29 martie 2024
ActualitateBani din rectificarea bugetară pentru infrastructura afectată de inundații

Bani din rectificarea bugetară pentru infrastructura afectată de inundații

Consiliul Județean (CJ) Bacău a organizat ieri, 6 august, cu începere de la ora 11.00, o ședință extraordinară, pe a cărei ordine de zi au figurat opt proiecte de hotărâre. Au fost prezenți 25 de consilieri județeni, din cei 37 câți sunt în total, iar toate proiectele au fost aprobate în unanimitate. Toate îl au ca inițiator pe Sorin Brașoveanu, președinte al CJ Bacău.

Trei dintre proiectele de hotâriri au vizat modificarea statutului de funcții al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Bacău (prin transformarea a cinci posturi contractuale în vederea promovării personalului în gradul profesional imediat superior celui deținut, dar și a trei posturi contractuale vacante în vederea ocupării lor), modificarea statutului de funcții al unor instituții publice aflate în subordinea CJ (Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Filarmonica „Mihail Jora”, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” și Serviciul Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont), dar și stabilirea salariilor de bază pentru personalul din cadrul instituțiilor publice de cultură din subordinea CJ Bacău (funcții contractuale de conducere), care au fost votate în unanimitate de consilierii județeni prezenți la ședință.

Noi investiții la spitalul județean



Un alt proiect de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a vizat aprobarea Studiului de oportunitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru „Dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulți și Copii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău”. În acest sens, CJ Bacău intenționează de depună spre finanțare acest proiect, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru dotarea cu echipamente performante și, implicit, modernizarea serviciilor oferite de ambulatoriul spitalului, ca urmare a achiziționării acestor aparate (ecograf ocular, tomograf coerență optică, videoscop cu gastroscop și colonoscop, ecograf Doppler, fibroscan, cistoscop etc). Din studiul de oportunitate întocmit în acest sens ar fi nevoie de o investiție de aproape 10,5 milioane lei (inclusiv TVA), din care dotări de peste 10,2 milioane lei.
Un alt punct pe ordinea de zi și aprobat a fost stabilirea produselor ce vor fi distribuite în cadrul Programului pentru școli al României în județul Bacău (pe lângă lapte și produse de panificație, și mărul, ca fruct, dat fiind specificul local).

Finanțare și pentru TAMASIDAVA

A fost aprobat și proiectul de hotărâre privind asocierea Județului Bacău cu Asociația Română de Marketing „Aromar” în vederea desfășurării „Festivalului Antic TAMASIDAVA – ediția a II-a”, eveniment care va avea loc în perioada 31 august – 2 septembrie și la care vor participa peste 200 de artiști. Pentru buna desfășurare a acestei manifestări, consilierii județeni au aprobat finanțarea acestuia cu suma de circa 150 mii lei (aproape 90% din valoarea totală a proiectului).

3.467 mii lei, investiții în drumurile județene afectate de inundații

Cea mai importantă hotârâre aprobată a fost rectificarea bugetului propriu al Județului Bacău, prin alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru unitățile administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale. Suma alocată este de 3.437 mii lei, ce va fi utilizată pentru aducerea la starea inițială a unor porțiuni de drumuri județene și poduri afectate de inundațiile care au avut loc în lunile iunie-iulie 2018 din Moinești, Dărmănești, Comănești, Slănic Moldova, Ardeoani, Corbasca, Dofteana, Căiuți etc urmare a evaluărilor comisiilor de specialitate care au fost la fața locului. Suma alocată și aprobată pentru județul nostru a fost aceeași care a fost și solicitată. Mai sunt și diferențe de obiective afectate, dar care apațin proiectelor derulate prin PNDL II, care nu au fost incluse în această sumă, fiind vorba de o altă finanțare tot de la stat.

S-a cerut și rezolvarea problemei apei în Bacău

În afara ordinei de zi a ședinței, Petrică Mihăilă (foto), consilier local PNL, a avut o interpelare legată de avaria majoră de apă care a afectat municipiul Bacău în luna iulie. „Doresc ca CJ Bacău, ca acționar important în Compania Regională de Apă Bacău, să ia o decizie pentru rezolvarea acestei probleme. Nici până la această oră nu avem o analiză clară a tot ce s-a întâmplat. Cer transparență totală și atunci când este desemnată conducerea acestei companii. Vreau implicare totală în analiza cauzelor care au dus la această avarie majoră, în stabilirea celor care se fac vinovați și ce măsuri se vor lua. O rezervă de apă nu rezolvă problema. Ce să facem? Să ne pregătim de avarii, pentru că vom avea rezervă de apă? Propunerea mea este să se stabilească exact ce măsuri se vor lua pentru a face ca acest sistem de furnizare a apei în municipiul Bacău să funcționeze, să nu se mai producă avarii și să avem o apă de calitate de la Valea Uzului”, a spus Petrică Mihăilă. Răspunsul venit din partea președintelui CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, a fost simplu: „Sunteți invitații noștri și aveți toată deschiderea noastră, oricine are soluții în maximum două săptămâni să le prezinte și să le punem în practică. Veniți și ce nu s-a făcut în 14 sau 15 ani faceți acum, aveți toată susținerea noastră, numai să rezolvăm această problemă. Toți ne dorim acest lucru.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri