21 mai 2024
ActualitateBani de la stat pentru cumpărarea de echipamente second-hand

Bani de la stat pentru cumpărarea de echipamente second-hand

Firmele băcăuane din industria prelucrătoare vor putea solicita ajutoare de stat pentru cheltuieli, inclusiv cu salariile angajaților pe locurile nou create, și echipamente second-hand. Facilitatea apare după ce, zilele trecute, a fost publicată Hotărârea de Guvern 959/2022, împreună cu lista codurilor CAEN eligibile.

Un solicitant poate primi până între 22,5 și 45 de milioane de euro pe proiect, în funcție de locul investiției. Aplicanții din județul Bacău pot primi maximum de sumă. Astfel, intensitatea ajutorului  – valoarea brută a ajutorului exprimată ca procent din costurile eligibile, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe – poate ajunge până la 75%. MM-urile pot beneficia de intensitate sporită a ajutorului de stat, cu până la 20 de puncte procentuale.

Firmele mici, la concurență cu cele mari



Pentru a primi aceste ajutoare, firmele beneficiare vor trebui să asigure un aport propriu de cel puțin 25% din investiție, întreprinderile mici putând beneficia de o scădere a cofinanțării minime proprii cu 20 %, iar firmele mijlocii, cu 10 %. Un alt avantaj al firmelor mici este vor putea cumpăra și active second hand, folosind ajutoarele de stat. În schimb, firmele mari sunt obligate să ia doar active noi. Toți beneficiarii vor putea să cumpere unități întregi (cu active SH inclusiv) și vor putea închiria utilaje în leasing financiar. Locurile de muncă nou înființate în cadrul investiției cu banii de la stat vor trebui păstrate cel puțin 5 ani, în cazul companiilor mari, și minimum 3 ani, în cazul IMM-urilor.

Activitățile eligibile

Sunt acceptate afacerile diverse din domeniul prelucrării, de la fabricarea băuturilor și a produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor, până la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului și fabricarea mobilei. Pentru a beneficia de ajutor de stat, firma solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Economiei. În plus, până finalul lunii, Ministerul Economiei va trebui să publice Ghidul solicitantului, care va include toate aspectele tehnice legate de documentele și modalitatea prin care firmele interesate pot aplica pentru această schemă.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri