In urma cu sase ani, consilierii judeteni aprobau un plan privind calitatea aerului, mai exact concentratia de particule fine, in suspensie (solide si lichide), din municipul Bacau si comuna Letea Veche.

Planul era necesar deoarece, in zonele respective, concentratia depasea mult valorile admise de lege. Masurile au fost stabilite de specialistii in probleme de mediu, iar rezultatele, monitorizate anual. In raportul pe 2015, prezentat consilierilor judeteni de catre APM (Agentia pentru Protectia Mediului) la sfârsitul lunii mai se arata ca, dupa inchiderea Amurco SA, firmele care mai pot polua Bacaul si Letea Vechea sunt CET, Subex SA si Aerostar SA.

Cu toate ca numarul agentilor economici a scazut, valorile indicatorului PM 10 (pulberi sub 10) au crescut de la 46,86 ug/mc in 2014 la 126,19 ug/mc in anul 2015. Specialistii mai arata ca „media concentratiei pentru 2015 a crescut considerabil fata de valoarea din 2014, respectiv 31,20 ug/mc fata de 19,93 ug/mc, ramânând situata sub limita de 40 ug/mc”, prevazuta de Legea 104/2011. Asta inseamna ca in unele zile am fost poluati foarte tare, in altele, nu.

PUBLICITATE

Mai rau ca in 2009!

Media anuala a concentratiei de pulberi din aerul respirat de noi era de 26,46 in 2009, inainte de instituirea “Planului”, dupa care a scazut timp de cinci ani.

Culmea este ca in 2015, dupa atâtia ani de aplicare a unor masuri de mediu, media PM 10 a crescut brusc la 31,20 ug/mc. S-a constatat si o crestere a valorii maxime zilnice la 126,19.

Inchiderea depozitului de zgura si cenusa de la Termoenergy Grup (CET) a eliminat total poluarile cu pulberi provenite din spulberarea cenusei, sustin specialistii. Au fost depistate alte nereguli si amendati vinovatii: Symetrica cu 10.000 de lei (pentru poluare cu pulberi in timpul asfaltarii drmurilor), Comnef (Statie asfalt Orbeni) cu 10.000 de lei, tot pentru emisie pulberi, DPP Onesti – 15.000 lei (ardere deseuri), DDD Serv (ardere deseuri), Energy Biochemicals – Sucursala CAROM cu 40.000 de lei (pentru nerespectarea termenului scadent de depunere, la minister, a unui plan de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera pe 2016).

Ce nu se specifica e cauza pentru care, in 2015, concentratia de pulberi a crescut de 3 ori in Bacau, nu in Onesti si Orbeni. Se pare ca asta nu-i ingrijoreaza pe specialisti, dar nici pe consilierii judeteni, de vreme ce au aprobat raportul fara sa puna vreo intrebare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ