5 mai 2024
ActualitateBani de la stat pentru salariile tinerilor din agricultură

Bani de la stat pentru salariile tinerilor din agricultură

Fermierii care angajează în afacerile lor tineri până la 40 de ani pot primi sprijin din partea statului. Valoarea ajutorului de stat este de 500 până la 1.000 de lei lunar pentru fiecare angajat.

[lock_content]

Una dintre condiții este ca angajatorul din agricultură să încheie cu tinerii beneficiari contracte individuale de muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată de timp (dar nu mai puțin de 12 luni). Locurile de muncă pot fi în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară. Deși pentru acest program au fost alocați 30 de milioane de lei, foarte puțini fermieri din județ au apelat la această facilitate. Potrivit Direcției Agricole județene Bacău, la nivelul județului, au fost depuse doar patru cereri de solicitare pentru înscrierea în programul pentru stimularea angăjării tinerilor. Astfel, doi tineri au fost încadrați ca muncitori necalificați la o firmă din zootehnie din Cleja, iar alți doi tineri, absolvenți de studii superioare în domeniul agricol, au ajuns la o firmă din domeniul vegetal din localitatea Bârsănești.



„E clar că programul ne ajută. Deja îi avem pe cei doi absolvenți, dar nevoia noastră este mult mai mare. Am interes să mai aduc și absolvenți de industrie alimentară care să lucreze pe laborator, economiști pe partea de contabilitate ori ingineri care să fie șefi la siloz, mecanici, tehnologi. Vreau să pregătesc noua generație”, a declarat Ilie Mihai, administratulul firmei „Agricultorul” din Bârsănești.

Sprijinul de stat este de 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară, 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, și 500 de lei pentru persoanele fără studii (necalificate).

Mai e timp, până la anul
Cei care au aflat mai târziu despre acest program, mai au termen până la 31 decembrie 2020, pentru a se înscrie în program. Pentru aceasta, angajatorii fermieri trebuie să depună un dosar la Direcția Agricolă, care să conțină, pe lângă cererea de înscriere, copie după actul de identitate al reprezentantului legal, certificatul constatator detaliat emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în original, dovezi că nu au datorii la stat (certificatul de atestare fiscală eliberat de organele fiscale locale) cu mențiunea „eliberat pentru a beneficia de Legea 336/2018”, un extras de cont, precum și un extras din registrul general de evidență a salariaților din care să rezulte perioada contractelor individuale de muncă, precum și durata muncii.

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri