Prima zi a lunii septembrie aduce noi accize la bauturi alcoolice, majorate cum nu s-a mai intâmplat niciodata pâna acum. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru bauturi creste cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, ducând astfel nivelul accizei la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa.

Dat fiind ca la acciza se aplica si TVA, în realitate majorarea este si mai mare si se va vedea în pretul la raft pe la finele lunii septembrie, în procente de 25-30%, dupa cum estimeaza producatorii din bransa.

Taxa pe tuica la cazan

Nici tuica produsa în gospodariile oamenilor pentru consumul propriu nu scapa de aceste accize marite. Practic, daca produc într-un an pâna la 50 litri alcool pur echivalent (adica circa 150 litri de 30 grade), taranii ar trebui sa achite la stat o acciza de 500 euro la suta de litri alcool pur.

PUBLICITATE

Valoarea accizei ar ajunge la 7,5 lei/ litru, pentru tuica de 30 de grade sau la 11 lei/litru, pentru cea de 50 de grade. În prezent, tuica se vinde cu circa 20 lei/litru. Pentru o productie de peste 50 litri alcool pur, acciza este dubla.

Accize în premiera

Si bijuteriile din aur, cu exceptia verighetelor, intra, de la 1 septembrie, în categoria produselor “de lux”, aplicându-li-se o acciza de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pâna la 14k si de 2 euro/ gram, pentru cele de peste 14k.

La fel, masinile cu capacitate cilindrica egala sau mai mare de 3.000 cm³, indiferent daca sunt noi sau rulate, vor avea o acciza de 1 euro/ cm³, inclusiv pentru persoane fizice. Se majoreaza accizelesi pentru iahturi, arme de vânatoare si arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv.

Florentin Radu
Ovidiu Pauliuc


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ