25 aprilie 2024
ActualitateBate vântul prin restaurante. Unitățile de alimentație publică au pierdut între 50...

Bate vântul prin restaurante. Unitățile de alimentație publică au pierdut între 50 si 90 la sută din clienți

de la introducerea Certificatului Verde, unitățile de alimentație publică au pierdut între 50 si 90 la sută din clienți

Unii ar spune că vântul bate și la propriu, dar și la figurat. Dincolo de glume, e cam adevărat că restaurantele au de pătimit din cauza certificatelor așa zise verzi. Și pentru a înțelege mai bine fenomenul, am trecut pragul mai multor restaurante. Pe bune că bate vântul.

Într-un prim restaurant, ne-au întâmpinat personalul cu un zâmbet pe buze cum demult n-am mai văzut pe la noi. Cred că eram primii clienți pe ziua respectivă deși era bine trecut de orele prânzului. După ce am fost luați la ”puricat” de certificat verde am comandat o cafea și o ciocolată caldă. Cred că au fost ușor dezamăgiți de comandă, dar asta e. Normal că am vorbit pe seama faptului cât de mult i-au afectat aceste restricții.



”Nu știu cât de mult vom mai rezista așa. La noi sunt probleme mari. Clienții nu mai vin că nu au certificate. Cred că am scăzut la 10% din cât aveam înainte”, spune șefa de unitate cu o voce tristă. Și cum să nu fie tristă când știe că lună de lună trebuie să plătească chirie, utilități și salarii.

Scad și livrările

Să încercăm și în altă parte. O locație recunoscută în Bacău pentru că a fost foarte căutată în timpul verii. Managerul de aici ne spune că de 10 zile, de când s-a impus intrarea doar cu certificatele verzi, vânzările le-au scăzut cu aproape 50%. ”Cred că și oamenii sunt speriați de tot ce s-a întâmplat. Iar noi nu avem încotro și trebuie să-i controlăm iar pe cine nu are certificat verde, din păcate, trebuie să îl refuzăm”, povestește reprezentantul restaurantului.

În plus, acesta a pomenit că e clar că se întâmplă ceva, mult mai mult, pentru că și comenzile online au suferit foarte mult. Peste toate astea, omul recunoaște că normal, ei nu au nicio calitate să ceară clienților certificatele verzi și să le scaneze, pentru că e vorba de date personale și știm cât tam-tam s-a făcut pe marginea GDPR… La următorul restaurant vizitat, cam aceleași condiții.

”Greu tare. Cam cu 50% ne-au scăzut înasările, chiar dacă noi ne bazăm mai mult pe delivery. E clar că se întâmplă ceva”, precizează administratorul restaurantului respectiv. Cât despre accesul în restaurant pe baza certificatului verde, șeful de aici spune că nu are ce să facă, pentru că nu își permite să primească vreo amendă.

“De închiriat”

Și uite așa, ne dăm seama de fapt cum le-a intrat oamenilor frica în ei. Dar asta e. Dacă unii încă rezistă pe piață, sunt unele restaurante care deja au tras obloanele. Că au închis doar pentru o perioadă de timp sau de tot, asta nu avem de unde să știm. În schimb, te trezești în fața locațiilor respective și nu găsești decât vitrine cu hărtie în geam. ”Ce sinistru”, a comentat cineva contemplând în fața unui spațiu comercial închis, pe care scria mare ”de închiriat”.

Și nu doar cei din restaurante au de pătimit. Zilele trecute, la un hotel important din centrul orașului, recepționerul a fost nevoit să refuze opt clienți pentru că nu dețineau așa zisele certificate verzi. Unde vom ajunge în ritmul ăsta? Bună întrebare!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri