Cei care vor sa-si infiinteze o firma trebuie sa se prezinte la Oficiul Registrului Comertului / foto: Ioan Bisca

– saptamâna aceasta au debutat doua programe de finantare cu fonduri europene – aplicantii pot primi cel mult 10.000 de euro

Bacauanii tinerii care vor sa-si deschida pentru prima data o afacere pot primi de la stat un sprijin in valoare de 10.000 de euro. Banii sunt alocati prin Programul START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale în rândul tinerilor si facilitarea accesului la finantare, lansat la inceputul acestei saptamâni.

„Noutatea este perioada pe care antreprenorii o au la dispozitie pentru a face investitia, adica 60 de zile, fata de 30 de zile cât era reglementat anul trecut”, au precizat reprezentantii ministerului de resort. Trebuie tinut seama de faptul ca bugetul alocat programului START pentru acest an este de 17.000.000 lei, prin implementarea acestuia estimându-se ca vor primi ajutor de minimis un numar minim de 141 beneficiari.

PUBLICITATE

Prin urmare, bacauanii interesati este bine ca pâna la sfârsitul lunii sa se grabeasca sa-si depuna ideile de afaceri online pe site-ul www.aippimm.ro, calcularea punctajelor facându-se în mod automat, transparent si în timp real.

Aplicantii care au o firma de maximum doi ani pot obtine alocatie financiara nerambursabila de 90% din valoarea proiectului. Tot saptamâna aceasta, a demarat si Programul pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii debutanti în afaceri.

Prin program se acorda facilitati pentru microîntreprinderile nou-înfiintate, conduse de întreprinzatorii debutanti în afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata debutanta (SRL-D). La înfiintarea SRL-D nu se percep taxe, iar societatea este scutita de plata contributiei la CAS datorata de angajator pentru minimum doi angajati si maximum patru, pe o perioada de trei ani.

In plus, cei care vor sa aplice la acest program vor primi alocare financiara de 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro, iar restul de 50% trebuie sa fie contributia proprie. Bugetul alocat programului pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii debutanti în afaceri, pentru acest an, este de 22.700.000 lei.

Prin implementarea lui vor putea primi ajutor de minimis un numar minim de 501 beneficiari. Obiectivul principal al celor doua programe îl constituie stimularea înfiintarii de noi întreprinderi mici si mijlocii, îmbunatatirea performantelor economice ale celor existente, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzatorilor în scopul implicarii acestora în structuri economice private.

Prin aceste doua programe se finanteaza implementarea celor mai bune planuri de investitii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ