Salariații și angajatorii afectați de restricțiile impuse de combaterea efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2 vor beneficia de un sprijin financiar. Astfel, începând de ieri, 20 ianuarie 2022, și până în data de 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare (șomaj tehnic) a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, din cauza restricțiilor, salariații beneficiază de o indemnizație de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, ajutor care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Indemnizația nu va fi mai mare de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie (6.095 lei).

Acest sprijin se acordă salariaților pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzut de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă ori pe timpul suspendării lucrului determinată după ancheta epidemiologică efectuată de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii (pensie și sănătate).

Pentru obținerea sumelor necesare, angajatorii în cauză depun prin poșta electronică la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație. Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din cea anterioară. Banii din bugetul de șomaj le vor fi virați angajatorilor în cel mult 15 zile de la înaintarea documentelor. Salariații vor primi indemnizația în termen de 3 zile de la momentul intrării sumelor de bani în contul angajatorului.

Beneficiază de o indemnizație lunară de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie și alte persoane care realizează venituri, precum profesioniștii reglementați de art.3, al.2, din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, persoanele fizice cu drepturi de autor și conexe, precum și cele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

Nu au dreptul la indemnizația pentru șomaj tehnic salariații instituțiilor și autorităților pubice, ai angajatorilor care, la data solicitării sprijinului financiar, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatea suspendată ori asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE