Nervi, claxoane, minute bune pierdute in trafic si adesea scârtâit de roti, de la frâna sau de la o acceleratie menita sa te scoata in strada principala. In acest caz, vorbim despre Bulevardul Unirii, axa principala a cartierului Serbanesti si totodata o piatra de incercare pentru soferi, atât cei bacauani, cât si cei de tranzit, aflati temporar in oras.

Traficul din Serbanesti, incepând de la pod pâna la iesirile in Calea Romanului si Bârladului, este extrem de aglomerat. Nu este vorba doar de luna august, când de regula sunt mai multi soferi in trafic, si nici de câteva ore dimineata sau seara, când ies oamenii de la serviciu sau isi duc parintii copiii acasa de la scoala.

Vorbim despre un numar mare de masini constant, intrucât podul reprezinta o poarta de intrare si de iesire din oras. Ca atare, administratorul drumului, in speta Primaria Bacau, ar trebui sa se gândeasca permanent la modul in care poate fluidiza traficul pentru ca timpul petrecut la volan sa fie redus semnificativ.

In afara de câteva semafoare, montate acolo de ani de zile, recent singurele modificari au fost cele din ziua de duminica, atunci când are loc târgul auto, iar pe anumite strazi se circula intr-un singur sens, pentru a nu se crea ambuteiaje.

Prima masura si cea mai importanta: sens giratoriu de iesire de pe Tecuciului

Cea mai urgenta masura pe care o cer soferii este introducerea unui sens giratoriu pentru cei care vin dinspre Letea Veche, de pe strada Tecuciului si care au nevoie sa iasa in siguranta pe Bulevardul Unirii. In acest moment, oamenii au trei variante de a iesi, dintre care una este impotriva regulilor de circulatie, presupunând incalcarea liniei dubla continua. Unii ies din dreptul magazinelor, altii direct din parcarea benzinariei care se afla chiar acolo, cei din a treia categorie aleg calea de mijloc, tocmai cea ilegala dar care le scurteaza timpul de asteptare.

Asa se intâmpla ca la un moment dat, se intâmpla sa iasa in trafic chiar trei masini in paralel. Asta inseamna si multa atentie din partea lor, dar si a celor care sunt deja in trafic si trebuie sa faca diverse manevre ca sa le faca lor loc.

Situatia s-ar rezolva destul de simplu cu existenta unui sens giratoriu, solutie avansata nu de soferi, ci de foarte multe ori de Primaria Bacau.

Un alt punct de asteptare: intersectia „La Lazarica”

_MAF6738

Minute bune se asteapta si in intersectia cu Calea Romanului si Bârladului, chiar daca in ultimul caz exista o banda separat la dreapta de pe Bulevardul Unirii. Este ocupata adesea de cei care se incoloneaza sa iasa pe Calea Romanului. La acestea se adauga si tirurile si masinile de marfa, extraordinar de multe pentru a le putea tine evidenta.

In plus, zgomotul este infernal pentru cei care au case in apropiere, iar asfaltul s-a facut covata sub greutatea rotilor. Test de anduranta si aici pentru soferi, fie ca vor sa iasa din oras, fie ca vor sa intre.

Si daca tot discutam despre acest cartier, sa punctam si starea execrabila in care se afla Calea Bârladului, singura intrare in oras care a ramas nemodernizata. O recunosc si autoritatile, prin vocea administratorului public Leonard Padureanu. Acesta spune ca reabilitarea ei se va face anul viitor, posibil chiar cu fonduri europene.

Asadar, inca putina rabdare de toate partile. Si inca o mentiune. Nu trebuie uitati nici pietonii. Pe aceasta artera nu sunt trotuare amenajate, la fel cum pe Calea Romanului sunt doar pe o parte.

Sensul giratoriu provizoriu din septembrie 2012

In 2012, sensul giratoriu din Serbanesti a fost la un pas de a fi realizat, fiind chiar facuta o imprejmuire provizorie. Lucrarea avea sa se faca in paralel cu sensul giratoriu de la Colegiul Economic si chiar de aceeasi firma, dar ulterior s-a renuntat la idee, desi exista chiar avizul Serviciului Rutier, pentru ca nu s-a reusit exproprierea proprietarului unei bucati de teren pe care se afla un scuar verde. Apoi, s-a vorbit despre el in august 2013, tot fara rezultat.

Ultimele promisiuni au venit de la viceprimarii Vasile Tescaru si Ilie Birzu, la sfârsitul anului 2015, inceputul acestui an. Impedimentul ar fi fost o teava de apa din zona, extrem de veche, care trebuia inlocuita. Apoi, s-a invocat vesnicul argument: vremea nu permite. Constructorul ar fi tot societatea bacauana Instal Design „vinovata” de monstrul din intersectia de la Colegiul Economic.

Se cunoaste si costul estimativ al lucrarilor de amenajare: 106 mii lei, asta dupa estimarile facute acum patru ani.

Acum a venit rândul primarului Necula sa promita un sens giratoriu in Serbanesti. „Inca mai sunt discutii daca sa il facem inainte de benzinarie sau dupa benzinarie. Lucram la Planul de Mobilitate Urbana si vom aduce si alte modificari in traficul bacauan, pentru a-i creste calitatea”, a spus primarul Necula.

Printre altele, el s-a referit la necesitatea inlaturarii constructiei din sensul giratoriu de la Colegiul Economic, pe care a numit-o „monstru”, dar si la amplasarea de noi semafoare.

Trei astfel de instalatii noi au fost deja aprobate de catre Consiliul Local si urmeaza sa fie montate la trecerea de pietoni din fata magazinului Luceafarul, la Pompieri, pe strada Milcov, si la intersectia strazilor Chimiei si Bicaz. (O.P.)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. E foarte bine ca se pune un semafor la Luceafarul.
  Poate se renunta si la cateva treceri de pietoni.
  De la Hotel Moldova pana la Policlinica veche sunt 9 treceri pe o distanta mica.

 2. Soluţia cea mai bună este soluţia cea mai simplă.

  Amenajaţi un sens giratoriu foarte mare în jurul staţiei de benzină (echivalent cu un sens unic de jur împrejur).
  El va avea 4 benzi de circulaţie. Se va dubla capacitatea de circulaţie şi stocare de autovehicule. Nu vor mai fi blocaje. Toţi vor avea acces egal. Nu se fac cheltuieli mari. Doar mici retuşuri la colţuri.

 3. La sensul giratotoriu de la Colegiul Economic se poate utiliza spaţiul “mort” de vis-a-vis (trotuar neutilizat de nimeni). Se poate realiza o zonă centrală mult mai mare, decalată spre zona de care am pomenit, realizându-se 3 benzi de circulaţie.

 4. Subscriu! Sensul giratoriu TREBUIE sa fie statia Peco, altfel nu se rezolva problema! Nu uitati iesirea de pe Plaiului, care spre deosebire de Tecuciului, nu este semaforizata ! E ruleta ruseasca sa iesi de pe Plaiului catre Centru !!!

 5. Toți primarii au promis că se va moderniza şi strada Tecuciului pe care circulă toate tirurile ca pe o şosea de centură-altă promisiune electorală.
  Azi strada Tecuciului este insalubră, fără trotuare, fără treceri de pietoni în afară de cea de la şcoală, fără coşuri de gunoi iar pietonii fie copii sau vîrstnici sunt obligați să circule pe marginea carosabilului în paralel cu tirurile în viteză.
  Domnul primar Necula poate ajunge să vadă şi el lipsa condițiilor de civilizație şi siguranța în care trăim.
  Înainte de alegeri caravanele electorale se opresc la şcoală să ne atragă voturile şi cu atît rămînem.
  Domnul viceprimar Scripăț chiar avea şi ziar personalizat în campanie :Gazeta de Şerbăneşti

  Cred că tot ce era tipărit acolo a uitat imediat ce a fost ales în primărie.
  Ruşine pentru o aşa “arteră”” din Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ