26 aprilie 2024
ActualitateBacaul, sub norma europeana la spatiu verde pe cap de locuitor

Bacaul, sub norma europeana la spatiu verde pe cap de locuitor

Sufocati de „alei si parcari intre blocuri“

Lipsa spatiilor verzi din municipiul Bacau este o problema cu care ne confruntam de mult timp. In jurul blocurilor, palcurile de verdeata au fost inlocuite de garaje, spatii comerciale sau locuri de parcare. Intr-un top al oraselor verzi din Romania, locul fruntas il ocupa orasul Piatra Neamt. Din pacate, Bacaul este codas la acest capitol. Conform normelor europene, in fiecare municipiu ar trebui sa existe cel putin 26 mp/cap de locuitor, suprafata la care municipiul trebuie sa ajunga pana in 2013. Bacaul dispune in acest moment doar de 18 mp/cap de locuitor. “Lipsa spatiilor verzi se datoreaza faptului ca planul de dezvoltare urbana a municipiului Bacau a fast gandit fara a avea prea multe spatii verzi”, a declarat Paul Toderica, director Agentia pentru Protectia Mediului Bacau.

Verdeata la rampa de gunoi

Obligata de o noua lege care impune mai mult spatiu verde in orase, administratia cauta solutii pentru amenjarea de noi parcuri. “Exista o evolutie a amenajarilor de spatii verzi pe suprafete nou identificate, care sa ne conduca in 2013 la cei 26 mp/cap de locuitor”, a declarat Viorica Marcu, seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau. In acest moment, municipalitatea s-a gandit la doua locatii unde ar putea amenaja spatiile verzi, chiar daca acestea nu sunt tocmai in centrul orasului sau in jurul blocurilor, acolo unde ar fi cu adevarat necesare. La rampa de gunoi din Nicolae Balcescu sunt disponibile cele 15 hectare, care imediat dupa inchiderea gropii vor fi transformate intr-un parc. La viitorul “spatiu verde” de la groapa de gunoi se adauga cele 3 hectare de teren in zona bazinului Olimpic, acolo unde primaria spune ca in luna august va incepe executia lucrarilor de reamenajare. 18 hectare sunt insuficiente, mai ales daca ar fi sa ne gandim ca pentru cei aproximativ 180.000 de locuitori din municipiul Bacau, ar mai fi nevoie de cel putin 144 de hectare de spatiu verde pentru a ajunge la cei 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

„Nu vom atinge acest prag“

Sefa spatiilor verzi s-a declarat rezervata cu privire la sansele municipiului Bacau de a indeplini normativele europene. Aceasta a apreciat ca e improbabil ca in 2013 Bacaul sa dispuna de 26 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor. “Asteptam punerea punctuala in posesie, clarificarea legilor de fond funciar, sa vedem unde mai putem identifica suprafete care sa ne conduca in 2013 aproape de cei 26 de mp. Astazi nu am certitudinea ca vom atinge acest prag”, a mai precizat Viorica Marcu. Daca in 2013, administratia va trebui sa mai treaca un prag, pana pe 31.12.2010, municipiul Bacau trebuie sa gaseasca o solutie pentru a ajunge la cel putin 20 mp/cap de locuitor. Lucru greu de realizat, daca tinem cont de faptul ca sunt sute de constructii ridicate peste noapte chiar pe spatiile verzi si care dispun de autorizatie de constructie. Spatiile din jurul blocurilor au fost si ele distruse in cea mai mare parte, municipalitatea edificand faimoasele “alei si parcari dintre blocuri” in cadrul unui proiect in care au disparut mii de metri patrati de spatiu verde. “Cand ajung la noi autorizatiile privind parcarile, noi le autorizam cu conditia sa amenajeze parcari ecologice. Sa nu fie pavaj pus pe pamant, ci sa fie puse pavele speciale, ecologice”, a mai spus Paul Toderica. Din pacate nimeni nu urmeaza instructiunile date de catre Agentia pentru Protectia Mediului. Oamenii continua sa “invadeze” spatiile verzi, pe care mai apoi le transforma in mormane de beton. Legea 313/2009 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane prevede faptul ca la extinderea suprafetei intravilanului localitatilor, autoritatile publice locale au obligatia sa asigure o cota de 5% pentru amenajarea de spatii verzi publice.



Livada Fructex si Parcul Gheraesti, bagate in PUG ca sa dea la numar

La inceputul acestui an, arhitectii ieseni de la societatea Arcadis au prezentat omologilor bacauani prima varianta a Planului Urbanistic General al municipiului Bacau. Dincolo de erorile flagrante continute de PUG, documentul intocmit de arhitectii de pe Bahlui contine o sumedenie de inadvertente care au atras numeroase critici. Livada Fructex concesionata pe mai multe zeci de ani de o societate de la Agentia Domeniilor Statului a fost trecuta in domeniul public al municipiului, cu titlu de perimetru verde. Aceeasi soarta a avut-o Parcul Gheraesti, desi acesta se afla – in mod evident – in afara municipiului. Se pare ca arhitectii ieseni au “lucrat” la sugestia municipalitatii care, sesizand cantitatea din ce in ce mai mica de spatiu verde din Bacau, a cerut inglobarea in perimetrul verde al urbei a parcurilor si livezilor aflate in afara orasului. Doar, doar o iesi la numar.

Sinziana Filimon
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri