Cu acest prilej, Banca Națională a României a marcat și o triplă premieră: prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României, prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii și portrete generale feminine) și prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).

Bancnota cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand și Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, a fost introdusă de către Banca Națională a României pe 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Unirii.

Bancnota este asemănătoare cu cele obișnuite, are fundalul albastru și aceeași dimensiune, dar prezintă altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, cât și intrarea în București a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie /1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Un alt element grafic îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor românești unite: Basarabia, Vechiul Regat, Țara Ardealului și Bucovina.

Bancnota a fost emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) și are putere circulatorie. Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se poate realizeaza prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. (Fl. Șt.)

Alte articole