Pentru prima oara in România, o banca este condamnata de o instanta de judecata, alaturi de doi vicepresedinti si doi directori, intr-un dosar penal de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata.

Bank Leumi România, presedintele Comitetului de credite si alti trei membri au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Bacau, fiind acuzati ca ar fi dispus, in mod abuziv, blocarea unor sume de bani existente in contul unui bacauan, cauzând o paguba de peste un milion de euro.

Rauchwerger Manfred, senior vicepresedinte executiv si presedinte al Comitetului de credite al centralei Bank Leumi, Laurentiu Gabriel Mitrache, director general, Ion Popovici, vicepresedinte executiv, si Nina Negoita (fosta Neuman), director de insolventa, au fost condamnati, de Tribunalul Bacau, la o pedeapsa de 1 an si 8 luni închisoare cu suspendare.

PUBLICITATE

SC Bank Leumi România a fost condamnata la o amenda de 20.000 lei.

In plus, banca are obligatia sa afiseze la sediu hotarârea data de instanta, timp de 2 luni.

Tribunalul a admis si actiunea civila si a obligat inculpatii la plata sumei de 10.000 euro, drept daune morale catre partea vatamata Ionut – Adrian Popovici.

Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Ancheta in acest dosar a inceput in 2007, când un bacauan a facut plângere penala impotriva functionarilor bancii. Ionut – Adrian Popovici a reclamat atunci ca, prin operatiuni nelegale si abuzive si fara acordul sau, i-au fost blocate si stornate (operatiune similara anularii), din doua conturi bancare, sumele de 1.182.476 euro si 970.460 lei.

Sumele proveneau dintr-o facilitate de credit acordata de banca societatii Siraj AD Impex, credit folosit pentru plata unui teren din intravilanul municipiului Bacau scos la vânzare de pagubit.

In noiembrie 2006, Ionut – Adrian Popovici a vândut SC Nadin Conf SRL Vaslui, reprezentanta de un om de afaceri sirian, un teren in suprafata de 27.481 mp, situat in strada Tazlaului. Valoarea contractului a fost stabilita la suma de 1.620.798 euro, respectiv 60 euro/mp. Conform clauzelor contractuale, cumparatorul a achitat suma de 150.000 euro drept avans, urmând ca diferenta sa o achite pâna in ianuarie 2007.

Banii au fost blocati pe motiv de insolventa

In paralel, SC Siraj AD Impex, reprezentata de acelasi afacerist sirian, a cerut sucursalei din Iasi a Bank Leumi acordarea unui credit ipotecar in valoare de 2.800.000 euro pentru achizitionarea a 64.432,99 mp de teren intravilan situat in strada Tazlaului de la trei proprietari din Bacau, persoane fizice, printre care si pagubitul.

Banca a analizat cererea de credit, iar in februarie 2007 se incheie intre firma sirianului si Bank Leumi contractul de credit ipotecar pentru investitii imobiliare.

Dupa doua zile, SC Nadin Conf vinde SC Siraj suprafata de teren cumparata. Sucursala Iasi a Bank Leumi a acceptat contractul de vânzare-cumparare, a considerat ca SC Siraj a indeplinit toate conditiile si, ca atare, i-a pus la dispozitie facilitatea de credit in suma de 2,8 milioane euro.

Din creditul primit, SC Siraj a platit terenurile vândute de doi proprietari din Bacau, iar, din fonduri proprii, doar o parte din suma datorata lui Ionut – Adrian Popovici, circa 970.000 lei.

Prin ordin de plata, in contul in valuta al lui Ionut a fost virata suma de 1.182.476 euro, provenita din facilitatea de credit. Dupa virarea banilor, Sucursala Iasi a propus Directiei Credite si Directiei juridice din cadrul centralei bancii stornarea platilor efectuate de SC Siraj si blocarea sumelor, motivat de faptul ca impotriva SC Nadin Conf era deschisa procedura insolventei la momentul incheierii contractului de vânzare-cumparare pentru terenuri.

Blocarea banilor a fost un abuz

Banca a considerat ca a fost indusa in eroare de catre SC Siraj prin furnizarea unor informatii false si ascunderea cu rea-credinta a procedurii insolventei impotriva Nadin Conf.

Conducerea bancii a considerat ca aceste tranzactii sunt suspecte si ca la mijloc ar fi o tentativa de frauda si intentia de a prejudicia banca. Prin urmare, Comitetul de credite al centralei, format din cei patru inculpati, a hotarât blocarea de catre sucursala Bacau a bancii a sumelor existente in conturile celor trei persoane fizice, virate din facilitatea de credit si stornarea platilor ordonate de SC Siraj.

Când si-a dat seama ca banii primiti au disparut din cont, Ionut – Adrian Popovici a facut sesizare la BNR. Actiunea de inspectie dispusa de BNR la Bank Leumi a confirmat ca membrii Comitetului de credite al bancii si-au depasit competentele si ca banca nu avea dreptul sa anuleze facilitatea de credit.

Ionut – Adrian Popovici a cerut inculpatilor, in instanta, despagubiri de 815.000 euro, suma in care au fost incluse avansul pe care a fost nevoit sa-l returneze, diferenta dintre pretul pe care l-a obtinut pe teren in 2006 si pretul actual, dar si daune morale.

Cei patru inculpati au sustinut ca nu sunt vinovati si ca au actionat potrivit atributiilor si raspunderilor pe care le aveau fata de banca, fara a depasi cadrul legal. In apararea lor, reprezentantii bancii au spus ca au luat aceasta decizie pentru ca au crezut ca omul de afaceri sirian, in complicitate cu pagubitul si notarul care a autentificat contractele de vânzare – cumparare, a intentionat sa fraudeze banca.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ