Dobrin Dancuta spune ca blocul ii va umbri proprietatea

-un imobil care se preconizeaza sa fie construit pe strada Ion Ghelu Destelnica din Bacau a ajuns obiect de disputa dupa ce vecinii s-au adresat Prefecturii – ei reclama ca hotarârea Consiliului local prin care s-a aprobat proiectul incalca Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care ar interzice constructiile de locuinte colective – arhitectul –sef al municipiului sustine ca s-a acordat o derogare de la PUZ – prefectul a promis ca va cerceta situatia

Dupa ecourile scandalurilor provocate de construirea haotica a unor blocuri pe strada 22 Decembrie si Aleea Parcului, un caz asemanator retine atentia in centrul municipiului Bacau. In zona de case situata pe strada Ion Ghelu Destelnica nr. 7-9 (fosta str. Trotus) urmeaza sa se construiasca un bloc de locuinte. Daca acest proiect va fi pus in aplicare, proprietarii caselor invecinate vor ramâne fara soare, fara liniste si vor fi sufocati de betonul viitorului mastodont de 4 etaje care va fi trântit intre case cu suprafata la sol de 1.150 mp si suprafata construita de 4.600 mp.

Hotarâre atacata de vecini

PUBLICITATE

Unul dintre proprietarii care contesta legalitatea acestui proiect este Dobrin Dancuta, vecin in latura de vest cu proprietatea de pe strada Ion Ghelu Destelnica nr. 7-9. El a formulat plângere impotriva HCL Bacau nr. 16/31.08.2015, privind aprobarea planului urbanistic zonal, solicitând anularea acesteia pentru ca a fost emisa cu incalcarea legii si a Regulamentului local de urbanism. Prin hotarârea Consilului Local nr. 180 din 31.08.2015 a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru “Schimbare destinatie cladire alimentatie publica PA2 existenta si construire extindere SAPA2-3R cu destinatia de locuinte, str. Ion Ghelu Destelnica, nr. 7, din municipiul Bacau”, obiectiv ce se va realiza pe teren proprietate particulara, beneficiar Alin Giurea.

Vedere din satelit a zonei. Locul insemnat cu o cruce este cel aflat in disputa
Vedere din satelit a zonei. Locul insemnat cu o cruce este cel aflat in disputa

“Când am luat cunostinta de intentia proprietarului de a construi un bloc in fata casei mele, am formulat mai multe opozitii inregistrate la Primaria Bacau, invocând o serie de argumente pe care le-am considerat pertinente. La adresele inaintate de mine catre Primaria Bacau, arhitectul sef al municipiului Bacau nu a raspuns cu argumentele institutiei, ci cu argumentele partii interesate in obtinerea PUZ-ului, care in mod evident ignora voit prevederile legale aplicabile in cauza”, declara Dobrin Dancuta. El spune ca practic, Primaria Bacau nu a motivat refuzul neluarii in seama a argumentelor invocate pentru respingerea PUZ-ului, punctul de vedere exprimat de partea interesata neputând sa inlocuiasca motivarea institutiei Primariei, astfel incât sa poata ataca efectiv si in deplina cunostinta de cauza aceasta HCL. Prin hotarârea atacata au fost incalcate prevederile art. 32 alin. 7 teza a II-a si alin. 10 din Legea nr. 350/2001, care prevede expres in ce proportie poate fi modificat coeficientul de utilizare a terenului si in ce conditii se poate modifica caracterul general al zonei.

Nu se pot construi blocuri in zona de case

Dobrin Dancuta spune ca prin Regulamentul Local de Urbanism, aferent PUG, s-a prevazut atât la capitolul IV alin.3, cât si la Capitolul II, art. 6, alin.12, interdictia de a se realiza constructii “cu destinatie incompatibila cu functionarea dominanta propusa prin PUG”, respectiv interdictia de a realiza “locuinte colective in Subzona LI – zona de locuinte individuale cu regim de inaltime P, PA1 – 2 niveluri”. Totodata nu s-a tinut cont de faptul ca in zona exista doua monumente de interes judetean, Observatorul Astronomic si cladirea Ansamblului “Busuiocul”. Potrivit pct. 9.3 alin. 3 din Regulamentul Local de Urbanism pentru astfel de situatii este prevazuta o zona de protectie de 200 metri, zona care nu a fost respectata prin aprobarea PUZ-ului.

dancuta
“In plus, prin HCL nr. 109/2012 s-a prevazut obligativitatea ca persoanele care sunt interesate sa aiba acces la dezbaterile privind revizuirea planurilor de urbanism. Atât eu cât si alti vecini afectati am formulat opozitii legate de revizuirea planurilor de urbanism, insa, acestea nu au fost examinate si sintetizate si nici prezentate ca anexa la documentatia necesara revizuirii PUG. Noi nu am fost instiintati de indeplinirea acestor formalitati necesare si obligatorii dezbaterii publice si prin urmare cerem stoparea acestui proiect aberant care perturba viata celor din jur”.
Dobrin Dancuta

De aceeasi parere este si Dimitrie Agapi, vecin in partea de nord cu proprietatea de la nr. 7. “Va dati seama ca la o cladire cu amprenta la sol de 1.150 mp va cuprinde aproximativ 40 de locuinte individuale sau chiar mai multe. Acest lucru inseamna ca va trebui asigurata o parcare pentru cel putin 40 – 60 de masini, iar circulatia va fi in mod cert afectata pe str. Ion Ghelu Destelnica, o strada ingusta care nu este prevazuta cu niciun loc de parcare. Accesul pe aceasta strada va fi mult ingreunat datorita cresterii numarului de masini, crestere datorata in mod exclusiv noului ansamblu propus a fi construit. Regimul de inaltime pentru trei etaje depaseste cu mult regimul de inaltime al constructiilor invecinate cu toate ca se doreste a se apela la artificiul etajului retras care in fapt este un etaj in toata regula, care sporeste inaltimea cladirii, umbrind curtea casei mele”, declara Dimitrie Agapi.

Frumos vs. legal

Bombardat din toate partile de catre vecinii terenului sau, proprietarul Alin Giurea spune ca el doreste sa puna in valoare in proiect interesant, iar in acest sens a angajat o firma de arhitectura care se ocupa de toate detaliile.

“Acel teren nefolosit de 20 de ani intentionez sa-l pun in valoare odata cu implementarea unui proiect frumos, care sa contribuie in final la imbunatatirea zonei. Pentru ducerea lui la bun sfârsit vreau sa respect legea in procent de 100%. Eu am pus la dispozitie terenul, iar daca se va putea construi pe el este foarte bine, daca nu, cautam alte solutii”.
Alin Giurea, proprietarul terenului

Pentru a impiedica acest proiect, proprietarii afectati de construirea blocului au apelat la avocati care sa-i reprezinte in instanta. “Am formulat plângere impotriva hotarârii Consiliului Local si am solicitat sa fie convocata o noua sedinta de Consiliu Local pentru a lua inca o data in dezbatere aceasta problema. Am facut adresa si catre prefect si presedintele Consiliului Judetean, iar ca ultima solutie pentru repararea acestor greseli ramâne instanta. De preferat ar fi sa se rezolve in faza administrativa aceasta cauza, iar instanta sa fie ultima solutie. Este foarte curios cum a fost aprobat acest proiect, fara a verifica cineva la fata locului cum stau lucrurile. Nu se poate modifica PUG-ul prin schimbarea PUZ-ului in conditiile in care se schimba destinatia zonei respective. Zona este incadrata ca zona cu locuinte individuale, ori prin PUZ se cere inlocuirea cu locuinte colective”, a declarat Petru Haratau, avocat. (Ramona Ionescu)

Derogare de la regula de urbanism

Alexandru Geliman, arhitectul sef al municipiului Bacau, spune ca nu exista nici o problema in autorizarea pentru construirea cladirii al carei beneficiar este Giurea. De asemenea, nici in modificarea PUG. “Pentru aceasta situatie, beneficiarul a cerut o derogare de la regula de urbanism a zonei. Solicitarea a fost supusa unei analize din partea proiectantului, iar apoi a fost supusa spre aprobare, in cadrul Consiliului Local. A fost urmata toata procedura legala in asemenea situatii, inclusiv notificarea vecinilor, consultarea si analiza punctelor lor de vedere, precum si comunicarea intre parti”, a declarat arhitectul sef al orasului.

In documentatia depusa la Consiliul Local si aprobata se regasesc si reclamatiile vecinilor cladirii in constructie, dar si avizele obtinute de beneficiari de la autoritati. De asemenea, se concluzioneaza ca “reclamatiile nu sunt intemeiate, cladirea nu va aduce “disfunctionalitate zonei si nu va afecta parcelele invecinate”. (O.P.)

Prefectura face verificari

pocovnicu

”Ieri a ajuns la Institutia Prefectului sesizarea domnului Dobrin Dancuta. A fost inregistrata si directionata catre compartimentul juridic pentru verificarea legalitatii aspectelor sesizate. Persoana care se simte nedreptatita de orice hotarâre a consiliului local are si posibilitatea de a ataca in contencios hotarârea respectiva”, a declarat Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau. (Silvia P.)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Oare toti sunt niste nenorociti care vor sa distruga o strada cu iz vechi si istoric? Arhitectul sef al orasului este un clown, un pacalici afon care nu este in stare sa aduca vreun aer inedit unui oras gri si imbacsit

 2. mai omule ai dreptate numai ca baietii si-au luat banii si ia dat autorizatie trebuie sa intelegi lucrul acesta. De ce esti obraznic si le dai cu legea in ochi ca tot tu nu ai dreptate. Ai calcat pe niste cadavre si iti faci dreptate tu singur. Esti obraznik locatarule.

  Acesta a fost un pamflet.

  Acum cica dupa noua lege care v-a fi tre sa specifici ca faci misto ca te dau in judecata. Hooo bree am facut un pic misto chiar daca am suparat autoritatile care vegheaza asupra bunastarii noastre.

  PS. Daca luati spaga macar sa o luati cu cap baieti. Un sfat batranesc. Ca vedeti ca sunt cu ochii pe voi si orice sesizare se arhiveaza asa ca mai putin cu zeciuiala.Faceti si voi ca pnl-isti 30%.

 3. halal prefect avem. ce raspuns intelligent a dat.trimite oamenii in instanta .el habar nu are ca raspunde de respectarea legalitatii actelor normative.doriane ,trezeste-te ca ai salariu de 100 milioane lei pe luna..

 4. halal functionari publici fie ei PNL,PDL,PSD,PMP,PP-DD sau independenti, cum miros ei de-o afacere cum nu tin cont de nimic, nice de DNA nici de legi… Trist oras condus de asa oameni ! Uitati-va la cum arata orasul in prag de scoala si de iarna! Cica proiecte europene…au invatat cum sa fure si banii europeni…
  trist…foarte trist

 5. Cel mai bine e să stai la casă în afara orașului, undeva prin serbanesti sau gheraiesti. Așa în oraș se va construi la foc automat iar blocurile vor sta lângă case

 6. la ce te poti astepta de la un arhitect mediocru ajuns in functie pe pile si redirectionind proiecte spre cabinetul fostei sotii in chip de ajutor.as fi curios citi din membrii comisiei tehnice de urbanism cit si consilieri membri ai acestei comisii se deplaseaza in zona inainte de a da aviz unui proiect.mergeti in spatele spalatoriei primarului de la tic tac si vedeti ce bloc se ridica pe 700 mp obstuctionind accesul spre proprietatile din zona si universitate.incepe scoala acus si sa te tii!unde e primarul care afirma ca e tot timpul pe santierele orasului ?poate la anul prind candidati pe la poarta mea ca le rup picioarele?ce nulitati de consilieri fac parte din comisia de urbanism!domnu dobrin nu aveti sanse de cistig ,va spun eu care am trecut prin asa ceva si m-am judecat aproape 4 ani.oricum succes.

 7. nu stiu cum sa va zic dar cladirea aceea e acolo de mai bine de 8 -9 anii , voi cum ati observato ? :))) auzi domle le ia lumina .. si de mine ce sa zic ca mi`au ridcat anl-uri langa casa bocului la o distanta mai mica de 4 metrii ? .. va agitati degeaba .. vreti casa si lumina mutati-va in afara orasului . se stie de cand lumea ca in oras e haos , multa lume si galagie .. plangerile au fost facute de niste pensionari care nu au nimic altceva de facut decat sa se plimbe prin parc , sa ridice lumea de pe banci cu niste vorbe “ieftine ca e banca oamenilor care plimba cainii” .. sunt niste pensionarii care la orice zgomot adus dupa ora 21:00 suna la politie pentru tulburarea linistii publice .. auzi acuma ii deranjeaza cladirea =))) de asta nu ajunge tara asta nicaierii sistemu e corupt si omenii sunt bolnavii in special cei trecuti de 60 de anii . cum altfel vreti sa evolueze orasu ? daca ar fi dupa unii inloc sa se costruiasca ar darma , nu cumva sa mai aiba cineva apartamt in zona ca le ia si mai tare lumina … Jalnic

 8. In punctul de vedere al arhitectului sef se face trimitere la avizele emise de autoritati si la faptul ca proiectantul “a analizat” si ca solutia propusa de el impreuna cu obiectiunile formulate de catre cei afectati de noua constructie, s-au constituit in documentatia supusa “aprobarii Consiliului Local”. Se invoca respectarea procedurilor si legalitatea demersului. Este clar ca atunci cand se ajunge la aprobare in CL, aceste etape legale au fost parcurse.
  Cat de onest insa?
  Fara sa vreau sunt in mijlocul unei situatii similare celei descrise in articol si pot sa afirm ca procedura este facuta pentru pasarea raspunderii de la individ la colectiv. Cat timp acest lucru va ramane necorectat, vor fi abuzuri. Consultarea publicului in legatura cu intentia investitorilor este pur formala, iar rezultatul acestei actiuni este, totdeauna, cel dorit de autoritate. Problema emiterii unor avize de catre detinatorii de utilitati, care sunt interesati de aparitia unor noi consumatori, nu este relevanta. Avizele pentru racorduri la energia electrica, apa, canalizare, telefonie, termoficare, chiar si avizele pentru accese, sunt usor de obtinut pentru ca viitoarea constructie este amplasata intr-un spatiu amenajat nu in mijlocul padurii. Este clar ca avizele de legalitate nu ridica probleme (iar daca ridica.. apar “derogari” de la norme), iar consilierii, care sunt informati ca avizele exista, vor vota pentru aprobarea proiectului. Ei nu sunt afectati direct si nici nu sunt informati corect despre urmarile votului lor. Punctul de vedere al proiectantului (angajat de investitor) nu poate fi decat in favoarea proiectului care i s-a comandat si pentru care este platit sa-l faca ( cum sa spuna ca ce a proiectat nu-i bun?). Sa-i scoatem din ecuatie!Ei vor, doar, sa-si vanda marfa. Ce spun cei afectati nu conteaza. Din start ei sunt nebagati in seama, iar punctul lor de vedere este socotit “neintemeiat” pentru ca “asa a zis beneficiarul si proiectantul” ( adica taman cei care se urca pe tine). Ce nu se intreaba nimeni este daca proiectul este oportun, daca raspunde unor necesitati neindoienice si daca este agreat de majoritate. Gestionarea acestor aspecte revine Institutiei arhitectului sef. Interesul arhitectului sef- cel care este decident si care are mijloacele necesare manipularii hotararilor spre directia pe care o doreste-, trebuie subordonat dezvoltarii orasului spre satisfactia tuturor locuitorilor sai, respectand normele care asigura confortul urban si o convetuire civilizata. Atitudinea civica responsabila este singura care poate determina autoritatile sa-si reconsidere actiunile pentru a asigura promovarea interesului majoritatii in detrimentul interesului individual. Merita a fi facut orice efort pentru inlaturarea compromisului in luarea deciziilor care afecteaza pe termen lung comunitatea, pentru prevenirea abuzului de putere. Nu omiteti sa explicati consilierilor exact proiectul pentru care li se cere aprobarea (transferul de responsabilitate) precum si consecintele realizarii lui. Sunt oameni de buna-credinta care, informati corect, vor decide corect. Stiu si ei ca nu toate hotararile, pe care sunt chemati sa le ia, tin de politica.

 9. arhitectul sef un nesimtit corupt .Stie sa faca numai manareli si abuzuri.Sa dea drepturi unora numai dupa cum vor muschii lor dupa cum il spaguiesc.O RUSINE DE ARHITECT!!!! a dat drept de drum de sevitute unora care si-au cumparat casa pe o adresa si intrarea si-au facut-o prin alta strada printr-o proprietate comuna a altora

 10. Nu înțeleg,sa ocupe casa lor toată zona,vecinii noi nu au voie.Sunt tineri care vor locuințe in diferite zone,este o normalitate.Daca vor sa locuiască singuri,pădurea este o soluție.Nu îmi permit o casa dar poate îmi permit un apartament in zona respectiva.Nu??Siau croit ei zone in care nu are acces alții

LĂSAȚI UN MESAJ