14 octombrie 2024
EconomieBani de la stat pentru izolarea locuintelor/Bacauanii platesc caldura aruncata pe geam

Bani de la stat pentru izolarea locuintelor/Bacauanii platesc caldura aruncata pe geam

Locuintele romanilor, mai ales cele construite inainte de 1989, au nevoie urgenta de reabilitare termica. Motivul principal este acela ca, din cauza starii cladirilor, caldura se pierde, iar la costul actual al gigacaloriei „distractia&#8221 arde la buzunare. Guvernul a modificat legislatia privind reabilitarea termica a cladirilor, iar asociatiile de proprietari pot primi subventii de la stat.

Dupa cum declara Vasile Dragusanu, directorul CET, „aproximativ 40 la suta din caldura din apartamente se arunca pe geam, se pierde prin pereti, tavan si pardoseala&#8221. Contorizarea la nivel de scara de bloc si de apartament nu a facut decat sa arate ce cantitate de agent termic intra in locuinte. Gradul de confort nu a crescut. Conductele se racesc sau chiar ingheata prin subsolurile fara usi si ferestre, iar caldura se pierde din cauza tamplariei vechi, a peretilor exteriori neprotejati, a tavanelor si pardoselilor neizolate.



Termopanul nu este suficient

Multi bacauani au crezut ca geamurile termopan si o usa de metal la intrare le vor asigura maximum de confort termic la care poate spera un locatar de la bloc. „Sistemul cu geam termopan ofera protectie, dar daca nu se completeaza cu izolarea peretilor nu este de ajuns, ne-a declarat Viorel Stefan Boiciuc, directorul Inspectoratului in Constructii. Exista diferite solutii de izolare a locuintelor, iar acestea trebuie adaptate fiecarei cladiri. Cu o masura adecvata de izolare se pot economisi 15-30 la suta din cheltuielile de intretinere. Peretii se pot izola cu polistiren, vata minerala, poliuretan. Nu exista o reteta universala. La blocurile de caramida, de exemplu, grosimea poliesterului trebuie sa fie de 8 cm, iar la tavan de 12 cm&#8221. Incercand sa mai castige cateva grade la caldura, unii proprietari de apartamente au izolat peretii cu placi de polistiren, usoare si ieftine. Seful inspectoratului in constructii spune insa ca metoda nu e nici eficienta, nici indicata: „Materialul izolator trebuie montat la exterior. Daca izolatia se face prin interior nu se impiedica pierderea de caldura, iar intre polistiren si perete poate aparea mucegaiul. In cazul imobilelor proprietate comuna, cum sunt blocurile, izolarea trebuie facuta integral, nu pe apartamente. Doar asa poate fi eficienta&#8221.

Asociatiile pot obtine subventie pentru reabilitarea termica

Reabilitarea termica generala a unui apartament de bloc costa intre 1300 si 3800 de euro. Specialistii spun ca investitia poate fi recuperata, prin pretul energiei economisite, in cativa ani. Cei mai multi dintre proprietarii apartamentelor de bloc nu dispun de aceste sume, iar dobanzile mari practicate de banci descurajeaza imprumuturile. Singura sansa pentru locatari este ca statul sa le acorde sprijin pentru reabilitarea locuintelor. De curand, Guvernul a aprobat modificarea Ordonantei de Urgenta 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit. Reabilitarea se va face in cadrul unor programe anuale, cu sprijin de la buget. Asociatiile de proprietari incluse in program vor beneficia de finantarea cheltuielilor pentru proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare termica, in conditiile in care aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale, decizia de interventie si semneaza conventia-cadru cu coordonatorul programului. Chiar daca fondurile se vor aloca de la buget, ramane problema acordului proprietarilor. Cum in asociatii nu se poate constitui in nici un an un fond minim de reparatii, este greu de crezut ca proprietarii se vor inhama in grup la o asemenea investitie. „Nici macar o usa la scara nu schimba, ne-a declarat Gheorghe Tirca, presedintele Asociatiei 51. Multe apartamente au tamplaria veche de 50 de ani, de o seama cu blocurile. E putreda, sufla vantul prin ea. Unde mai e cazuta si tencuiala, sau ploua prin plafon, e jale. In loc sa investeasca in apartamente, multi vin si reclama ca platesc prea mult la caldura&#8221. Locatarii sunt constienti ca arunca banii pe fereastra. „Mi-am montat centrala in apartament si cred ca as plati mai putin daca l-as izola, ne-a declarat Octavian Borza, din zona Aviatori. Ne-am facut calculul si nu ne permitem. O subventionare de la buget este singura solutie. Am auzit ca e posibil, dar ma tem ca ramane o promisiune&#8221.

Scris de Doina MINCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img