19 aprilie 2024
EconomieBani pentru înfiintarea sau dezvoltarea de noi mici afaceri

Bani pentru înfiintarea sau dezvoltarea de noi mici afaceri

– beneficiarii banilor sunt, printre altii, debutantii de orice vârsta in afaceri, dar si femeile antreprenor si mestesugarii

Micile afaceri din judet au la dispozitie 15 milioane de lei in cadrul celei de-a treia transe deblocate în 2015 pentru derularea programelor finantate anual de la bugetul de stat. Este vorba despre Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale în rândul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START, care vizeaza facilitarea accesului la finantare a tinerilor întreprinzatori si prin care sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/ beneficiar.

Totodata, banii vor mai fi repartizati si Programului pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii debutanti în afaceri – SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant), care acorda un credit nerambursabil reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare. De anul trecut, a fost eliminata limita de vârsta, orice bacauan putând aplica la acest program. potrivit Oficiului Registrului Comertului, in Bacau, din 2011 când a debutat programul, au fost infiintate peste 300 de societati debutant (SRLD-uri). „In anii trecuti, au fost mai multi tineri afaceristi decât in prezent. Din pacate, multi nu reusesc sa obtina finantarea de 10.000 de euro, pentru ca nu intocmesc cum trebuie acel plan de afaceri. Ei cred ca pot pune pur si simplu mâna pe niste bani”, sustin reprezentantii locali ai OTIMMC.



De aceasta finantare de 15 milioane de lei vor mai beneficia si cei care aplica in cadrul Programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT, care urmareste întarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata. Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar. Alte doua programe care beneficiaza de finantare sunt Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER (valoarea alocatiei financiare nerambursabile fiind de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), neputând depasi suma de 41.500 lei/beneficiar si Programul national multianual de înfiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri – cu o contravaloare a alocatiei de maximum 500.000 lei si de maximum 200.000 lei.

În fine, mai este vorba si despre Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului si Programul de dezvoltare antreprenoriala UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltarii întreprinderilor mici si mijlocii, un program integrat de pregatire, care ofera întreprinzatorilor instruire si asistenta tehnica, precum si un cadru institutional pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a întreprinderilor mici si mijlocii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri