Aveam să mai aflu că oferta bibliotecii este mult mai mare, elevii pot edita texte, pot viziona filmuleţe, desene animate, cine doreşte şi este curios, poate merge în atelierul de legătorie şi recondiţionare carte, acolo, cărţile „obosite” capătă înfăţişarea iniţială. „Mă mai joc cu ei, nu le dau voie la calculator dacă nu ştiu tabla înmulţirii, declinarea sau conjugarea…Sunt receptivi, iar eu mă bucur că îi învăţ zilnic câte ceva. Încet, încet, pentru mulţi copii, biblioteca devine a doua lor casă. ”, încheie şefa filialei CFR a Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza”.

Am văzut, în vacanţă, copii fericiţi, petrecând, zilnic, câteva ore în lumea cărţilor şi a calculatorului. Şi nu-i puţin lucru într-un cartier al oraşului. Mai ales dacă întâlneşti oameni dedicaţi, cu dragoste de carte şi copii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri