27 mai 2024
CulturăBacFEST: Lansări de carte, conferinţe şi Gala decernării premiilor Festivalului

BacFEST: Lansări de carte, conferinţe şi Gala decernării premiilor Festivalului

Ca şi la prima ediţie, din 1971, BAC-FEST 2022. Festivalul Naţional „George Bacovia”, ne spun organizatorii, își propune, să readucă în atenția băcăuanilor moștenirea poetică bacoviană, printr-o suită de evenimente culturale, artistice și educaționale, dedicate publicului de toate vârstele.

După deschiderea de joi, 15 septembrie, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, organizatoarea acestui festival al poeziei şi Poetului Bacovia, manager Adrian Jicu, care a cuprins expoziţii de manuscrise bacoviene şi ex libris, cât şi vernisajul expoziției „Bacovia”, autor artistul plastic Dionis Pușcuță, curator Victor Eugen Mihai VEM, prezentată publicului de criticul Marius Manta:

„În tablourile lui Dionis Pușcuță aveți întreaga curbă a depresiei, un tragic care se relevă insinuant, în primul rând dintr-o anumită persuasiune a mediocrului cotidian. Bacovia domină – nu știu dacă și regizează – o întreagă gamă de stări (neliniștea, disperarea, resemnarea, amărăciunea, deznădejdea, chinul, durerea, răul, oboseala), autoreprezentându-se sub puterea lor dizolvantă. Toate sunt prezente și, totuși, Dionis Pușcuță nu se mulțumește cu atât: interesant e că în majoritatea lucrărilor, Dionis Pușcuță pare să caute privirea subiectului. (…)



Portretele sunt grave, coboară parcă din mit și vor avea sens în arhitectura întregului-Bacovia.” Au urmat Colocviile revistei „Ateneu”, cu tema „Romanul în epoca post-umană”, seara zilei de joi s-a încheiat, la Teatru FAIN, cu decernarea Premiilor Revistei ATENEU, Premiul de Excelenţă fiind atribuit scriitorului băcăuan Petru Cimpoeşu, urmată de un spectacol de teatru, protagonişti fiind actori ai Teatrului FAIN, eveniment consemnat în cronica publicată pe 15 septembrie. A fost prima zi.

O zi cu surprize

Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 16 septembrie 2022, a debutat, la ora 11.00, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, cu o lansare de carte, romanul lui Dan Perșa, „Călătorie în iad și în rai și-n oraș” (Polirom, 2022), prezentat de criticul literar Adrian Jicu. Au participat elevi ai colegiului, profesori, poeţi şi romancieri, ziarişti. Dan Perşa, un prozator de certă valoare a literaturii româneşti contemporane, romanele sale fiind publicate la edituri prestigioase, fiind nominalizate şi premiate de instituţii culturale şi profesionale din România.

Participanţii, în majoritate elevi, în cele 50 de minute alocate, au fost interesaţi de subiectul şi eroii romanului, de modalitatea personală (ştiau ei câte ceva) de a scrie a romancierului băcăuan.

Dan Perşa şi-a dezvăluit micile secrete cu seriozitate, precizând că scrie cu stiloul, pe coli albe sau caiete, tip registru, după care încarcă pe calculator. Procesul creaţiei este unul laborios, de durată, adunând „bucăţi” care par pentru alţii fără noimă şi rost. Adrian Jicu a intrat în intimitatea personajelor, dintre care se desprinde Petrache, care vine din alt roman – „Vestitorul”, al aceluiaş scriitor. Sunt benefice asemenea întâlniri ale elevilor cu scriitori, cu „bucătăria” lor, fiind şi un îndemn pentru lectură.

Oficialităţile judeţului onorează Poetul

De la ora 12.00, sub egida Conferințele Bac-Fest, invitaţii şi organizatorii s-au deplasat la Colegiul N.V. Karpen, pentru o întâlnire cu prozatorul, eseistul și publicistul Vasile Ernu, un povestaş cu miez şi talent, care le-a vorbit liceenilor despre „Bacovia și generația perestroika din Basarabia”, dar şi despre multe alte teme care au stârnit curiozitatea şi interesul celor prezenţi. Scriitorul a reuşit de la prima frază să cucerească elevii prezenţi, şi nu numai, prin simplitatea discursului, monologul de început fiind povestea oricărui adolescent, aflat la confluenţa dintre copilîărie şi maturitate. La întâlnirea cu scriitorul născut la Odesa, au fost prezenţi şi Valentin Ivancea, preşedinte al Consiliului Judeţean, Lucian Bogdănel, prefectul judeţului şi, mai târziu a sosit şi Dragoş Benea, europarlamentar.

Gala Premiilor BAC-FEST

Seara, începând cu ora 18.00, în Aula Universității „George Bacovia”, a avut lor poate cel mai aşteptat moment al BAC FEST, Gala Festivalului Național „George Bacovia”, care a cuprins şi decernarea premiilor aferente celor patru secțiuni. Juriul, alcătuit din Bianca Cernat, Florina Pîrjol, Radu Vancu, Alex Goldiș și Bogdan Crețu, a făcut mai multe nominalizări, la fiecare secţiune: Premiul Naţional „George Bacovia”, Cartea de poezie, Critica Poeziei, Debut poetic.

Premiantul pentru Debut poetic a fost prezentat publicului de criticul Alex Goldiş: Opţiunea juriului a mers către o poetă care vine din lumea teatrului, însă cu vers viguros, mesaj puternic, cu posibilităţi de a deveni o voce a poeziei contemporane. Ea se numeşte Alexandra Pâzgu, pentru volumul „Dă Tot Ce Ai”, Editura Tracus Arte, Bucureşti. Nu a fost prezentă la festivitatea de premiere, însă a transmis un mesaj video de mulţumire, cu promisiunea că va fi prezentă în Bacău, cu o altă ocazie.

La Secţiunea Critica Poeziei, criticul Florina Pârjol (originară din Oneşti) l-a prezentat pe preferatul juriului, autorul volumului „Cenaclul de luni, viaţa şi opera”, Cosmin Ciotloş, şi el băcăuan, din Comăneşti. În amuzamentul publicului, Cosmin Ciotloş a dedicat premiul căpitanului echipei de fotbal Rapid, Cristian Săpunaru.

Premiul pentru Cartea de Poezie a revenit poetei Simona Popescu, pentru impresionantul volum „Cartea plantelor şi animalelor”, editura Nemira, Bucureşti, a cărei creaţie a fost evidenţiată de criticul şi literatul Bogdan Creţu.

Premiul Naţional „George Bacovia”, pentru întreaga operă, a revenit poetei Mariana Codruţ, autoare a unei poezii puternice, admirabilă, slujitoare a adevărului, mai bine de patru decenii, reprezentată remarcabilă a Generaţiei optzecistă. A vorbit despre viaţa şi opera poetei, criticul Radu Vancu.

Un concert de 3 Parale

Gala a fost urmată de un concert extraordinar susținut de trupa „3 Parale”. Excelenți cunoscători ai tradiției muzicale românești, membrii ansamblului (Florin Iordan – fluiere, caval, cimpoi, țiteră, cobză, contră, Daniel Pop – voce, fluiere, caval, drâmbă, Beatrice Iordan – voce, cobză, gordună și Mihai Balabaș – vioară,) au propus auditoriului o savuroasă incursiune în intimitatea secolului XIX, pe care au dezvăluit-o prin cântecele de lume și de mahala pe care le-au interpretat, dar și prin doinele, baladele și cântecele pastorale pe care le salvează de la uitare, făcând să renască sonoritățile deosebite și puternice ale lumii vechi țărănești.

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, în a treia zi de festival, ne reîntâlnim cu artele plastice, începând cu ora 11.00, Galeriile Karo, apoi, pe acest fundal vizual, va avea loc o lectură publică de poezie, iar seara, începând cu ora 18.00, revenim la Teatru Fain, pentru Dialogurile Bac-Fest: „Nichita. Poetul ca și soldatul”. Bogdan Crețu în dialog cu Andreea Goldiș, urmate de prezentarea revistei „Timpul” și de recitalul inconfundabilei actrițe Eliza Noemi-Judeu – Tăcerile lui Nichita.

Parteneri şi colaboratori ai Festivalului

Mai trebuie amintit şi precizat partenerii şi colaboratorii care şi-au dat osteneala la desfăşurarea festivalului. O voi face în ordinea stabilită de Adrian Jicu, directorul festivalului: Univesitatea „George Bacovia” Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Bacău (mai mulţi membri ai Uniunii fiind direct implicaţi în eveniment, printre care Cornel Cepariu, preşedinte, Gheorghe Bălţătescu, Marius Manta, Ştefan Radu, Ioan Dănilă), C.N. „Vasile Alecsandri”, C.T. „N.V. Karpen”, C.N. „Ferdinand I”, C.N. „Gheorghe Vrănceanu”, C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Ion Ghica”, C.P. „Ștefan cel Mare”, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, C.T. „Henri Coandă”, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Arhivele Statului, Serviciul Județean Bacău, Muzeul de Științe „Ion Borcea” Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Casa Memorială „George Bacovia”, Galeriile Karo, Teatru Fain, Uniunea Scriitorilor din România. Filiala Bacău, , Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Bacău, Academia de Dans „Adamas”, Editurile „Humanitas” și Polirom, Cromatique Studio, Cotnari și Elitemob.

De asemenea, parteneri media sunt: TVR, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio Iași, Radio Trinitas, EUROTV Bacău, TELE 1 Bacău, E TV Bacău, Jurnal FM, cotidianul „Deșteptarea”, revistele „Observator cultural”, „Timpul” și „Ateneu”, Bacău.net. Tot aici merită menționați şi voluntarii Bac-Fest, care dau culoare festivalului cu energia și entuziasmul lor.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită, în limita locurilor disponibile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri