Consiliul Județean și Ministerul Dezvoltării Regionale au semnat contractul pentru finanțarea acțiunilor privind reducerea riscului seismic al blocurilor de locuințe.

Prin urmare, Consiliul Județean Bacău va primi suma necesară pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a clădirilor aflate în clasa I de risc seismic din municipiul Bacău.

„La această oră, în municipiul Bacău au fost identificate, prin expertiza tehnică seismică, 5 blocuri de locuințe multietajate cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare, toate fiind clădiri cu regim de înălțime subsol, parter și 4 etaje, finalizate în anii 1960-1961.

O parte dintre acestea sunt blocuri cu parter flexibil, având destinație de spații comerciale”, arată Dana Pricopie, purtătorul de cuvânt al CJ Bacău. Construcțiile care vor beneficia de lucrări de reabilitare sunt blocul nr. 4, nr. 7, nr. 9, 10 și 12 din Calea Mărășești.

Suprafața totală construită desfășurată a lucrărilor de consolidare seismică este de 27.293 de mp, reprezentând 317 de apartamente și spații comerciale. Documentațiile tehnice de proiectare (DALI) însumează 461.340 de lei. Proprietarii de locuințe plătesc contravaloarea lucrărilor de construcții, dar suma poate fi achitată eșalonat, în 20 de ani.

În cazul proprietarilor de spații comerciale, plățile vor fi făcute în contul Primăriei Bacău, fondurile acumulate susținând viitoarele acțiuni de reducere a riscului seismic a clădirilor din oraș. Valoarea lucrărilor de consolidare a celor cinci blocuri se ridică la suma totală de 43.579.568 lei fără TVA.