16 aprilie 2024
ActualitateBani mai multi pentru tinerii agricultori

Bani mai multi pentru tinerii agricultori

Statele UE au reusit sa ajunga la un consens privind Politica Agricola Comuna (PAC). Ministrii agriculturii, reprezentantii Parlamentului European si ai Comisiei Europene au incheiat un acord de principiu privind elementele cheie ale reformei in domeniul agriculturii. Discutii au existat mai ales in privinta distributiei echitabile a fondurilor intre tarile UE si intre fermieri, in cadrul unei tari. Conform acordului, PAC va urmari “convergenta interna”, adica mai buna repartizare a subventiilor intre producatorii din aceeasi regiune sau tara. In prezent, modul de calcul favorizeaza marile exploatatii intensive. Din 2014, se va introduce o plata minima de 60 la suta/ha in raport cu media, pierderile pentru exploatatiile foarte mari fiind plafonate la 30 la suta. O alta decizie importanta ii vizeaza pe tineri. Platile directe constituie trei sferturi din bugetul destinat agriculturii, care reprezinta 38 la suta din bugetul general stabilit pentru perioada 2014 – 2020. Vestea buna este ca 2 la suta din suma destinata platilor directe ar putea fi plati complementare obligatorii pentru tinerii agricultori.

Reforma PAC, numita si “reforma Ciolos”, mai urmareste, alaturi de principiul echitatii, intarirea pozitiei UE pe piata mondiala, reducerea birocratiei, simplificarea controalelor, “inverzirea” agriculturii (conditionarea platilor de aplicarea unor practici ecologice si a biodiversitatii) si garantarea unui pret corect pentru fermieri.

“Teoretic, suna bine. Practic, e mai dificil decât ne inchipuim. Uniunea Europeana da bani, dar nu-i da chiar asa de usor, trebuie sa reusesti sa asiguri toate conditiile pe care le impune. Si chiar daca UE nu va impune niste conditii severe, le vor inventa ai nostri!”



Laurentiu Baciu, presedinte Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri