Bacauanii aflati la orice vârsta si care nu au mai avut pâna acum o afacere proprie vor primi bani de la stat pentru a înfiinta o microîntreprindere. Masura, anuntata pe la inceputul anului, a fost aprobata si de Camera Deputatilor (ca for decisiv), modificând, astfel, legea pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor.

Conform noului act normativ, a fost eliminata conditia de vârsta maxima de 35 de ani, pentru a permite accesul la facilitatile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. In forma s-a initiala, OUG nr. 6/2011 prevedea acordarea de facilitati doar tinerilor de pâna in 35 de ani pentru a-si deschide prima lor afacere (finantari nerambursabile de pâna la 10.000 de euro, echivalent în lei, plus gratuitate la infiintarea de societati – SRL-D-uri).

De acum incolo, insa, de stimulente, se vor putea bucura toti intreprinzatorii debutanti, indiferent de vârsta.

PUBLICITATE

Bancile au simtit oportunitatea si au inceput deja sa vina cu oferte catre intreprinzatori. Deocamdata, prima oferta vine din partea CEC Bank, lansând Creditul SRL-D 2013, adresat tinerilor întreprinzatori care participa la un program cu garantii si subventii guvernamentale. Acestia primesc de la bugetul de stat pâna la 10.000 de euro si garantii care acopera 80% din sumele împrumutate. Prin urmare, antreprenorii trebuie doar sa aiba idei de afaceri bine structurate, de restul ocupându-se statul (cu subventii si garantii maximum de 80% prin Fondul de Garantare a IMM) si, eventual, bancile.

La nivel de tara, circa 1.600 de tineri au decis sa-si deschida o afacere, beneficiind de programul guvernamental de sprijinire a tinerilor întreprinzatori. Doar unul din sase a primit, însa, cei 10.000 de euro de la stat. In Bacau, dintre cei 11 aplicanti de anul trecut, doar doi au reusit sa obtina finantare, deschizând o patiserie si un service auto. Pentru a primi finantarea, intreprinzatorul trebuia, printre altele, sa angajeze cu contract de munca pe perioada nedeterminata cel putin doi oameni si sa reinvesteasca, anual, 50% din profitul din anul precedent.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ