La „Maratonul 1 Decembrie”, organizat în cinstea celor 100 de ani de la Marea Unire, atletul băcăuan Martin Benchea Joca a cucerit medalia cu numărul…100 din carieră! O întâmplare? Mai degrabă nu. Veteranul atletismului băcăuan și-a dorit ca cele două evenimente să se suprapună.

A făcut calculele necesare încă din iunie. Adică imediat după ce și-a trecut în cont medalia cu numărul 90. „La Crosul Olimpic din iunie mi-am dat seama că dacă îmi voi atinge obiectivele la competițiile ce urmează, voi putea bifa medalia 100 chiar la Maratonul de Centernar”, spune atletul în vârstă de 64 de ani. Benchea-Joca recunoaște însă că a cam trebuit să…alerge după medalii:

„Pentru a se potrivi calculele, îmi trecusem în cont două medalii la Balcaniadă. Le-am luat, dar ușor n-a fost deloc. Apoi, era să o zbârcesc chiar la medalia cu numărul 99. S-a întâmplat la Crosul Unirii de pe 24 noiembrie, de la Alba Iulia, când m-am întrebuințat serios pentru a prinde bronzul”.

La București, la „Maratonul 1 Decembrie”, sportivul CSM Bacău și-a bătut performanța de la Naționale, parcurgând proba în patru ore, șase minute și 26 de secunde. Și asta în ciuda faptului că a alergat la minus șase grade.

„Nici apă n-am băut deloc pe parcursul maratonului. Era prea rece”, mărturisește Martin Benchea- Joca. Din cele o sută de medalii (prima a fost obținută acum zece ani, la Crosul organizat cu prilejul a 600 de ani de la prima atestare documentară a Bacăului) cea mai aproape de suflet îi este argintul ce i-a adus în 2013 titlul de vice-campion balcanic la 8000 metri la Atena.

„Am fost singurul din delegația României care s-a întors atunci cu un titlu”, își aminteste Benchea, care spune că nu are de gând să se oprească din alergat prea curând: „Dacă mă țin picioarele și inima, vreau să ajung cel puțin la 200 de medalii”.

Alte articole