25 aprilie 2024
ActualitateBani multi, administratie putina / Vorbe goale de la liberali

Bani multi, administratie putina / Vorbe goale de la liberali

Promisiunile lui Stavarache au tendinta vadita de a nu se regasi in teren. Energia termica ieftina, apa potabila, ajutoarele pentru persoanele in varsta, asfaltarile, farmaciile economat, toate au ramas la nivel de simple palavre. Peste toate acestea, lipsa de transparenta si de comunicare cu oamenii completeaza imaginea unei administratii opace si incompetente, lipsita de eficacitate.

Din 2004 si pana acum, Stavarache a facut spume la gura promitandu-le bacauanilor ca vor avea parte de un oras curat, modern, in care oamenii sa nu aiba motive sa se planga. Dar de oferit a oferit asfaltari la mana a doua, efectuate in mare parte de societati de partid (unele dintre licitatii avand parte chiar de falsuri grosolane, peste care s-a asternut linistea), energie termica mult mai scumpa si o birocratie lipsita de sens.

CET, o gogorita electorala



Singurul lucru care se stie concret despre rentabilizarea CET Bacau tine de deja celebrul grup de cogenerare, venit pe plaiuri bacauane la pachet cu o excursie in Tenerife. Banii au fost dati, iar grupul de cogenerare sade in continuare molcum, fara ca bacauanii sa aiba de profitat de pe urma lui. Stavarache se lauda peste tot ca in iarna care tocmai s-a terminat cetatenii vor avea parte de energie termica ieftina, dar probabil ca nu si-a aruncat privirea pe facturile platite de oameni. Preturile au ramas mari, iar grupul de cogenerare abia se vrea a porni zilele acestea. Cu toate ca trebuia sa functioneze din vara trecuta. Si sa ofere populatiei agent termic gratis, daca ar fi sa ne luam dupa declaratia lui Stavarache in momentul vizitei la grupul de cogenerare.

Drumuri, canalizare, apa…

Dupa binecunoscutu-i obicei, Stavarache a impanzit din nou orasul cu niste fituici galbui, probabil cu o serie de afectiuni hepatice, in care sunt enumerate strazile Bacaului. Strazile pot fi cunoscute si din cartea de telefon. Dar ceea ce s-a facut pe ele se vede doar in teren, pe unde Stavarache nu a binevoit sa paseasca de mult timp. In Izvoare s-au facut transee peste tot, dar de finalizat nu s-a finalizat mai nimic. In Serbanesti regasim aceeasi situatie. Iar modelul poate fi regasit peste tot in oras. Muncitori care stau mai mult degeaba, societati apropiate primarului sau camarilei sale, gropi, noroaie si dezinteres total. Niciuna dintre strazile care au fost licitate de-a lungul timpului nu au fost finalizate in termenul prevazut in contracte. Cu exceptia zonei relativ centrale, unde nu intra vorba de asfalt, ci de un strat de protectie pe care utilajele de deszapezire au reusit sa-l faca tandari. Mai nou, au inceput din nou sa rasara gropi prin tot orasul, din cauza asa-ziselor modernizari de pe la RAGC. Apa potabila are insa in continuare tendinta de a semana, deseori, cu zatul de cafea, iar conductele au ramas in marea lor parte aceleasi ca pe vremea Alexandrinei Gainuse. Aproximativ 130 km de conducte asteapta iesirea la pensie, iar un astfel de proiect trebuie derulat de catre autoritatile locale. Nu s-a facut absolut nimic in acest sens, intervenindu-se, in cel mai bun caz, doar cand apar avarii. Si daca tot a amintit ediulul de strazile pe care le-a asfaltat intr-o hartiuta electorala trimisa prin posta, trebuie amintit faptul ca, numai in 2007 s-au alocat o multime de bani pentru reabilitari. Care prin licitatii, care prin anegocierea directa fara anunt”. Astfel, pentru celebra asfaltare subtire, cu care s-a tot laudat Stavarache s-au alocat 80 de miliarde de lei vechi. Iar rezultatele vorbesc de la sine despre calitatea lucrarilor. Au beneficiat de cascaval si firmele apropiate de grupurile de interese din PNL, care au prins tot lucrari pentru infrastructura. Comnef si Rom Gan Constructor sunt doar doua exemple de firme abonate la lucrari. Prima firma este condusa de liberalul Petrisor Botezatu, iar cea de-a doua de Laurentiu Ganea, cel despre care, surse din interiorul PNL spun ca ar fi contribuit financiar la campania lui Stavarache din 2004. Cele doua firme au primit in total aproximativ 30 de miliarde de lei vechi contra unor lucrari care fie nu s-au terminat, cum este cazul strazii Licurici, fie au fost facute de mantuiala.

Lipsa de transparenta, un aatu” al lui Stavarache

Obtinerea unei autorizatii sau simpla intrare in audienta la primar au ajuns lucruri aproape nerealizabile. Procesul birocratic din Primarie este ametitor, iar functionarii din subordinea lui Stavarache au atins perfectiunea in arta tragerii de timp. Oamenii au probleme reale, care necesita o solutionare rapida, insa cu toate acestea sunt purtati cu vorba luni intregi, fara a avea parte de intelegere. Asta daca, bineinteles, nu se apeleaza la cine trebuie, caz in care aparatul functionaresc devine extrem de eficient.

Problemele sociale, lipsa la apel

In afara de promisiunea, in al doisprezecelea ceas al mandatului, ca va fi ridicat un nou camin pentru persoanele varstnice, Stavarache nu a facut nimic pentru persoanele varstnice. A continuat vechiul program al reducerilor si gratuitatilor pentru transportul in comun, si in rest… nimic. Problemele copiilor fara adapost din municipiu, ale batranilor cu venituri derizorii sau necazurile persoanelor cu dizabilitati au fost ignorate. Reabilitarea termica a blocurilor s-a transformat intr-o gogorita, pentru care trebuiau sa vina bani de la Guvern. Dar primaria, in loc sa se implice, apare si le da amenzi celor ce s-au saturat de promisiuni si si-au rezolvat singuri problemele… dar fara a avea autorizatiile necesare, pentru care ar fi trebuit sa faca antecamera cu lunile.

Bani aruncati in apa

La fiecare vizita a vreunui oficial de aceeasi coloratura politica, Stavarache se batea cu pumnii in pieptu-i fragil ca va atrage fonduri de sute de miliarde. A izbutit insa doar sa atraga bani pentru podul de la Serbanesti, bani spalati de prea multe viituri si cheltuiti cu infricosatoare inconstienta. Fonduri pentru problemele urgente ale bacauanilor, precum energia termica, apa, asfaltarile, toate au fost promise si nu au fost indeplinite. Tariceanu, Borbely, Orban, Nicolaescu au spus, in repetate randuri, ca Bacaul este una dintre prioritati. Au fost vorbe-n vant. Sa-i aducem aminte lui Stavarache ca promisese spital de rang universitar, cu finantare integrala de la Guvern? Lucru infirmat inclusiv de seful sau de partid, premierul Tariceanu. Primul ministru, la una dintre vizitele la Bacau, a afirmat clar ca exista un program national de construire a opt spitale universitare, nicidecum opt plus unu, asa cum afirmase Stavarache intr-o conferinta de presa. Sa-i aducem aminte ca soseaua de centura trebuia sa intre in lucru de mai bine de doi ani? Ca aductiunea de apa de la Valea Uzului a fost aprobata pentru finantare cu ceva timp inainte sa aterizeze la primarie? Ca nu a izbutit sa atraga un leu pentru ridicarea de locuinte sociale? Tariceanu a venit, a promis si a plecat. Stavarache a ramas, a promis si s-a holbat neputincios in gol pentru ca nu a izbutit sa-si convinga superiorii politici. Fondurile guvernamentale au plecat catre cei ce au stiut sa puna piciorul in prag. Un exemplu elocvent fiind dat de catre Relu Fenechiu din Iasi. Stavarache a ramas doar cu piciorul in pragul primariei.

Avere comparata

Chiar daca nu exceleaza la capitolul administratie, lui Stavarache i-a mers destul de bine in ceea ce priveste afacerile. Printr-o analiza comparata a declaratiilor sale de avere, gasim lucruri interesante. Astfel, valoarea dividendelor Prod Cresus, firma la care este actionar edilul si sotia sa, a crescut din 2006 pana in 2008 intr-un ritm sustinut. Daca la 20.01.2006, valoarea era de 48.949, la inceputul acestui an, dividendele Prod Cresus au o valoare de 108.900. O alta chestiune ce ridica semne de intrebare este cea legata de datoriile primarului. In 2005, la BCR, Stavarache avea un credit de 10.000 de dolari, rambursabil in 2018. Plus unul de 20.500 de euro, rambursabil in 2025. Un an mai tarziu, primul credit s-a evaporat, iar cel de-al doilea s-a transformat in dolari. Minunea a durat pana in 2008, cand creditul de 20.500 nu a mai fost in dolari, ci din nou in euro. Scris de Emilian Berceanu /Ionut Avram

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri