luni, 28 aprilie 2025

Bani pentru fermieri. Prima tranșă va fi de 1500 de euro

Fermierii din România vor beneficia de un sprijin financiar semnificativ. Un program guvernamental menit să susțină producția locală și să promoveze produsele românești pe piața internă, începe să-și distribuie fondurile.

„Suntem bucuroși să informăm că astăzi încep plățile pentru Programul Usturoiul. În total, am virat 40 de milioane lei către Direcțiile Agricole Județene pentru a alimenta conturile fermierilor,” a declarat ministrul Florin Barbu. Programul are scopul de a susține producția locală și de a promova usturoiul românesc pe piața internă.



Ministrul Florin Barbu a specificat că numărul fermierilor înscriși în program a ajuns la 2.702, cei mai mulți fiind din județele Olt, Buzău, Timiș și Teleorman. „În piețele din țară, tot mai des întâlnim usturoi românesc, ceea ce reflectă succesul acestui program,” a adăugat el.

Pe lângă prima tranșă de 1.500 euro, fermierii vor primi o a doua tranșă similară în luna septembrie. Florin Barbu a subliniat angajamentul ministerului de a îmbunătăți constant acest program pentru a sprijini producția locală și pentru a încuraja consumul de produse românești. „Continuăm să lucrăm pentru a optimiza acest program și pentru a susține producția românească. Prin măsuri precum acestea, promovăm consumul de produse autohtone și sprijinim economia locală,” a conchis ministrul Agriculturii.

Producţiile minime prevăzute în Program sunt următoarele:

a) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;
c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;
d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
f) 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru o singură cultură, dintre cele prevăzute mai sus, astfel că legumicultorii nu pot încasa mai mult de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Programul Usturoiul reprezintă un pas important în susținerea agriculturii locale, contribuind la creșterea producției și promovarea produselor românești pe piața internă. Fermierii sunt încurajați să continue să participe la astfel de inițiative, care nu doar că le oferă un sprijin financiar, dar și contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii românești.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img