In doar un sfert de ora, mai exact intre 10 si 10,13, peste o suta de bacauani au sosit la “Betania” ca sa viziteze centrele de asistenta si sa cunoasca mai bine activitatea asociatiei româno-olandeze. Prezenta oaspetilor a fost prilejuita de Ziua Portilor Deschise, eveniment organizat, vineri, de “Betania” la implinirea a 20 de ani de la infiintare.

Intre oaspeti s-au aflat Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacau, parlamentarii Ionel Palar si Dragos Luchian si, deloc surprinzator, Pleun Eikelboom, presedintele HCR, asociatia olandeza care sustine financiar “Betania”. Au mai fost prezenti consilieri locali, reprezentanti ai unor ONG-uri, directori de institutii publice, medici, psihologi, asistenti sociali, profesori, beneficiari.

Oaspetii au fost condusi la Centrul Multifunctional, Centrul de Recuperare, Centrul de Integrare a Tinerilor si Centrul Delfinul” pentru copiii cu autism, unde cel mai mult au impresionat camera senzoriala si cabinetul de terapie comportamentala. Toti cei care au dorit au scris câteva rânduri in “Cartea de Onoare” a asociatiei.

Ziaristii au fost invitati la o conferinta de presa la ora 9,15, pentru ca discutia sa aiba loc in liniste, ca intre prieteni. “Ne-am adunat mai devreme pentru ca presa a fost mereu alaturi de noi in cei 20 de ani, a marturisit Andre Muit, presedintele asociatiei. Deoarece multi bacauani erau doritori sa stie ce face «Betania» am organizat Ziua Portilor Deschise. Ne-am intrebat, de asemenea, cum sa cuprindem cei 20 de ani de activitate intr-o mica brosura. Sa ne laudam singuri chiar ne faceam de râs. Ne-am plimbat prin arhiva de presa, din 1995 pâna azi, si ne-am cam speriat. Asa multe lucruri s-au intâmplat? De fapt, aceasta carte e scrisa de voi, de ziaristi, noi doar am legat articolele intre ele.”

Albumul, care cuprinde reportaje, note, stiri, fotografii a fost si la dispozitia celorlalti oaspeti. Gazdele si ziaristii au discutat despre trecutul si prezentul serviciilor sociale, despre cum a evoluat relatia cu autoritatile si cum s-a schimbat mentalitatea bacauanilor. Daca oamenii obisnuiti nu sunt foarte interesati in a directiona acel “2 la suta” din impozit spre ONG-uri, “in schimb, trendul incepe sa fie crescator in privinta firmelor, care sunt din ce in ce mai multe, iar sumele din ce in ce mai mari” a explicat Andre Muit.

S-a discutat, de asemenea, despre planurile de viitor ale asociatiei “Betania”: extinderea bazinului de hidroterapie deoarece sunt foarte mute cereri, infiintarea de locuinte de tranzit pentru familiile aflate in criza si crearea de locuri de munca pentru tinerii cu dizabiltati mintale prin infiintarea “Fermei copiilor” intr-o comuna din vecinatatea Bacaului, ferma care va primi vizitatori, dar va fi folosita si in scop terapeutic. “Am arhivat tot ce s-a facut, am pus toate datele intr-un document si plecam mai departe”, a marturisit Andre Muit, optimist.

[wonderplugin_gallery id=”283″]


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ