Parafrazându-l pe marele Toma, stimati români, stimate românce, ingaduiti-mi sa va fac o noua confidenta, am o noua dragoste, iubesc România, nu si pe cei care au creat sistemul.

In urma cu 25 de ani, nu mi-as fi imaginat sub niciun chip atitudinea bascalioasa de azi a sistemului de sanatate de la noi. Un sistem despre care, de la inceput, spun ca este prost facut, la fel de prost organizat, dar mai ales incapabil de a trata cu maxim respect oamenii, subiectii care, daca ar disparea, ar duce la disparitia insasi a sistemului.

Si nu blamez modul in care decurg lucrurile in Sanatate neaparat din cauza angajatilor din sistem, pentru ca am vazut, har Domnului, si locuri din România unde ai parte de un tratament absolut normal, profesionist, complet. Despre cum se intâmpla lucrurile pe la altii, in tarile civilizate din partea de vest a lumii, aflasem mai de demult. Din ce auzeam vorbindu-se, ce mai citeam pe ici, pe colo, in fine, lucrurile aratau la ei diferit fata de cum se petrec pe la noi.

Ca si cum acolo ar exista doar fiinte, nu stiu, cu sânge din aur, iar pe la noi, sa zicem, indivizi, fara importanta in intreaga ecuatie a umanitatii. Aflu deunazi ca un concitadin la vârsta senectutii a reusit, printr-o fasta intâmplare, sa ajunga pe mâinile unor medici din Austria.

Care l-au operat de urgenta, in doua rânduri, fara intrebari, fara raspunsuri. Omul era bolnav. Facuse infarct, in gara, la Viena. L-au externat, l-au facut bine, i-au dat si bani de drum plus un dispozitiv pentru a se deplasa. Moca.

A ajuns in Germania unde medicii, la fel, l-au tratat ca pe o fiinta umana, operându-l si ei, pentru alta afectiune grava, apoi in Franta, la un camin de batrâni, pentru a se reface dupa atâtea…traume. Si la Londra, la Roma, in fine, in toata Europa civilizata.

Numai acasa, in România aceasta cu care ne place sa ne laudam ca arata inca verde, si atât, numai aici, din pacate, nu i s-a demonstrat calitatea de fiinta umana care merita considerata asisderea. Caci, aici, dupa 35 de ani in care a sustinut acest sistem sanitar gaunos, nu poate nici macar sa-si rezolve, in aceleasi conditii civilizate, o banala (in comparatie cu operatiile complicate suferite in clinicile din Occident) interventie la ochi.

Pe motiv de bani, desigur, caci in alte conditii, marafetii intrati in sistem prin cotizatiile obligatorii ale fiecaruia dintre noi s-au dus naibii prin cine stie ce conturi ale baietilor destepti. Iar, noi, prostanii, ramânem cu…gaura de la covrig, caci alta optiune nu ne-a mai ramas. C-asa-i in…Sanatate. Pam – pam.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ