Petre Ispirescu si basmul popular „Lupul cel nazdravan si Fat – Frumos”, la primul subiect, si un articol din ziarul Adevarul despre ie si Sânziene, la al doilea subiect. Cerinte despre antonime, explicatia unei cratime, transcriere de doua cuvinte sau grupuri de cuvinte din text, motivarea apartenentei textului, gramatica, functii sintactice, propozitii subordonate, dar si un eseu dintr-o intâmplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de sarbatoare.

Sunt principale puncte ale tezei pe care, ieri, absolventii de gimnaziu le-au avut de rezolvat in prima proba a Evaluarii Nationale, cea de Limba si literatura româna. Un examen care a inceput la 9.00, care a durat doua ore si in care candidatii au fost supravegheati video si audio, alaturi de profesorii din comisie. O lucrare ce va fi cotata cu 42 de puncte, la primul subiect, si 36, la al doilea. La acestea se adauga 10 puncte din oficiu si alte 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari.

Nota 10 este obtinuta atunci când un candidat primeste 100 de puncte. In Bacau s-au inscris pentru acest examen 5.552 de candidati. Dintre acestia, 9 sunt cazuri speciale – un elev cu mâna rupta, de la o scoala din Nicolae Balcescu si restul, elevi cu cerinte educative speciale – pentru care s-a cerut comisiei prelungire de examinare.

PUBLICITATE

a1a

a2a

„A fost asa si-asa…”

Usor timorati, nu prea incântati de subiecte, candidatii de la Evaluarea Nationala din Bacau au inceput sa iasa din salile de examen abia cu cinci minute inainte de incheierea perioadei stabilite de comisie. Emotiile cele mai mari au fost insa ale parintilor care nu s-au clintit de pe bancile din curtile scolilor pâna nu si-au vazut copiii iesind. „A fost asa si-asa.

Nu prea ne asteptam la basm. Nu a fost greu, dar nici usor. O sa merg acasa sa-mi fac baremul si apoi voi sta mai linistit. Acum a fost mai greu, la Matematica voi fi mai relaxat, pentru ca stapânesc mai bine materia”, ne-a declarat Alexandru Mihalache, absolvent de clasa a VIII-a de la Scoala „Al.I.Cuza”.

Si colegii lui au rasuflat usurati, dupa examen. „Hai, ca parca nu a fost chiar atât de greu”, „Bai, bine ca nu a cazut poezia”, „Eu zic ca iau un 9” sau „Ce ai scris la eseu?” – erau vocile care se auzeau de peste tot. Astazi, 31 de candidati din Ghimes Faget vor sustine proba scrisa la limba materna (maghiara), iar miercuri, toti candidatii vor trece prin emotiile ultimului examen de la Evaluarea Nationala – proba scrisa la Matematica. Primele rezultate vor fi afisate vineri, pe 26 iunie.

Pentru sesizarea neregulilor sau a eventualelor disfunctionalitati privind organizarea si desfaurarea examenelor nationale la Inspectoratul Scolar functioneaza un TELVERDE 0800816234 – telefon gratuit, iar la Ministerul Educatiei – 0800801100, tot gratuit.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ