26 aprilie 2024
OpiniiEditorialBanalizarea/ blasfemierea sublimului

Banalizarea/ blasfemierea sublimului

Când polițiștii au ieșit pe străzi, în zorii noștri covidieni, pentru a difuza Imnul Național, am simțit că se prăbușesc cerurile pe mine. O asemenea gafă este istorică. Acel ,,Deșteaptă-te, române!” a căpătat alte sensuri decât cele profunde, din Imn. Ni se sugera să ne dez-prostim. Constituția oricărei țări privește Imnul Național ca pe o valoare sacră. Imnul nu poate fi intonat decât în anumite situații, reglementate riguros. Nu întâmplător, opinia publică a sancționat (din păcate, nu și Legea) gestul gravid de analfabetism moral, sugerând managerilor Poliției să fie cântate pe străzi melodii precum ,,Cinʼ te-a distanțat pe tine, Tudoriță, nene…”, ,,Dezinfectează, mamă, clanța” sau hitul tulburător al lui Nicolae Guță, ,,Omule, ce prost mai ești!”. Pentru diversitate, chiar și un scurt fragment din orice discurs (absurd) al ministeresei Educației a fost propus pentru difuzare în agora.

Cerurile care au rămas necăzute peste mine din cauza prostogafei șefilor Poliției s-au năruit în noaptea de luni spre marți, când, ca urmare a deciziei IPS Teodosie, a fost oficiată Slujba de Înviere în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului, credincioșilor fiindu-le oferită Lumina Învierii, la fel ca de Paşti, în noaptea de 26 spre 27 mai. Până și Patriarhia, comentând acest gest, s-a rugat ca Dumnezeu ,,să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului”. Povestea asta cu oficierea Slujbei de Paști oricând vrea un purtător de toiag mai acătării nu mai este doar o prostogafă, ci o blasfemie.

Sublimul din Imnul Național și din Slujba de Înviere a fost nu doar banalizat, ci și aruncat sub poftele blasfemiei. Părintele Galeriu spunea că în fața sublimului devii sublim. Oare? Pentru unii, de la sublim la blasfemie, vía prostogafe, n-a fost nici măcar un amărât pas.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri