Preturile carburantilor la pompa s-au tot ieftinit de mai bine de o saptamâna. In ultimele doua luni, motorina a pierdut aproape 40 de bani pe litru. Scaderea actuala a preturilor in benzinarii a aparut în urma deprecierii cotelor petrolului, fenomen care a intervenit pe fondul crizei din Grecia si a furtunii de pe piata de capital chineza.

Dupa unii specialisti, deprecierea barilului de petrol Brent (dupa care evolueaza si titeiul Urals sau cotatiile Platts ale benzinei si motorinei – folosite de companiile din tara în formulele de calcul al pretului carburantilor) ar fi trebuit determine o scadere a pretului benzinei si motorinei pe piata locala cu aproximativ 3-3,5%.

Numai ca, un alt element decisiv în stabilirea pretului carburantilor, cursul de schimb leu/dolar nu a fost la fel favorabil soferilor, in perioada în care petrolul s-a ieftinit, dolarul crescând în raport cu leul. Chiar si asa, companiile petroliere de pe piata autohtona au redus putin preturile la pompa.

PUBLICITATE

De exemplu, OMV Petrom este compania din piata carburantilor care a procedat cel mai des la reducerea pretului benzinei si motorinei, ieftinind considerabil carburantii. În plus, in week-end, preturile scad din nou. Pretul motorinei a scazut cu 10 bani fata de acum o saptamâna, fiind la acelasi nivel ca în primavara.

Numai saptamâna trecuta, OMV Petrom a ieftinit benzina cu 3 bani pe litru, iar motorina cu 5 bani pe litru. În plus, in week-end, Petrom are în derulare o oferta prin care pretul motorinei scade cu 3 bani, iar cel al benzinei cu 6 bani.

Astfel, la statia de pe Milcov, vineri seara, motorina costa 5,32 lei, iar benzina 5,64 lei, oferta care a expirat duminica, ora 23.00. Pretul carburantilor difera între diverse statii din tara, chiar si în cadrul aceleiasi firme, oscilatiile putând fi si de 5%. Imbucurator pentru posesorii de masini este ca pretul petrolului urmeaza sa fie supus la noi presiuni ca urmare a scaderii cererii globale si cresterii supraofertei, piata urmând sa se echilibreze abia anul viitor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. EXTRAORDINAR…..MARE OFERTA A IEFTIN PETROMUL BENZINA CU 5 BANI….ASA DA OFERTA….PARCA S AR FI IEFTINIT CU 2 LEI,..MA MIR CA NU LE ESTE RUSINE HOTILOR….

  2. Florin, eu consider ca esti om serios. Poate ca ai vreo susta cu Petrom sau cu cine vrei tu, dar puteai sa o dai mai cotita, ca macaie. Pretul petrollui a scazut cu 60% de la maximul de acum doin ani. La pompa in Romanistan, el a ramas practic constant,. anul trecut era 5.6-5.8 in Bacau,. Hotii astia au furat miliarde de eduro din buzunarul prostilor de romani care in loc sa faca o greva generala si sa nu mai alimenteze o saptamana, se ocupa de homosexuali, de valurile marii, de ciorile de pe gard si de capra vecinului. Asa ceva nu se intampla intr-o tara vie, Florin. Sa vezi cujm stau milioane de oameni in tacere cand tu, cartel de firme de comercializare a carburantilor, nu scazi pretul desi produsul are pret la jumatate, inseamna ca traiesti intr-o tara moarta, care e in putrefactie. Sa ai tu Consilu al Concurentei si Parlament, iar ambele sa joace rolul prostului atunci cand vine vorba despre evidenta intelegere dintre firme la pretul de la pompa, denota crasa coruptie. Ce vorbim noi aici despre hotie, poftim talharie in forma continuata, iar DNA si SRI dorm, ca doar le-a pus si Base, si Joha, si Ponta si cine o mai fi, somnifere in cafele.

LĂSAȚI UN MESAJ