În urma datelor parțiale furnizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA), care confirmă prezența bacteriei Escherichia – Coli, subgrupa O26, într-o serie de eșantioane prelevate de pe raza județului Argeș, respectiv dintr-o gospodărie din județul Bacău, echipe mixte ale Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) și ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), din județele menționate, vor continua acțiunea de control.

‘Dintre cele 194 de eșantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezența Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (județul Băcău). De asemenea, au fost descoperite și la probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș’, precizează un comunicat al ANSVSA.

Inspectorii DSVSA, alături de cei ai DSP, vor verifica tot lanțul de producție al agentului economic unde au fost depistate nereguli.

PUBLICITATE

Verificările vor fi extinse la toate capacitățile de producție care s-au aprovizionat cu materie primă de la aceeași sursă.

Totodată, sub coordonarea ANSVSA, echipele mixte DSVSA și DSP vor verifica sursele de aprovizionare pentru fabricarea produselor lactate la nivelul județului Argeș, în vederea identificării unor eventuale cazuri similare, urmând a dispuse măsurile ce se impun.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară.

Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

În prezent, pe Secția de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internați cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. De ce inspectorii ANSVSA Bacau nu controleaza si nu iau masuri cu toate unitaile de industrializare si fermele de productie unde sunt destule nereguli. Sunt destule care nu au macar nici autorizatie de functionare, autorizatie sanitara,autorizatie de mediu.Unde este Garda de mediu?Ferma care a fost chipurile verificata in 2015, nu are nici acum nici autorizatie de functionare cu atit mai putin sanitara si de la mediu. De ce se asteapta o epidemie?Stim ca toate rotile se ung, dar nici asa!

LĂSAȚI UN MESAJ