De câteva zile, pretul benzinei la pompa l-a depasit pe cel al motorinei. Asta dupa ce, mult timp, benzinarii au afisat la pompa un pret superior la motorina fata de cel al benzinei.

Initial, diferenta de pret dintre cele doua categorii de carburanti a fost dictata de faptul ca românii preferau masinile cu motorizare turbo, intrucât acestea consumau mai putin decât masinile pe benzina, amanunt speculat de petrolisti.

Masura a fost preluata de toate retelele de benzinarii din tara. Cert este ca, la statia de benzina Petrom de pe strada Milcov, un litru de benzina standard de 95 costa acum 5,62 lei, in vreme ce unul de motorina standard se cumpara la pretul de 5,57 de lei.

PUBLICITATE

De altfel, la noi, pretul benzinei a crescut cu 13% de la începutul acestui an fata de cel al motorinei, care a înregistrat o majorare de doar 7%, România având acum preturi mai mari la carburanti decât toate statele din regiune.

Chiar si fata de tari care nu au o productie semnificativa de titei, cum ar fi Austria, de exemplu. Reamintim si faptul ca, la inceputul lunii ianuarie a acestui an, carburantii auto la pompa au scazut sub pragul psihologic de 5 lei pe litru.

In prezent, pe piata carburantilor interna concureaza cinci mari grupuri petroliere: Petrom (detinut de OMV, Austria), KazMunaiGas International (fostul Rompetrol, preluat de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Gazprom Neft (Rusia) si SOCAR (Azerbaidjan).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ