“Ati defrisat totul intre blocuri”, “A ramas ogor in urma”, “Ne-ati smuls pomii si trandafirii”, “Gardul trebuie completat, nu distrus!, “Asta e spalare de bani!” strigau, ieri, cetatenii din cartierul Miorita, adunati pe str. Logofat Tautu.

Presedinti de asociatie si simpli locatari au venit sa se intâlneasca cu alesii locali si managerul proiectului privind modernizarea spatiilor verzi din fonduri europene. Invitatia a fost precedata de o petitie inmânata viceprimarului Vasile Tescaru in sedinta de luni, petitie in care oamenii isi manifestau nemultumirea fata de desfiintarea gradinilor din jurul blocurilor.

“De patru decenii investim bani in spatiile verzi, iar acum ne trezim ca intra utilajele si smulg tot”, acuza cetatenii. Ei au vrut ca decidentii sa vina la fata locului si sa vada ca gradinile lor sunt bine ingrijite si nu trebuie distruse. Au raspuns apelului consilierii Ilie Birzu, Cristi Manolache, Paul Timofte si George Bogatu. Pâna sa ajunga si managerul de proiect, Mihaela Ionesi, corul nemultumirilor s-a transformat in harmalaie.

PUBLICITATE

“S-a facut publicitate, a declarat managerul. A fost conferinta de presa, am dat fluturasi tuturor presedintilor de asociatie, pentru ca ei sa-i informeze pe locatari. Pâna aici, nu am avut probleme. Trebuie sa inteleaga ca daca nu scoatem gardurile, care sunt puse fara autorizatie, nu pot intra utilajele.”

Ilie Birzu le-a oferit informatii privind lucrarile prinse in proiect (plantare de arbori, gazon, montarea de instalatii de iluminat, cosuri, banci etc.), dar a provocat un nou tir de acuzatii: “Nu avem nevoie de banci! Trebuia sa ne consultati inainte, nu sa ne infomati dupa!”, “De acum, alegeti-va singuri!”,”Suna frumos, dar unde pun 999.000 m de gazon?”, “Asta-i spalare de bani!”

Enervat, cu obrajii ca focul, managerul de proiect s-a urcat in masina si a parasit câmpul de lupta. “Degeaba se supara, a strigat Silvia Tilici. Trei milioane de lei am dat pe pomii fructiferi. Nu am ceapa, nu am cartofi, am flori si copaci!” Zecile de voci i-au acoperit pe consilieri, care n-au mai apucat sa spuna mare lucru.

“E clar ca acest proiect a fost prost conceput pentru ca acolo unde exista spatii verzi trebuia completata vegetatia, nu distrusa”, a declarat, in final, Cristi Manolache, UNPR, adaugând ca, la ora asta, nu exista solutii.

Cetatenii, insa, nu vor sa renunte. “Noi, cei care nu suntem ascultati de consilieri si autoritati, vom face un grup de initiativa, arata Doru Tanase. Vom cere sa se reanalizeze proiectul si sa fie ocolite spatiile deja amenajate!”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

21 COMENTARII

 1. DE CE NU A TI INFORMAT CETATENII BACAULUI INAINTE DE A DISTRUGE CEEA CE VOI NU ATI FACUT NIMIC TIMP DE 40 DE ANI…OAMENII S AU GOSPODARIT CUM AU PUTUT PLATAND COPACII SI GARD VIU…CAND M AM MUTAT EU LA BLOCUL ACTUAL INTRE BLOCURI ERA BALARII SI I SI FACEA NEVOIE CAINII SI BOSCHETARII …EU AM PUS GARD SI COPACII ALTUL TRANDAFIRII ALTUL GARD VIU PE LANGA GARD…..PRIMARIA CE A FACUT…NIMICAAAAAA…DOAR DARAMA SI DISTRUGE….

 2. Eu am sa il votez inca odata pe Stavarache, sa va invete minte. Va arunca de fiecare data praf in ochi la sfarsitul fiecarui mandat, ba o str reparata, ba inceperea unei lucrari cu finalizare inainte de alegeri. Asa si acum, cu laleaua prin centru, cu un copac pe o alee. Ca treaba cu soseaua de centura nu mai tine in campania care o sa inceapa. Dar cum santem atat de rabdatori eu propun sa il alegem tot pe el, sa aratam ca putem fi mai prosti decat am fost pana acum.

 3. sa inteleg ca se revolta cetatenii, dar multi din ei si-au asumat terenul, proprietate publica si si-au facut chiar si constructii fara autorizatie. nu stiu care e situatia pe toata strada mioritei, dar mie una imi pare just un proiect european pe modernizarea spatiilor verzi de pe domeniul public. E domeniu public nu loc pentru facut beci si parcari la care nu au acces vecinii, ca ti-ai asumat tu spatiul din fata blocului. Pe multi i-au prins in situatii de gen si logic ca se revolta, niste scoaruri nu ar strica in Bacau, si asa ca sta prost cu spatiile verzi

 4. cel mai greu la un cetatean este sa-l educi. daca am fi educati, nu comunisti traiti in mizerie 50 de ani, primaria nu ar avea probleme. succes in continuare, sunt doar cateva voci frustrate de nereusitele personale din viata car vin si-si varsa veninul. marea majoritate a populatiei apreciaza proiectul. felicitari.

  • Prietene, bine că eşti tu educat, iar acele câeva voci de care vorbeşti sunt câteva sute numai în zona Logafăt-Tăutu şi Costachi Negri…Iar dacă şi eu mai sunt un “comunist frustrat de nereuşitele în viaţa” :)), veninos, cum zici, …apoi… Anonimule “eu”: pensionarii aştia comuniştii ţi-au dat viaţă, haine şi papa; părintii noştri. Felicitări că te-ai născut după ’89.
   Ps. Referitor strict la programul primăriei, doresc şi eu disparitia gardurilor si a straturilor de ceapa, a construcţiilor fără autorizaţie, şi aş dori să vad că în locul acestora se mai planteaza un pom, se instaleaza o banca si se amenajeaza un loc de parcare; până una-alta, aceste lucruri sunt VORBE, programul a demarat în 2013 şi are termen de finalitate decembrie 2015, adica peste…. câte luni…???..7 luni!!!! Arătaţi-mi un singur loc amenajat conform proiectului dânşilor, ce, adevarat, arată bine pe hârtie. UNUL SINGUR. Mă scuzaţi, eu nu mai pot fi credul. În cartierul meu (Alecu-Russo) au defrişat ca în palmă acum 4 luni. Ghiciţi dumneavostră cine a mai revenit să planteze, sau dacă s-a mai făcut ceva de aunci…Oare să mă amăgesc că vin ei…mai încolo..?… Respect.

 5. Oare chiar au fost informati cetatenii despre aceste proiecte europene??? Eu am vazut fluturasii respectivi cand au venit sa faca curat in spatele blocului unde locuiesc, crezand initial ca sunt acolo pentru o banala curatenie de primavara…
  Am consultat si eu fluturasii respectivi si am observat ca urmeaza se se amenajeze spatii verzi, loruri de joaca pentru copii cu leagane, cu nu stiu ce chestii… toate bune pana aici… INSA as ruga initiatorii sa isi imagineze vre-o 30 de copii si parinti intr-un loc de joaca situat intre blocuri, distanta dintre acestea fiind in jur de 25-30 de metri si ii si rog in acelasi timp sa vina si sa stea, cel putin vara in atmosfera creata acolo… CHIAR II ROG 😉 pentru ca degeaba modernizam si facem si dregem daca educatia, mentalitatea si bunul simt raman la un nivel inferior 😀

 6. Cetățenii sunt revoltati că au trebuit să renunțe la beciuri, ceapă, roșii și parcări private pe spațiul public. Cei de la parter sunt adevărați moșieri, stăpânesc tot spațiul verde, iar copii sunt trimiși “în curtea școlii”. Un pom costă 14 lei, deci nu avea cum să cheltuie 300 stimata doamnă cu pomii fructiferi. Ar fi bine dacă ați îngriji spațiile amenajate, dar se vede această grijă peste tot, prin mizeria orașului. Am văzut la TV reportajul de la întâlnirea de ieri și am constatat că unul dintre cei revoltați are la blocul 5 de pe Logofăt Tăutu parcare personală făcută pe spațiul verde – sunt două locuri, îngrădite cu plasă de sârmă la 1,5 m. Nimeni nu poate parca acolo, doar MOȘIERUL. Acest lucru este valabil pentru tot orașul, parteriștii sunt stăpânii spațiului verde.
  RENUNȚAȚI LA GARDURILE DE GHETOU ȘI LA BENEFICIILE PERSONALE ȘI REDAȚI SPAȚIILE VERZI POPULAȚIEI, ÎN SPECIAL COPIILOR.

 7. Pare sifonare de bani toata ziua! Au castigat niste bani europeni pt proiecte de amenajare de spatii verzi – ceea ce e bine, iar acum, ca sa justifice cheltuirea banilor, amenajeaza spatiile verzi deja amenajate. Adica, mai simplu spus, taie copacii ca sa puna altii, scoate gazonul ca sa puna altul, scoate gardul viu ca sa puna panselute. Castig ei afaceristii de praduiala, bacauanii in pierdere, pt ca vegetatiei ii trebuie 10 ani pana sa ajunga suficient de mare si bogata, sa ne ofere umbra si oxigen. La fel fac in parc, care arata dezastru, cum n-a mai fost niciodata. Daca era cap, se cautau spatii virane prin cartiere, unde sa se incropeasca mici parcusoare, nu cum s-a facut pana acum.
  Si, ca sa fie tacamul complet, astia de la CET cu tevariile lor au defrisat si ei de parca au cazut 500 bombe de mare calibru peste Bacau.
  Asta e guvernarea Stavarache.

 8. In unele zone oamenii se bat pt. locuri de parcare si altii au gradinuta cu gratar si bancuta! Respectati DOMENIUL PUBLIC ca de asta am ajuns pe ultimele locuri din RO din toate punctele de vedere! Ala mare si negru de te dai sef de galerie vezi-ti de lalaiala ta!

 9. Din păcate, dintre toţi cei care aţi scris aici, niciunul nu aţi fost prezenţi la întâlnirile care au avut loc în zilele de 25/26 pentru a va putea susţine punctul de vedere, fie el pro sau contra acestui proiect.
  Înţeleg pe bună dreptate frustarea unora care prezintă situaţii în urma carora unii s-au pus „stăpâni” pe domeniul public, construind fel de fel de coşcomelii la parterul blocurilor; însă ceea ce noi încercăm să facem e să identificăm acele situaţii care nu se pliază pe aceste cazuri, respectiv acele situaţii în care intervenţia echipelor Primăriei se face pe terenuri frumos amenajate de ani de zile şi unde nu sunt necesare modificări peisagistice de ordin substanţial.
  Invit pe oricine ce doreşte fapte, nu vorbe goale, să viziteze spaţiul din faţa blocului 3, sc. A de pe str. Logofăt-Tăutu, sau spaţii amenajate cum nu s-ar putea mai frumos din cartierul Costachi Negri, cu menţiunea că spaţiile amenajate amintite nu sunt singulare, existând în urbea noastră numeroase oaze de verdeaţă întreţinute de locataii blocurilor… Asta ca să nu vorbim pe supoziţii; ori, în celelalte cazuri, stimaţi concetăţeni, luaţi atitudine atunci când sesizaţi derapaje sau sunteţi nemulţumiţi de cei care s-au pus „stăpâni” cum zice un vorbitor anterior….
  Dar până una-alta, de ce să distrugem frumosul? De ce să tăiem copaci sănătoşi? De ce să radem totul ca în palmă, cu promisiunea unora că vor veni cândva să facă…ceva..??!?
  E de prisos să amintesc că şi consilierii prezenţi ieri şi care ne-au însoţit trei ore prin cartierele din Mioriţa au ajuns la această concluzie… Drept care, vineri – 29 mai 2015, în şedinţa extraordinară a CL Bacău, vom dezbate iar problema cu ajutorul acelor consilieri care au ştiu astazi să dea dovadă de respect şi bun simţ faţă de cetăţenii care i-au ales.
  Deasemeni, contăm pe sprijinul dumneavostră, al cetăţenilor care doresc ca acest proiect să fie implementat cu respectarea doleanţeor noastre, de a participa şi a ne susţine vineri în faţa aleşilor locali.

 10. Toate discutiile referitoare la: “sa nu distrugem frumosul” , “terenuri frumos aranjate” sunt cat se poate de relative, discutabile si de partizane.

  Amenajarile actuale sunt facute dupa chipul si asemanarea autorilor(unele cu gust, altele oribile, unele oripilante) .
  Nu asta este discutia (sau cel putin mie asa mi se pare).

  Trebuie sa dispara gardurile, culturile agricole si constructiile ilegale.
  Trebuie plantati pomi, gazon, trebuie montate banci, amenajate parcari si trebuie ca toti locuitorii orasului sa aiba acces la toate spatiile publice.

  In rest, multa politica si interese strict personale.

LĂSAȚI UN MESAJ