24 aprilie 2024
OpiniiEditorialBătrânii, comoară sau povară?

Bătrânii, comoară sau povară?

Se spune că felul în care sunt tratați vârstnicii indică gradul de civilizație al unui popor. Un documentar prezenta, zilele trecute, preocuparea a două state europene, Irlanda și Suedia, față de îmbrătrânirea populației și măsurile care trebuie luate chiar de azi, nu în viitor. Programele lor vizează îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor și scăderea costurilor serviciilor medicale, pe termen lung. S-a constatat că în ultimul an al vieții unui bătrân grav bolnav se cheltuiește mai mult decât în toți anii precedenți la un loc. Cuvântul cheie este „prevenție”.

Pe scurt, în Irlanda a fost înființat un serviciu „de nișă” care previne deteriorarea sănătății bătrânilor. La domiciliul acestora sunt montate dispozitive care îi monitorizează și alarmează serviciul medical atunci când apar modificări ale comportamentului obișnuit. Dacă e cazul, o asistentă îl sună pe bătrân și îl vizitează imediat. O altă măsură urmărește integrarea: o companie angajează doar vârstnici, cu un program de patru ore/zi, și îi încurajează să-și folosească formidabila experiență pentru succesul afacerii. Persoane de 80-90 de ani muncesc, fac sport și se distrează, în loc să aglomereze spitalele, accentul fiind pus pe îngrijirea la domiciliu și pe asistența primară. La noi, statul desființează centrele rezidențiale pentru vârstnici, deși nu a creat o alternativă.

La fel ca în Sănătate, întâi sunt închise unitățile și abia după aceea sunt dezvoltate servicii comunitare. Îngrijire la domiciliu pentru bătrânii singuri fac doar două-trei ONG-uri finanțate de sponsori. Sociologii susțin că oamenii ar trebui să muncească un număr mai mic de ore/zi, însă o perioadă mai lungă din viața lor, în loc să se pensioneze atunci când ajung la apogeul carierei.

Având un ritm mai puțin alert și un program mai scurt, la tinerețe s-ar putea ocupa mai mult de copii și de studiu, iar la vârsta a III-a ar putea dărui mai mult din experiența lor. Încercând să ardă etape într-un mod nefericit, lipsit de inteligență, România rămâne mereu în urmă față de Europa civilizată.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri